proho.gr
Στις 6 Ιουνίου 2012 ορίστηκε η παγκόσμια έναρξη της τεχνολογίας IPv6 (Internet Protocol version 6), όπου πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου, παροχής ψηφιακού περιεχομένου και κατασκευαστές εξοπλισμού ενώνουν τις δυνάμεις τους παγκοσμίως για την μόνιμη ενεργοποίηση της τεχνολογίας IPv6 στα προϊόντα και στις υπηρεσίες τους. Το World IPv6 Launch αποτελεί ορόσημο για την εφαρμογή της τεχνολογίας IPv6, η οποία διαδέχεται το ευρέως χρησιμοποιούμενο μέχρι σήμερα πρωτόκολλο IPv4, και συμβάλλει στην εξέλιξη του Διαδικτύου, καθώς και στην ανάπτυξη της καινοτομίας και της οικονομίας. Η παγκόσμια έναρξη IPv6 πραγματοποιείται υπό την εποπτεία του Internet Society, έπειτα από την επιτυχημένη παγκόσμια εκδήλωση για την Ημέρα του IPv6 που πραγματοποιήθηκε στις 8 Ιουνίου 2011.

Στο πλαίσιο του World IPv6 Launch πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα η 4η συνάντηση της Ελληνικής Ομάδας Δράσης IPv6, με στόχο την προώθηση της χρήσης του πρωτοκόλλου IPv6 στη χώρα μας και την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Δημόσιων και Ιδιωτικών Φορέων για την έγκαιρη εφαρμογή τεχνολογιών IPv6 στα εμπορικά και δημόσια δίκτυα της χώρας. Η συνάντηση διοργανώθηκε από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ Α.Ε.) με τη συνδρομή της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (ΕΕΤΤ), και τη συμμετοχή ανεξάρτητων αρχών, κυβερνητικών οργανισμών, εταιριών πληροφορικής και τηλεπικοινωνιών, ερευνητικών και ακαδημαϊκών φορέων, και φόρουμ χρηστών.

Τα μέλη της ελληνικής ομάδας δράσης τόνισαν τη σπουδαιότητα εφαρμογής της τεχνολογίας IPv6 στις εμπορικές και δημόσιες υποδομές της χώρας. Ιδιαίτερα ενθαρρυντική για την πορεία ανάπτυξης του διαδικτύου στην Ελλάδα ήταν οι σαφείς αναφορές των εγχώριων πάροχων να προσφέρουν μέσα στο 2012 υπηρεσίες διασύνδεσης IPv6 στους ευρυζωνικούς συνδρομητές τους, ενώ ουσιαστική αναφορά έγινε για το πλάνο υποστήριξης του πρωτοκόλλου IPv6 από τη δημόσια υποδομή «ΣΥΖΕΥΞΙΣ». Επιπλέον, παρουσιάστηκαν ερευνητικές δράσεις που αφορούν την παροχή καινοτόμων υπηρεσιών από τη χρήση του νέου πρωτοκόλλου, π.χ. στα δίκτυα έξυπνης ενέργειας (smart grids).

Το νέο πρωτόκολλο επικοινωνίας IPv6 θα δώσει ώθηση στη δημιουργία καινοτόμων Διαδικτυακών εφαρμογών και θα διευκολύνει την υγιή και δυναμική επέκταση του Διαδικτύου, δεδομένου ότι το πρότυπο IPv4 έχει εξαντλήσει τη δυνατότητα να καλύψει τις επερχόμενες ανάγκες των χρηστών και των εφαρμογών του Διαδικτύου.