Περίπου τα δύο τρίτα των χρηστών του διαδικτύου σε όλον τον κόσμο έχουν πέσει θύματα του εγκλήματος στον κυβερνοχώρο, και λίγοι από αυτούς πιστεύουν ότι οι απατεώνες μπορούν να βρεθούν και να τιμωρηθούν, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε σήμερα από την Symantec, εταιρεία ασφαλείας στον τομέα της πληροφορικής.
Από τους 7.000 ερωτηθέντες σε 14 χώρες για τους σκοπούς της έρευνας αυτής, που ονομάζεται «Έκθεση Νόρτον για το έγκλημα στον κυβερνοχώρο: το αντίκτυπο στους ανθρώπους», το 65% ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα της εγκληματικότητας στο διαδίκτυο.
Η Κίνα τοποθετείται στην πρώτη θέση: το 83% των χρηστών του διαδικτύου που ερωτήθηκαν δήλωσαν ότι έχουν γίνει στόχος ιών στο ιντερνετ, κλοπής στοιχείων ταυτότητας, απάτης με πιστωτικές κάρτες ή άλλες κάρτες, σύμφωνα με την εν λόγω μελέτη.
Η Βραζιλία και η Ινδία ακολουθούν με ίσο ποσοστό 76%, μπροστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες (73%).
Τα θύματα, συχνά οργισμένα, αποφεύγουν να υποβάλλουν μηνύσεις διότι πιστεύουν ότι υπάρχουν λίγες πιθανότητες να έχει επιτυχία το διάβημα τους, αναφέρεται στη μελέτη. Όμως, υπενθυμίζει η Symantec, είναι ζωτικής σημασίας να αναφερθεί ότι υπήρξε κάποιος θύμα εγκλήματος στο χώρο της πληροφορικής, γιατί η αστυνομία μπορεί να κάνει διασταυρώσεις και να φθάσει σε συμπεράσματα βασιζόμενη σε αναλογίες από πολλές παρόμοιες υποθέσεις οι οποίες, μεμονωμένα, φαίνονται ασήμαντες.
«Οι εγκληματίες του διαδικτύου κλέβουν σκόπιμα μικρά ποσά για να μην εντοπιστούν, αλλά όλα προστίθενται», αναφέρει στα σχόλια της μελέτης ο Ανταμ Πάλμερ, βασικός σύμβουλος για την ασφάλεια των συστημάτων πληροφορικής της Norton, τον κλάδο ανάπτυξης λογισμικού για την καταπολέμηση των ιών της Symantec. Μη καταγγέλλοντας μια κλοπή «μπορούμε να βοηθήσουμε τους εγκληματίες να μείνουν έξω από το σύστημα εντοπισμού τους», υπογραμμίζει.