proho.gr
Οι ολογραφικές οθόνες αποτελούν μία από τις πλέον δελεαστικές ιδέες ψυχαγωγίας από τότε που ο Dennis Gabor σκέφτηκε την ιδέα πάνω από 60 χρόνια πριν. Αν και από τότε έχει μεσολαβήσει ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και σήμερα μόνο σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας και σε ορισμένες εμπορικές εκθέσεις μπορούμε να τις χαρούμε.

Μία πολλά υποσχόμενη, νέα τεχνική δημιουργίας ολογραμμάτων έρχεται από το βελγικό ερευνητικό κέντρο IMEC, όπου οι ερευνητές εργάζονται για τη δημιουργία ενός συστήματος νανοκλίμακας κινούμενων pixel.

Με διάσταση ισοδύναμη του μισού τετραγωνικού micron, τα pixels αυτά χρησιμοποιούνται για την ανάκλαση του λέιζερ και τη δημιουργία 3D γραφικών. Η εικόνα δημιουργείται με την κίνηση ορισμένων pixels πιο κοντά στο φως και άλλων που απομακρύνονται από αυτό. Δομές MEMS που θα δημιουργούνται από πυρίτιο και γερμάνιο, θα επιτρέψουν στα pixels να κινηθούν πέρα δώθε σαν έμβολα, επιτρέποντας έτσι την προβολή τρισδιάστατου βίντεο.

Προς το παρόν, η ομάδα του IMEC έχει αναπτύξει ένα πρωτότυπο χαραγμένο σε ένα μοτίβο νανοκλίμακας, ακριβώς για να δείξει ότι η σύλληψη είναι λειτουργική.

Κατά τη διάρκεια του 2012, πιστεύουν ότι θα έχουν καταφέρει να δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο το οποίο να υποστηρίζει και κινούμενες εικόνες.

Δεδομένης της πολυπλοκότητας και του κόστους της μεθόδου, η λύση αυτή δεν φαίνεται πιθανόν να αντικαταστήσει τις HDTVs στο άμεσο μέλλον. Ωστόσο, μας φέρνει πιο κοντά στην υλοποίηση της ιδέας του ολογράμματος, χρησιμοποιώντας νανοτεχνολογία και λέιζερ.