Μόλις δύο μέρες χρειάστηκαν για να «σπάσει» ο αισθητήρας δακτυλικών αποτυπωμάτων του νέου iPhone 5S.

Μια ομάδα γερμανών χάκερ κατάφερε να ξεγελάσει τον αισθητήρα με μια φωτογραφία υψηλής ανάλυσης του δαχτυλικού αποτυπώματος που τράβηξε από ένα ποτήρι.

Στη συνέχεια, «καθάρισαν» τη φωτογραφία με ειδικό λογισμικό, την αντέστρεψαν και την εκτύπωσαν με λέιζερ εκτυπωτή σε διαφανές φύλλο. Έπειτα, έριξαν ξυλόκολλα στο σχέδιο που είχε δημιουργηθεί. Αφού η κόλλα στέγνωσε, αφαίρεσαν το αντίγραφο και το έβαλα στο σαρωτή.

Από τη στιγμή που η Apple ανακοίνωσε ότι ο αισθητήρας του νέου iPhone «είναι πολύ πιο ασφαλής από προηγούμενες τεχνολογίες δακτυλικών αποτυπωμάτων», ξεκίνησε ένας αγώνας για τη διάψευση του ισχυρισμού αυτού. Μάλιστα, ο ερευνητής ασφαλείας Nick DePetrillo οργάνωσε ένα διαδικτυακό αγώνα, προσφέροντας 10.000 λίρες Αγγλίας, αλκοόλ και άλλα βραβεία για όποιον θα «έσπαγε» τα χαρακτηριστικά ασφαλείας της συσκευής.

«Στην πραγματικότητα, ο αισθητήρας της Apple είχε απλά μια υψηλότερη ανάλυση σε σύγκριση με άλλους αισθητήρες μέχρι τώρα. Έτσι χρειάζονταν μόνο να αυξήσουμε την ανάλυση του ψεύτικου», δήλωσε ο γερμανός χάκερ με το ψευδώνυμο Starbug.

«Όπως έχουμε πει εδώ και χρόνια, τα δαχτυλικά αποτυπώματα δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούνται για ασφάλεια. Τα αφήνετε παντού και έτσι είναι πανεύκολο να φτιάξεις ψεύτικα δάχτυλα από αντίγραφα».

Βέβαια δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν μιλάνε για πραγματικό «χακάρισμα» της συσκευής, αλλά μάλλον για ένα ξεγέλασμα του αισθητήρα. Επιπλέον, για την επίτευξη της διαδικασίας αυτής, απαιτείται ειδικός εξοπλισμός καθώς και η φυσική πρόσβαση στη συσκευή.