Όταν η τεχνολογία επιστρατεύεται στην υπηρεσία της τέχνης, μπορεί πράγματι να εμπνεύσει στην ανθρωπότητα αισθήματα εντυπωσιασμού για τους κινητήρες.
Κι ενώ τα ηλεκτρο-μηχανικά μοτέρ της Faz Elektrik δεν προκαλούν συνήθως συναισθήματα, παρά το γεγονός ότι κινούν τεράστιους βιομηχανικούς ανεμιστήρες, η τουρκική φίρμα βάλθηκε να το αλλάξει αυτό, καθώς ετοιμάζεται να επιδείξει τις ικανότητες των κινητήρων της σε βιομηχανική έκθεση.
Ζήτησε λοιπόν τη βοήθεια του βρετανού καλλιτέχνη David Cranmer για να κάνει τα βαρετά -αν και πανίσχυρα- μαύρα κουτιά της να μαγνητίσουν τα βλέμματα του κοινού, κι εκείνος κατέληξε σε μια συναρπαστική, αν και ανορθόδοξη, λύση: μια προγραμματιζόμενη μήτρα με 49 παπάκια που φαίνεται να επιπλέουν με χάρη πάνω σε αόρατο νερό!
Τιτλοφορημένο απλά «Duck Machine», το μαραφέτι επιδεικνύει τις ικανότητες του νέου προϊόντος της Faz Elektrik, έναν μικροσκοπικό και χαμηλού κόστους κινητήρα δηλαδή που περιστρέφεται σε γωνία 180 μοιρών.
Ο Cranmer ανέπτυξε μια απλή κατασκευή, συνδυαζόμενη βέβαια με την καινοτόμα ηλεκτρονική πλατφόρμα Arduino Uno, που κάνει το καθένα από τα 49 παπάκια μέλος ενός αρμονικού συνόλου, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι τα μηχανικά παπιά «καβαλάνε» αόρατα κύματα!
Παντρεύοντας λοιπόν τη δημιουργική μηχανική, τον έξυπνο προγραμματισμό και την επινοητικότητα βεβαίως οι δυνατότητες των κινητήρων της Faz Elektrik αποκαλύπτονται σε όλη τους τη μεγαλοπρέπεια!
Κάθε δομικό συστατικό της συσκευής έπρεπε μάλιστα να προστεθεί ξέχωρα, μέχρι να έχει ο Cranmer στα χέρια του ένα πλήρως λειτουργικό πρωτότυπο.
Όσο για τα προβλήματα επικοινωνίας του υλικού, ήταν πράγματι πολλά, η υπομονή ωστόσο του καλλιτέχνη έβαλε τα παπάκια σε σειρά και κατόπιν σε συγχρονισμένη κίνηση.
Και βέβαια για τον προγραμματισμό της κίνησης, ο Cranmer χρησιμοποίησε ανοιχτό κώδικα για το αυτόματό του…