Μπορεί η τεχνολογία του 3D Printing να είναι πολύ πρόσφατη, όμως ήδη η χρήση της εξελίσσεται με πολύ γρήγορους ρυθμούς, ειδικά στον τομέα της ιατρικής.
Πρόσφατα είχαμε διαβάσει για την πιθανή τρισδιάστατη εκτύπωση μοσχευμάτων, όμως πλέον η πρώτη πραγματική εφαρμογή της συγκεκριμένης τεχνολογίας είναι γεγονός!
Πιο συγκεκριμένα, η εταιρεία Oxford Performance Materials κατάφερε να αποκαταστήσει το 75% του κρανίου ενός ασθενή, χρησιμοποιώντας ένα ειδικό μόσχευμα, προϊόν 3D εκτύπωσης.
Το υλικό που χρησιμοποιήθηκε ονομάζεται polytherketoneketone, με το εμφύτευμα να είναι σχεδιασμένο ώστε να δίνει τη δυνατότητα για μελλοντική ανάπτυξη κυττάρων και ιστού.
Στην έκθεση της εταιρείας δεν αναφέρεται σε πιο σημείο ακριβώς τοποθετήθηκε το μόσχευμα όμως γίνεται ξεκάθαρο πως πρόκειται για ένα κομμάτι που σταδιακά θα καταφέρει να ενσωματωθεί στον οργανισμό του ασθενούς και αποκτήσει όλες τις ιδιότητες ενός κανονικού οστού.
Όπως δηλώνουν οι υπεύθυνοι για την δημιουργία του 3D εμφυτεύματος, χρειάζονται περίπου δύο εβδομάδες για να δημιουργήσουν το κατάλληλο, μελετώντας αναλυτικά την περιοχή τοποθέτησής του.
Μόλις λάβει την απαραίτητη έγκριση, η εταιρεία θα μπορεί να βοηθήσει περίπου 500 ασθενείς ανά μήνα, αποδεικνύοντας πως το 3D Printing είναι η επανάσταση στον τομέα της ιατρικής.