Σκληρά και μαλακά υλικά ανακάτεψαν αμερικανοί ερευνητές και δημιούργησαν το πρώτο ρομπότ, το σώμα του οποίου εκτυπώνεται σε τρισδιάστατο εκτυπωτή. Μάλιστα το ρομπότ κάνει δεκάδες απανωτά άλματα και κινείται αυτόνομα με διαδοχικές εκρήξεις, χάρη στην καύση ενός μίγματος αερίων βουτάνιου και οξυγόνου.
Οι δημιουργοί του, με επικεφαλής τον Μάικλ Τόλι, επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια-Σαν Ντιέγκο και τον καθηγητή Ρόμπερτ Γουντ της Σχολής Μηχανικής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη δημοσίευση στο περιοδικό «Science», δήλωσαν ότι «ο συνδυασμός μαλακών και άκαμπτων υλικών θα βοηθήσει στη δημιουργία μιας νέας γενιάς γρήγορων και ευκίνητων ρομπότ, που θα είναι πιο γερά και ταυτόχρονα πιο ικανά να προσαρμοσθούν στο περιβάλλον τους, καθώς και να δουλεύουν με ασφάλεια δίπλα-δίπλα με τους ανθρώπους».
Το μη ανθρωπόμορφο σώμα του ρομπότ έχει μια δομή που ξεκινά από την ευκαμψία του καουτσούκ στο εξωτερικό (κάτι που επιτρέπει στο ρομπότ να μην παθαίνει ζημιές όταν χοροπηδά σαν μπάλα στον αέρα) και φθάνει έως την πλήρη ακαμψία του σκελετού στο εσωτερικό του. Το ρομπότ έχει τρία πόδια και μπορεί να πηδά στον αέρα σε ύψος έως 75 εκατοστών, ενώ μπορεί να πέσει από ακόμη μεγαλύτερο ύψος χωρίς να πάθει κάποια ζημιά, χάρη στο μαλακό σώμα-περίβλημά του.
Τέτοια ρομπότ θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν σε περιοχές φυσικών καταστροφών στη Γη ή για την εξερεύνηση άλλων πλανητών.