Η νέα έκθεση από το Ίδρυμα Υπεύθυνης Ρομποτικής στη Χάγη, θίγει ένα «ευαίσθητο» θέμα, το οποίο θα απασχολήσει αρκετά στο μέλλον, καλεί από τώρα την κοινωνία να θέσει σε δημόσιο διάλογο την προοπτική των μελλοντικών ρομπότ για σεξ. Η μελλοντική χρήση ρομπότ για σεξουαλική χρήση είναι αναπόφευκτη, όμως πρέπει να τεθούν κάποια όρια στη χρήση τους, λένε οι ειδικοί.
Προς το παρόν, λίγες εταιρείες (Android Love Doll, Sex Bot, True Companion, Abyss Creations, Sinthetics, Trottla κ.α.) παράγουν απλές ανθρωποειδείς ρομποτικές κούκλες προοριζόμενες για σεξουαλική χρήση. Επειδή οι κατασκευαστές δεν αποκαλύπτουν τα σχετικά στοιχεία, είναι άγνωστο πόσοι άνθρωποι σήμερα κατέχουν τέτοια μηχανήματα (συνήθως με θηλυκή μορφή), με τιμή που κυμαίνεται μεταξύ 5.000 και 15.000 ευρώ περίπου.
Όμως σε κάθε περίπτωση, όπως αναφέρει η έκθεση με τίτλο «Το σεξουαλικό μέλλον μας με τα ρομπότ» που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, είναι θέμα χρόνου να υπάρξει «έκρηξη» του αριθμού τόσο των ρομπότ όσο και των χρηστών τους, καθώς ωριμάζει η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Ο υπεύθυνος της έκθεσης, καθηγητής ρομποτικής και τεχνητής νοημοσύνης Νόελ Σάρκι του βρετανικού Πανεπιστημίου του Σέφιλντ, σύμφωνα με το BBC και το Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, δήλωσε ότι έφθασε η ώρα η κοινωνία να αφυπνισθεί στη νέα πραγματικότητα, όπου άνθρωποι και ρομπότ θα κάνουν σεξ.
«Όσοι χαράζουν πολιτική και το ευρύ κοινό πρέπει να αποφασίσουν τι θα είναι αποδεκτό και επιτρεπτό. Πρέπει να σκεφτούμε ως κοινωνία τι θέλουμε να κάνουμε με αυτό το ζήτημα. Δεν γνωρίζω τις απαντήσεις, απλώς θέτω τις ερωτήσεις», τόνισε. Μετά τις γνωστές ρεαλιστικές κούκλες με δέρμα σιλικόνης, που διατίθενται σε φυσικά και ηλεκτρονικά καταστήματα σεξουαλικών ειδών, το επόμενο βήμα είναι οι κούκλες που κινούνται και μιλάνε. Το μεθεπόμενο θα είναι οι κούκλες αυτές του σεξ να είναι δεόντως έξυπνες χάρη στην τεχνητή νοημοσύνη τους και ποιος ξέρει τι άλλο έπεται.
Η έκθεση θεωρεί πιθανή τη χρήση τέτοιων ρομπότ σε οίκους ανοχής, στα σπίτια σε ρόλο σεξουαλικού συντρόφου για μοναχικούς και ηλικιωμένους, σε κλινικές σε ρόλο σεξουαλικού «θεραπευτή», αλλά και άλλων ανθρώπων όπως ατόμων με αναπηρίες ή ψυχοσεξουαλικά προβλήματα. Η έκθεση θέτει το ερώτημα αν τα σεξουαλικά ρομπότ όντως θα μειώσουν τα σεξουαλικά εγκλήματα ή αντίθετα αν θα επιτείνουν το πρόβλημα.
Ήδη υπάρχουν τέτοιες ιαπωνικές «κούκλες» και ένα καναδικό δικαστήριο εξετάζει κατά πόσο η κατοχή τους είναι νόμιμη ή όχι. Στην Ασία υπάρχουν ήδη οίκοι ανοχής που χρησιμοποιούν κούκλες του σεξ αντί για ιερόδουλες.
Η έκθεση ζητά την πλήρη απαγόρευση σεξουαλικού ρομπότ για χρήσεις που συνδέονται με σεξουαλικά εγκλήματα.
Αποτελεί ερώτημα πάντως πόσο θα έχει προχωρήσει η τεχνητή νοημοσύνη τα επόμενα χρόνια, ώστε να μπορεί να δημιουργήσει όντως σεξουαλικά ρομπότ που θα μιμούνται πειστικά την κίνηση και την ομιλία των ανθρώπων ή ακόμη και τα συναισθήματά τους. Από αυτό θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό κατά πόσο τα σεξουαλικά ρομπότ θα εξαπλωθούν ευρέως ή η χρήση τους θα παραμείνει σχετικά περιορισμένη.
Έρευνα της κοινής γνώμης που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της νέας έκθεσης, δείχνει ότι περίπου τα δύο τρίτα των ανδρών και το ένα τρίτο των γυναικών υποστηρίζουν κατ’ αρχήν τη χρήση των σεξουαλικών ρομπότ. Μερικοί ειδικοί δεν αποκλείουν ότι στο μέλλον οι άνθρωποι και τα ρομπότ θα φθάσουν να ερωτεύονται μεταξύ τους, ενώ άλλοι δεν προβλέπουν τίποτε περισσότερο από μια πιο προχωρημένη πορνογραφική σχέση, καθώς θεωρούν ότι ένα ρομπότ ποτέ δεν θα μπορέσει να επιστρέψει πραγματικά συναισθήματα σε έναν άνθρωπο, αλλά πάντα θα υποκρίνεται.