Σύμφωνα με το US Library of Congress, η Δημοκρατία της Λευκορωσίας μόλις πρόσφατα ψήφισε έναν νόμο που καθιστά παράνομη για τους πολίτες της και τους κατοίκους της, την πρόσβαση ή ακόμα και την χρήση ξένων ιστοσελίδων (κυρίως για εμπορικούς σκοπούς). Οι τυχόν παραβιάσεις του εν λόγω νόμου εμπίπτουν στην κατηγορία του πλημμελήματος, ενώ τα πρόστιμα που μπορεί να επιβληθούν φθάνουν μέχρι και τα 92 ευρώ.
Ο νόμος απαιτεί από εταιρείες και ελεύθερους επαγγελματίες να χρησιμοποιούν μόνο εγχώρια domain για την παροχή online υπηρεσιών, διεξαγωγή πωλήσεων ή την ανταλλαγή ηλεκτρονικής αλληλογραφίας. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πολύ πιθανό οι ήδη κάτοχοι domain που έχουν σχέση με υπηρεσίες άλλης χώρας να τα χάσουν.
Ο νόμος, του οποίου η εφαρμογή έχει οριστεί για τις 6 Ιανουαρίου, πρακτικά καταστρέφει τα οφέλη που είναι πιθανό να έχει στην οικονομία και στην ποιότητα ζωής των πολιτών ένα ανοικτό Web. Συγκεκριμένα το LoC αναφέρει:
«Φαίνεται ότι οι αιτήσεις επιχειρήσεων της Λευκορωσία δεν θα μπορούν να εξυπηρετούνται μέσω του διαδικτύου, αν ο πάροχος υπηρεσιών χρησιμοποιεί διαδικτυακές υπηρεσίες που βρίσκονται εκτός της χώρας. Οι φορολογικές αρχές, μαζί με την αστυνομία και τις μυστικές υπηρεσίες, είναι πλέον εξουσιοδοτημένες να διερευνούν και να διώκουν τέτοιου είδους παραβιάσεις.
Επιπλέον, ο νόμος ορίζει πως οι ιδιοκτήτες και οι διαχειριστές ίντερνετ καφέ ή άλλων χώρων που προσφέρουν πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι πιθανόν να κριθούν ένοχοι για την παραβίαση του νέου νόμου και οι επιχειρήσεις τους ακόμα και να σφραγιστούν, σε περίπτωση που τόσο οι χρήστες των υπηρεσιών που προσφέρουν βρεθούν να επισκέπτονται δικτυακούς τόπους εκτός Λευκορωσίας, αλλά και όταν εκείνοι δεν αναφέρουν την όποια “παραβατική” συμπεριφορά. Ο νόμος αναφέρει ότι η διάταξη αυτή μπορεί να ισχύει και για τους ιδιώτες που θα επιτρέψουν σε άλλους να χρησιμοποιήσουν τους προσωπικούς υπολογιστές τους για την περιήγηση στο διαδίκτυο».
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι πριν λίγες μέρες, πέρασε ένας παντελώς αντίθετος νόμος στην Μαλαισία, ο οποίος απαιτεί από όλα τα εστιατόρια στην Κουάλα Λουμπούρ (τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Μαλαισίας) να διαθέτουν Wi-Fi. Αντί δηλαδή, να προσπαθούν να αυξήσει τη συνδεσιμότητα, η κυβέρνηση της Λευκορωσίας κρατά μία σαφώς πιο περιοριστική στάση και φαίνεται τρόπο τινά να διεκδικεί τον πλήρη έλεγχο του διαδικτύου.
Είναι αξιοσημείωτο ότι ο νόμος πλέον επιτρέπει στην κυβέρνηση τη δημιουργία μιας μαύρης λίστας δικτυακών τόπων που οι ISP θα κληθούν να αποκλείσουν. Έτσι σελίδες πορνογραφικού, ή εξτρεμιστικού περιεχομένου θα μπλοκαριστούν. Το ζήτημα είναι ποιες θα είναι οι ιστοσελίδες που θα χαρακτηριστούν έτσι -εκτός από τις πασιφανείς- μιας και στο παρελθόν έχουμε γενικότερα πολλά παραδείγματα στην ιστορία που ιστοσελίδες έχουν «άδικα» χαρακτηριστεί ως πορνογραφικές ή εξτρεμιστικού περιεχομένου…
Οι σχολιαστές πιστεύουν ότι αυτά τα μέτρα θα οδηγήσουν στο μπλοκάρισμα της Λευκορωσίας από εξωτερικές ιστοσελίδες. Για παράδειγμα, ας υποθέσουμε ότι κάποιος στη Λευκορωσία αγοράζει κάτι από το Amazon, η οποία δεν είναι λευκορωσική εταιρεία και ως εκ τούτου δεν είναι εγγεγραμμένη στη Λευκορωσία, η συναλλαγή θα θεωρείται αυτόματα παράνομη και έτσι η Amazon πρακτικά θα παραβίαζε το εθνικό δίκαιο.
Τελικά πρόκειται για προστασία της εσωτερικής οικονομίας ή για έναν διαδικτυακό μεσαίωνα;