Με τον όρο κοινωνικά δίκτυα στο διαδίκτυο οι περισσότεροι , αν όχι όλοι είναι αρκετά εξοικειωμένοι. Το πλέον δημοφιλές είναι το facebook και πριν από αυτό ήταν τα hi5 και MySpace. Στο αχανές σύμπαν του διαδικτύου όμως υπάρχουν πολλοί ακόμα ιστότοποι κοινωνικής δικτύωσης, σε μερικούς από τους οποίους θα μπορούσαν να βρουν μια θέση και άνθρωποι που ίσως να τρομάζουν από το μέγεθος του facebook. Είναι πιθανό να έχει δημιουργηθεί στις μέρες μας και ένα νέο είδος φοβίας, μάλλον μία άλλη μορφή αγοραφοβίας, αυτή της ηλεκτρονικής.

Φερ’ ειπείν το Path, το οποίο σου επιτρέπει μέγιστο αριθμό φίλων 50, ενώ υπάρχουν και άλλα όπως το asmallworld στο οποίο για να γίνεις μέλος πρέπει να σε προσκαλέσει ένα από τα ήδη μέλη του και είναι αυστηρό ως προς την πρόσθεση ατόμων αγνώστων σε σένα. Για όσους το θυμούνται και το facebook στο ξεκίνημά του η εισαγωγή σε αυτό γινόταν μόνο με πρόσκληση. Παρόμοια πιο παρεΐστικα δίκτυα είναι αυτά του GroupMe, του Frenzy, του Rally Up, του Shizzlr, του KwikiSpace, του Huddl Bubbla.

Τα ίδια αυτά τα δίκτυα δε φιλοδοξούν να επισκιάσουν τον γίγαντα facebook, κάθε άλλο στοχεύουν σε συγκεκριμένες ομάδες, με συγκεκριμένες ανάγκες και θέλω, και σίγουρα ίσως μιας πιο απλοϊκής διαδικτυακής επικοινωνίας. Άλλωστε αιτία για τη δημιουργία πολλών από αυτές είναι ακριβώς η δυσανασχέτηση των δημιουργών τους με τα τεράστια κοινωνικά δίκτυα.

Το Shizzlr, αναπτύχθηκε από δύο απόφοιτους του Πανεπιστήμιου του Κονέκτικατ, μιας και συνειδητοποίησαν ότι είναι αδύνατο να καταφέρουν να σχεδιάσουν κάποια έξοδο, γράφοντας κάτι στο ψηφιακό σου τοίχο, και μη πεταχτεί ο οποιοσδήποτε που θα ήθελε να συμμετάσχει. Στο συγκεκριμένο δίκτυο εγγράφηκαν 3600 μέλη, τους τελευταίους 3 μήνες. Ένα άλλο δίκτυο που άρχισε να αποκτά και αυτό αρκετά μέλη, μάλιστα δημιουργήθηκε και από έναν παλιό εργαζόμενο του Facebook τον Ντέιβ Μόριν, είναι το Path που αναφέραμε νωρίτερα.

Με λίγα λόγια ο καθένας μπορεί να βρει αυτό που του ταιριάζει στο διαδίκτυο ακόμα και στα κοινωνικά δίκτυα, ενώ πάντα υπάρχει η επιλογή να μην συμμετάσχει σε κανένα.