Τα ρεκόρ δεν είναι μόνο για τον αθλητικό κόσμο, αλλά μπορεί να επιτευχθούν και στον επιστημονικό. Ποιο άλλο χαρακτηρισμό -εκτός από «ρεκόρ»- θα μπορούσαμε να δώσουμε στην ανακάλυψη του πιο μακρινού αλλά και «γηραιότερου» γαλαξία που είχαμε παρατηρήσει μέχρι σήμερα;
Η ανακάλυψη έγινε με τη συνδυασμένη ισχύ των τηλεσκοπίων «Χαμπλ» και «Σπίτσερ» της NASA, από ομάδα αστρονόμων με επικεφαλής τον Μαρκ Πόστμαν.
Το φως του γαλαξία με κωδική ονομασία MACS0647-JD, ταξίδευε για 13,3 δισ. χρόνια για να φτάσει στη Γη. Δεδομένου ότι η ηλικία του σύμπαντος εκτιμάται στα 13,7 δισ. χρόνια, οι επιστήμονες είδαν το γηραιό γαλαξία μόλις 420 εκατ. χρόνια μετά το Μπιγκ Μπανγκ.
Το πλάτος του πανάρχαιου γαλαξία είναι λιγότερο από 600 έτη φωτός, τη στιγμή που ο δικός μας, είναι 150.000 έτη. Λόγω της μεγάλης απόστασης από τον πλανήτη μας, η απόστασή του δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί του από άλλο τηλεσκόπιο και με άλλη μέθοδο, όπως φασματοσκοπία.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι η ανακάλυψη αυτή «έσπασε» ρεκόρ της ίδιας αστρονομικής ομάδας, η οποία είχε ανακαλύψει γαλαξία ηλικίας 490 εκατ. ετών, δηλαδή μόλις 70 εκατ. έτη πιο «νέο» από το MACS0647-JD.