Τα δύο διαστημικά σκάφη Voyager εκτοξεύτηκαν το 1977 για να εξερευνήσουν τους πλανήτες στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος.
Στην αποστολή τους, που μετρά 35 ολόκληρα χρόνια αδιάκοπης πτήσης, έχουν καταγράψει μοναδικές εικόνες, στέλνοντας πίσω στη Γη φωτογραφίες και επιστημονικά δεδομένα που δεν θα ήταν αλλιώς δυνατό να αποτυπωθούν.
Στα 11,5 δισεκατομμύρια μίλια που έχουν διανύσει μέχρι στιγμής στα πέρατα του ηλιακού μας συστήματος συνάντησαν πολλά και είδαν ακόμα περισσότερα.
Ας δούμε μια σειρά από μοναδικές φωτογραφίες που έχουν στείλει πίσω στους γήινους…
Τεχνικός τσεκάρει τις τελευταίες λεπτομέρειες του δοκιμαστικού μοντέλου του διαστημικού σκάφους Voyager, στις εγκαταστάσεις SAEF-1 του Kennedy Space Centre στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ.
Εκτοξευόμενο από το Kennedy Space Centre με τη βοήθεια του πυραύλου Titan, το Voyager 1 ήταν το δεύτερο από τα δύο διαστημικά σκάφη που εγκατέλειψαν τη Γη το 1977 με αποστολή τη διερεύνηση των πλανητών στα βάθη του ηλιακού μας συστήματος. Στη διάρκεια της αποστολής, το Voyager 1 θα περνούσε το Voyager 2 στο ταξίδι τους στον Δια, με το Voyager 1 να κάνει την κοντινότερη προσέγγιση στον θηριώδη πλανήτη τον Μάρτιο του 1979, περνώντας 278.000 μίλια από την επιφάνεια του πλανήτη, πριν συνεχίσει την αναζήτησή του για τον Κρόνο.
Η φωτογραφία, που καταγράφηκε από το Voyager 1, απεικονίζει σε «κοντινό» τη Μεγάλη Κόκκινη Κηλίδα του Δία, μια καταιγίδα που μαίνεται στην ατμόσφαιρα του θηριώδη πλανήτη εδώ και 300 χρόνια!
Τα «δαχτυλίδια» του Δία είναι αθέατα από τη Γη και δεν παρουσιάζουν την ίδια δομή με τα αντίστοιχα του Κρόνου ή του Ουρανού. Οι δακτύλιοι αυτοί απαρτίζονται από διαστημικό κονιορτό και τμήματα βράχων.
Οι δακτύλιοι του Κρόνου, όπως καταγράφηκαν στις 22 Αυγούστου 1981, κάπου 2,5 εκατομμύρια μίλια μακριά…
Ο Ποσειδώνας και ο Τρίτωνας τρεις μέρες μετά την προσέγγισή τους…
Ο Κρόνος από το Voyager 2.
Ο Δίας και οι δορυφόροι του, Ιώς, Ευρώπη, Γανυμήδης και Καλλιστώ, όπως φάνηκαν από τα διαστημόπλοια Voyager.
Τα Voyager 1 και 2 ταξιδεύουν στο διάστημα εδώ και 35 χρόνια και έχουν διανύσει μέχρι στιγμής 11,5 και 9,5 δισεκατομμύρια μίλια, αντίστοιχα.