Στο ηλεκτρονικό βιβλίο και στις νέες δυνατότητες που δίνουν στο χρήστη οι συσκευές e-reader της νεότερης γενιάς, ήταν αφιερωμένη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο i-bank store της Εθνικής Τράπεζας, στο The Mall Athens.
Οι καινούριες συσκευές είναι μικρές, φορητές και ελαφρές, διαθέτουν οθόνη ηλεκτρονικού χαρτιού και λειτουργούν με μπαταρίες μακράς διάρκειας. Η απουσία οπίσθιου φωτισμού μετατρέπει την οθόνη σε σελίδα βιβλίου, που διαβάζεται άνετα ακόμα κι όταν υπάρχει έντονος εξωτερικός φωτισμός, όπως όταν βρισκόμαστε στο λεωφορείο ή στην παραλία. Επιπλέον, η μπαταρία, που έχει λίγες ώρες διάρκειας στο κινητό τηλέφωνο ή στον υπολογιστή, διαρκεί ολόκληρες εβδομάδες στις συσκευές e-reader.
Τα χαρακτηριστικά αυτά, των νέων συσκευών αλλάζουν ριζικά τα δεδομένα στο χώρο του ηλεκτρονικού βιβλίου, όπως παρατήρησε ένας εκ των ομιλητών, ο Μιχάλης Καλαμαρά υπεύθυνος του blog «Ηλεκτρονικός αναγνώστης».
Στις πρωτοφανείς ικανότητες που έχει ο ηλεκτρονικός αναγνώστης, στάθηκε επίσης ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος, υπεύθυνος του Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου του Εθνικού Κέντρου Βιβλίου. Όπως σημείωσε, βρισκόμαστε σε μια εποχή κατά την οποία το βιβλίο για πρώτη φορά μετά από 500 χρόνια δεν έχει σχέση με το χαρτί.
Οι δυνατότητες που δίνονται στο χρήστη, είναι μεταξύ άλλων, ο τεράστιος αποθηκευτικός χώρος, ο οποίος μπορεί να φιλοξενήσει ολόκληρες βιβλιοθήκες, το σύστημα αναζήτησης με το οποίο ο αναγνώστης είναι σε θέση να μετακινηθεί ανά πάσα στιγμή σε όποιο σημείο του κειμένου επιθυμεί καθώς και τα ενσωματωμένα λεξικά (προς το παρόν βέβαια μόνο στα αγγλικά, γαλλικά, γερμανικά και ισπανικά).
Οι νέας γενιάς e-reader διαθέτουν επιπροσθέτως σελιδοδείκτες και δυνατότητα για υπογραμμίσεις και σημειώσεις, σύνδεση με το ίντερνετ, ενσωματώνουν βίντεο και μπορούν να κοινοποιούν το περιεχόμενό σε πλήθος κοινωνικών δικτύων. Επιπλέον, εμπεριέχουν και ένα νέο είδος αρχείου, που είναι το e-pub (electronic publishing), με το οποίο μπορούμε να αλλάζουμε μέγεθος ή τύπο γραμματοσειράς, όπως και αποστάσεις μεταξύ των γραμμών, με το κείμενο να επανασελιδοποιείται αυτομάτως. Μέσα από τον e-reader, τέλος, ο αναγνώστης μπορεί να κάνει και τις αγορές του από τα ηλεκτρονικά βιβλιοπωλεία, κάτι που θα πρέπει να σημειωθεί πως παραμένει περιορισμένο σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, όπου το ηλεκτρονικό βιβλίο δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί συστηματικά και δεν έχει διαδοθεί ευρέως.
Όπως παρατήρησαν κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης οι δύο ομιλητές, στην Ελλάδα από τους 8.000-9.000 τίτλους ετησίως μόνο οι 3.000 εξ αυτών είναι ηλεκτρονικοί. Οι εκδότες δεν συμμετέχουν μέχρι τώρα στο σύνολό τους στην ηλεκτρονική παραγωγή, ενώ άλυτο παραμένει και το πρόβλημα της φορολογίας. Ο ΦΠΑ για το ηλεκτρονικό βιβλίο βρίσκεται στο 23% ύστερα από απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ιδιαιτέρως σε αυτή την απόφαση έχουν αντιδράει οι Γάλλοι, που έχουν δηλώσει, όπως τόνισε ο Σ. Καμπουρόπουλος, ότι θα κατεβούν στο χαμηλότερο συντελεστή, αναθέτοντας στο γαλλικό κράτος το κόστος των πιθανών προστίμων για την παραβίαση της κοινοτικής απόφασης.
Οι χρήστες των συσκευών αυτών αντιμετωπίζουν και κάποιες άλλες σοβαρές δυσκολίες. Όπως υπογράμμισε ο Μ. Καλαμαράς, με την πάροδο του χρόνου, και αν οι εκδότες συνεχίσουν για λόγους πνευματικών δικαιωμάτων να κλειδώνουν το περιεχόμενο των ηλεκτρονικών τους βιβλίων, είναι πιθανόν να προκύψουν ζητήματα ασυμβατότητας αφού δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή και η προσαρμογή του σε διαφορετικές συνθήκες και πλαίσια.
Δυσκολίες παρουσιάζονται επίσης στον δανεισμό του ηλεκτρονικού βιβλίου, που σκοντάφτει και πάλι στους εκδότες χωρίς την άδεια των οποίων δεν μπορεί να γίνει το παραμικρό. Όσο για τις τιμές, δεν παρουσιάζουν, λόγω και της φορολόγησης, διαφορά από τις τιμές του τυπωμένου βιβλίου και χρειάζεται μεγάλη προσοχή στην επιλογή, που δεν θα πρέπει να βασίζεται, όπως είπε ο Μ. Καλαμαράς, σε παρορμητικά κριτήρια. Ας μην ξεχνάμε πάντως ότι τουλάχιστον στο εξωτερικό υπάρχουν δανειστικές ηλεκτρονικές βιβλιοθήκες ή ότι συχνά οι ίδιοι οι συγγραφείς διαθέτουν δωρεάν την ηλεκτρονική μορφή των βιβλίων τους.