Ερευνητές στις ΗΠΑ ανέπτυξαν ένα χαμηλού κόστους ύφασμα με βάση το πλαστικό, το οποίο, όταν φοριέται σε ρούχα, μπορεί να δροσίσει το σώμα πολύ καλύτερα από τα υπάρχοντα φυσικά ή συνθετικά υφάσματα, που φοράμε σήμερα.
Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Γι Κούι του Τμήματος Επιστήμης και Μηχανικής Υλικών του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια δήλωσαν ότι ανοίγει ο δρόμος για μια νέα οικογένεια υφασμάτων, που θα δροσίζουν τους ανθρώπους στα ζεστά κλίματα, μειώνοντας επιπλέον την ανάγκη για κλιματισμό στους εσωτερικούς χώρους.
«Αν μπορούμε να δροσίσουμε τον άνθρωπο παρά το κτίριο όπου ζει ή εργάζεται, τότε θα εξοικονομήσουμε και ενέργεια», δήλωσε ο Κούι.
Το νέο ύφασμα επιτρέπει στο σώμα να αποβάλλει τη θερμοκρασία έτσι ώστε όποιος το φοράει, νιώθει πιο δροσερή την επιφάνειά του δέρματός του, από ό,τι αν φορούσε ένα βαμβακερό ρούχο. Το νέο υλικό αυξάνει τη θερμοκρασία του δέρματος μόνο κατά 0,8 βαθμούς Κελσίου έναντι 3,5 βαθμών για ένα βαμβακερό ύφασμα και 2,9 βαθμών για ένα εμπορικά διαθέσιμο ύφασμα από συμβατικό πολυαιθυλένιο.
Το μυστικό βρίσκεται στο ότι το νέο υλικό αφενός αντανακλά μακριά τις ακτίνες του ήλιου και αφετέρου επιτρέπει τη διαφυγή της υπέρυθρης ακρινοβολίας από το σώμα (αυτής που είναι αόρατη, αλλά καθιστά κάποιον ορατό με τις ειδικές διόπτρες νυχτερινής όρασης).
Το 40% έως 60% της θερμότητας του σώματος μπορεί να διαφύγει στο περιβάλλον σε μορφή υπέρυθρης ακτινοβολίας, αν δεν εμποδισθεί από κουβέρτες ή ρούχα.
Οι ερευνητές συνδύασαν νανοτεχνολογία, φωτονική και χημεία για να προσδώσουν σε ένα είδος πλαστικού, το πολυαιθυλένιο, χαρακτηριστικά τέτοια που το καθιστούν δροσιστικό ύφασμα.