Οι μέρες που η φωτογραφία αποτελούσε μία… απόκρυφη επιστήμη που απαιτούσε σκοτεινούς θαλάμους και χημικά προϊόντα για να αποτυπωθεί η εικόνα πάνω στο χαρτί, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί και ακόμα και οι πιο παραδοσιακοί τύποι της αναλογικής φωτογραφικής μηχανής, αρχίζουν να αναθεωρούν τις απόψεις τους σχετικά με τη χρηστικότητά της.
Παρακάτω θα βρείτε ορισμένα βασικά tips για αρχάριους, για να πάρετε ό, τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ψηφιακή φωτογραφική μηχανή σας.
1. Επιλέξτε μια φωτογραφική μηχανή με το λιγότερο 6 megapixels (που είναι καλή για να τυπώσετε σε χαρτί Α4) αν πρόκειται για compact, ή 12 megapixels αν πρόκειται για SLR (Single Lens Reflex). Τώρα πια οι τιμές έχουν πέσει αισθητά. Ωστόσο να θυμάστε πάντα: Δεν είναι τα megapixels που θα σας προσφέρουν την ποιότητα και την πιστότητα των χρωμάτων που ονειρεύεστε, αλλά η ποιότητα του ψηφιακού αισθητήρα και φυσικά ο φακός. Αυτό ήταν, είναι και παραμένει το άλφα και το ωμέγα στο φωτογραφικό εξοπλισμό. Και κακά τα ψέματα, μην περιμένετε ευαισθησία και αποτέλεσμα από ένα φακό μικρό σαν το μάτι ενός ψαριού. Διαφορετικά, τα μοντέρνα κινητά των 5 megapixels θα μπορούσαν να τραβήξουν τόσο καλές φωτογραφίες όσο π.χ. και μια κάμερα Nicon ή μια Canon ίδιας ανάλυσης. Κάτι τέτοιο όμως ξέρεις πολύ καλά πως δεν ισχύει.
2. Ρυθμίστε τη μηχανή στη μεγαλύτερη δυνατή ανάλυση. Αν η μνήμη τελειώνει γρήγορα, φροντίστε να προμηθευτείτε μια μεγαλύτερη κάρτα μνήμης. Δεν υπάρχει λόγος να έχετε μια καλή μηχανή και να μη χρησιμοποιείτε την καλύτερη δυνατή ανάλυση. Αν έχετε φιλοδοξίες να «πειράξετε» τη φωτογραφία σας σε προγράμματα όπως το Photoshop, είναι καλό να χρησμοποιήσετε το RAW format. Το αρχείο που παράγεται περιέχει ατόφια την πληροφορία από τον αισθητήρα σε ψηφιακή μορφή και μπορείτε να κάνετε όσες αλλαγές θέλετε. Αμέσως μετά το αποθηκεύετε συμπιεσμένο σε μορφή JPEG.
3. Αναζητήστε τη φωτογραφική μηχανή που θα έχει το καλύτερο οπτικό zoom. Δεν υπάρχει πρόβλημα αν έχει ψηφιακό zoom, όσο αυτό περιορίζεται στο να σας κόψει λίγο από το θέμα της φωτογραφίας. Το οπτικό zoom έχει σχέση με τη δυνατότητα του φακού. Το ψηφιακό zoom γίνεται τεχνητά με αλγόριθμο και γι’ αυτό σε υψηλές τιμές «πιξελιάζει» και καταστρέφει τη φωτογραφία. Γι’ αυτό και δε συνιστάται. Ψηφιακό zoom έχουν π.χ. συνήθως τα κινητά τηλέφωνα, που ο φακός τους δεν κινείται.
4. Οι ψηφιακές μηχανές υπερτερούν κατά πολύ των αναλογικών σε συνθήκες χαμηλού φωτισμού, οπότε εκμεταλλευτείτε το και προτιμήστε οι φωτογραφίες σας να είναι περισσότερο ατμοσφαιρικές και φυσικές. Απενεργοποιήστε το αυτόματο flash σε χαμηλό φωτισμό, που «καίει» το αποτέλεσμα, ανεβάστε την ευαισθησία (χρησιμοποιώντας τη ρύθμιση ISO – προσοχή, κάνε πρώτα δοκιμές γιατί μπορεί να περάσει «ψηφιακός θόρυβος» στη φωτογραφία) και χρησιμοποιήστε τη λειτουργία ελάττωσης κραδασμών όταν κάνετε zoom.
5. Βάλτε flash όταν ο ήλιος βρίσκεται ψηλά και υπάρχουν «σκληρές» σκιές. Flash με ήλιο; Κι όμως ναι. Το φως του θα “γεμίσει” τις σκιές κι έτσι θα λάβετε ένα πιο φωτεινό και ομοιόμορφο αποτέλεσμα, χωρίς μεγάλες αντιθέσεις ανάμεσα σε υπερφωτισμένα και υποφωτισμένα αντικείμενα.
6. Αν η φωτογραφία μοιάζει επίπεδη και ξεπλυμένη, κοιτάξτε στο ιστόγραμμα του λογισμικού που διαθέτει η κάμερά σας (συνήθως το διαθέτουν οι καλές SLR αλλά και αρκετές άλλες που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία) και βελτιστοποιήστε την αντίθεση της εικόνας ρυθμίζοντας τα λευκά και μαύρα σημεία στην άκρη του ιστογράμματος.
7. Μάθετε τα πάντα γύρω από τα προγράμματα παραγωγής φωτογραφιών. Το iPhoto και Aperture στα Mac και το Lightroom ή το Photoshop στο PC είναι μακράν τα καλύτερα και πιο ευκολόχρηστα προγράμματα, σε σχέση με αυτά που διατίθενται μαζί με τις φωτογραφικές μηχανές.
Πηγή: menslounge.gr