Τον τρόπο με τον οποίο 100 iPad γλίτωσαν από την Ελλάδα 140 δισ. ευρώ περιγράφει σε δημοσίευμα του το Fortune.
Όπως γράφει το περιοδικό Μπομπ Απφελ, ο οποίος ανέλαβε τον συντονισμό της διαδικασίας του κουρέματος κατάφερε να έρθει σε επαφή με 100.000 κατόχους ελληνικών ομολόγων που βρίσκονταν διάσπαρτοι σε κάθε γωνιά του πλανήτη -από τη Ρωσία μέχρι τη Νότιο Αφρική και από τη Νότιο Αφρική μέχρι το Καζακστάν-, προκειμένου να υπογράψουν τη συμφωνία εντός του καθορισμένου, και αυστηρότατου, χρονικού πλαισίου.
«Ήταν εφιάλτης», λέει ο Άπφελ, ο οποίος αποφάσισε να κάνει κάτι ξεχωριστό. Τι ήταν αυτό; Να αγοράσει 100 iPad.
Σε καθένα από τα tablet εγκαταστάθηκε μια ειδική εφαρμογή και οι συσκευές δόθηκαν στους ανθρώπους της ίδιας της εταιρείας, αλλά και σε παράγοντες του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, του Χρηματιστηρίου Αθηνών, της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά και των τριών τραπεζών που είχαν αναλάβει να κινήσουν τα νήματα της διαδικασίας: τις Deutsche Bank, HSBC και Lazard.
Σκοπός ήταν κάθε αξιωματούχος να έχει στη διάθεσή του χρήσιμα εργαλεία ανάλυσης, αλλά και ασφαλείς συνδέσεις με τα συστήματα εκκαθάρισης και τα γραφεία υποστήριξης των τραπεζών, ώστε να έχουν άμεση εικόνα των οικονομικών δεδομένων ανά πάσα στιγμή. Και, όπως λέει ο Απφελ, χωρίς αυτό το δίκτυο που δημιουργήθηκε με τα 100 iPad, δεν θα ήταν δυνατό να λαμβάνονται με ταχύτητα οι αποφάσεις για συμμετοχή στο κούρεμα.
«Ήταν η μεγαλύτερη οικονομική συναλλαγή στην ιστορία του κόσμου», λέει ο Απφελ: «Και δεν θα μπορούσαμε να την βγάλουμε εις πέρας χωρίς το iPad».