Την πεποίθηση ότι «αν η Ελλάδα δεν προχωρήσει σε ψηφιακή επανάσταση το επόμενο διάστημα δεν θα κερδίσει το στοίχημα της κρίσης», εξέφρασε, από το βήμα του συνεδρίου Export Summit, στη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Πληροφορικής Ελλάδος (ΣΕΠΕ), Τάσος Τζήκας, διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΘ ΑΕ.
«Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΟΣΑ, η παραοικονομία στην Ελλάδα ανέρχεται σε 60 δισ. ευρώ ετησίως, κάτι που σημαίνει ότι, επειδή αδυνατούμε να τη φορολογήσουμε, χάνουμε 20 δισ. ευρώ το χρόνο. Αν το κράτος μας είχε ακούσει, όταν είχαμε βάλει το θέμα της πλήρους μηχανοργάνωσης σε όλο το δημόσιο τη δεκαετία του ΄90, τότε τα πράγματα σήμερα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Είκοσι δισ. τον χρόνο για 15 χρόνια είναι περίπου το χρέος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τζήκας.
Κατά τον κ. Τζήκα, η Ελλάδα είναι και παραγωγική και ανταγωνιστική, αλλά δεν έκανε το προφανές. «Δεν τακτοποίησε το μαγαζί, όπως έκαναν το Ισραήλ, η Φιλανδία, η Εσθονία. Επενδύοντας όμως στις νέες τεχνολογίες, κάτι για το οποίο έχουμε τώρα την τελευταία ευκαιρία να το πράξουμε, μπορούμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική, όπως πρέπει να είναι», σημείωσε και κατέληξε λέγοντας ότι ο ΣΕΠΕ έχει στόχο να σηκώσει τη «σημαία» της επένδυσης σε νέες τεχνολογίες, γιατί η συγκυρία της κρίσης ευνοεί κάτι τέτοιο.
Μάλιστα, προανήγγειλε τη δημοσιοποίηση μελέτης του ΣΕΠΕΕ, σε συνεργασία με το Ίδρυμα Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), για το θέμα ακριβώς τής επένδυσης σε νέες τεχνολογίες.