Το ισχυρότερο ραδιοτηλεσκόπιο του κόσμου, το μελλοντικό υπερ-τηλεσκόπιο SKA (Square Kilometer Array), θα εγκατασταθεί στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία, όπως ανακοίνωσαν μέλη του οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το SKA.
«Αποφασίσαμε για μια προσέγγιση σε μια διπλή τοποθεσία» είπε ο Τζον Ουόμερσλι κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου μετά από μια σύνοδο στο Άμστερνταμ του Οργανισμού που είναι υπεύθυνος για το SKA.
«Θα εγκαταστήσουμε τον εξοπλισμό στη Νότια Αφρική και την Αυστραλία και μαζί θα αποτελέσουν το παρατηρητήριο», πρόσθεσε.
Η επιλογή του χώρου, που θα φιλοξενήσει το τηλεσκόπιο, ένα έργο αξίας 2 δισ. δολαρίων (1,5 δισ. ευρώ) που διεκδικούσαν η Νότια Αφρική και η Αυστραλία, ανατέθηκε σε μια επιτροπή δώδεκα αστρονόμων και επικεφαλής επιστημονικών ιδρυμάτων.
Αυτό το γιγαντιαίο τηλεσκόπιο, που συνδέει 3.000 παραβολικά κάτοπτρα, θα είναι από 50 έως και 100 φορές πιο ευαίσθητο από τα πιο ισχυρά ραδιοτηλεσκόπια που υπάρχουν σήμερα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι θα επιτρέψει να δοθούν απαντήσεις σε θεμελιώδη ερωτήματα για το σύμπαν, όπως π.χ. το πώς δημιουργήθηκε και γιατί επεκτείνεται.
Η απόφαση να «μοιράσουν» το υπερ-τηλεσκόπιο ελήφθη μετά από μια σύνοδο μιας ομάδας εργασίας του οργανισμού του SKA η οποία σύμφωνα με τον κ. Ουόμερσλι «έλαβε υπόψη της τις σημαντικές επενδύσεις που αυτές οι χώρες έχουν πραγματοποιήσει στον τομέα της αστρονομίας».
Τα περισσότερα παραβολικά κάτοπτρα θα εγκατασταθούν στη Νότια Αφρική, διευκρίνισε οργανισμός, αναφέροντας ότι οι εγκαταστάσεις για τις μεσαίες και χαμηλές συχνότητες θα μοιραστούν μεταξύ των δύο χωρών.
«Η Αυστραλία και η Νέα Ζηλανδία τις χαμηλές συχνότητες, η Νότια Αφρική τις μεσαίες συχνότητες», διευκρίνισε ο Μπράιαν Μπόιλ, διευθυντής του προγράμματος SKA για την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία στο λογαριασμό του στο Twitter.
Τα κριτήρια για την επιλογή της τοποθεσίας ήταν, μεταξύ άλλων, η έλλειψη παρέμβασης ραδιοκυμάτων, η ποιότητα του δικτύου επικοινωνιών «για την παγκόσμια διανομή των δεδομένων που θα παράγονται από το SKA και τα χαρακτηριστικά της ατμόσφαιρας στην τοποθεσία που επελέγη».
Ο πυρήνας του SKA θα τοποθετηθεί στο κέντρο της άγονης περιοχής του Καρού στο νοτιοδυτικό τμήμα της Νότιας Αφρικής, καθώς και στη Μιλέουρα, περίπου 100 χιλιόμετρα δυτικά της Μεεκαθάρα στο δυτικό τμήμα της Αυστραλίας.
Η κατασκευή αναμένεται να ξεκινήσει το 2019, και οι εγκαταστάσεις θα πρέπει να είναι πλήρως λειτουργικές έως το 2024