Περίπου το ένα τρίτο της ενέργειας που καταναλώνεται από τα κτίρια καταλήγει να διαφεύγει από τα παράθυρα έξω. Έτσι, οι προσπάθειες για να μειωθεί η κατανάλωσης ενέργειας σε σπίτια και γραφεία έχουν επικεντρωθεί και στον τομέα των παραθύρων, με διαφορετικά ωστόσο ποσοστά επιτυχίας.
Μολονότι υπάρχουν όλων των ειδών τα «έξυπνα» τζάμια, πολλά εξ’ αυτών είναι ιδιαίτερα ακριβά, άλλα φθείρονται σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα ενώ άλλα επιβαρύνουν το περιβάλλον κατά τη διαδικασία παραγωγής τους. Πολλές εταιρείες στον κόσμο και ερευνητικοί οργανισμοί προσπαθούν να βελτιστοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερο τους προηγούμενους τύπους. Ωστόσο το πιο ελπιδοφόρο κομμάτι της έρευνας έρχεται από τη Νότιο Κορέα, όπου μια ομάδα ερευνητών ισχυρίζεται ότι έχει αναπτύξει ένα πολύ απλό και ανέξοδο σύστημα, με ελάχιστες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.
Ο σχεδιασμός που πρότειναν, ήδη χρησιμοποιείται από «έξυπνα» παράθυρα, δηλαδή να τα τζάμια να γίνονται περισσότερο ή λιγότερο διαφανή, ανάλογα με το φως του περιβάλλοντος, μειώνοντας έτσι την τους λογαριασμούς του κλιματιστικού με το να σκουραίνει τις ηλιόλουστες μέρες του καλοκαιριού και να επιτρέπει αντίστοιχα τον χειμώνα το φως να ζεστάνει τον χώρο. Σε αντίθεση όμως με τα μέχρι τώρα σχέδια, αυτά το επιτελούν αυτόματα, δίχως οι χρήστες να χρειάζεται να χρησιμοποιήσουν κάποιο είδος ελέγχου.
Γράφοντας στο περιοδικό ACS Nano, οι ερευνητές ισχυρίζονται ότι με τη χρήση ενός πολυμερούς, αντι-ιόντων και μεθανόλης σε στρώματα στο εσωτερικό του παραθύρου, μπορούν να δημιουργήσουν ένα χαμηλού κόστους, σταθερό παράθυρο με εξαιρετική ικανότητα μεταβολής του χρώματος του. Το τζάμι γίνεται από απόλυτα διαφανές σε εντελώς αδιαφανές μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα.
Οι ίδιοι υποστηρίζουν ότι μέχρι στιγμής αυτού του είδους η τεχνολογία δεν έχει εφαρμοστεί σε κανένα είδος «έξυπνου» σπιτιού.
Πηγή: proho.gr