Ο αμερικανικός γίγαντας του Διαδικτύου Google απέστειλε «μία πρόταση» σε απάντηση της ανησυχίας που έχει διατυπώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δίκην θεματοφύλακα του ανταγωνισμού στην Ευρώπη, σε ό,τι αφορά την πιθανή κατάχρηση της κυριαρχικής του θέσης στην αγορά, ανακοίνωσε ο όμιλος.

«Διατυπώσαμε μία πρόταση για να απαντήσουμε στα τέσσερα θέματα που περιγράφει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως δυνητικά ζητήματα ανησυχίας. Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε σε συνεργασία με την Επιτροπή», τόνισε ο εκπρόσωπος της Google Αλ Βερνέ στην ανακοίνωσή του.

Ο αρμόδιος ευρωπαίος επίτροπος για θέματα Ανταγωνισμού Χοακίν Αλμούνια είχε τονίσει πως ανέμενε το αργότερο στις αρχές Ιουλίου απάντηση της Google στην επιστολή του για την πρόθεση της εταιρείας να προτάσσει στις συνδέσεις της τους δικούς της μηχανών αναζήτησης, με κίνδυνο να τους εξασφαλίζει μία «προνομιακή μεταχείριση» έναντι άλλων εξειδικευμένων μηχανών αναζήτησης. Σήμερα, εκπρόσωπός του Αλμούνια δήλωσε πως ο τελευταίος παρέλαβε «μία επιστολή από τον Έρικ Σμιντ», τον επικεφαλής της Google, και πλέον η διεύθυνση Ανταγωνισμού «πρόκειται τώρα να την αναλύσει».

Σε περίπτωση που η απάντηση κριθεί ικανοποιητική από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αυτό θα σημαίνει πως κλείνει οριστικά η έρευνα κατά της Google που είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2010. Σε αντίθετη περίπτωση, η έρευνα θα εμβαθύνει περισσότερο στο θέμα, καταλήγοντας σε πιθανές οικονομικές κυρώσεις, που μπορεί να φθάσουν στην περίπτωση αυτή έως και το 10% του κύκλου εργασιών της εταιρείας.