Η αποστολή της NASA Probe B (GP-Β) επιβεβαίωσε δύο βασικές προβλέψεις που προκύπτουν από τη γενική θεωρία της σχετικότητας του Άλμπερτ Αϊνστάιν που το διαστημικό σκάφος είχε αποστολή να επιβεβαιώσει ή να τις απορίψει.
Το πείραμα, που ξεκίνησε το 2004, χρησιμοποίησε τέσσερα εξαιρετικά ακριβή γυροσκόπια για τη μέτρηση του υποθετικού γεωδαιτικού φαινομένου, την στρέβλωση του χώρου και του χρόνου γύρω από ένα βαρυτικό σώμα και την μεταβολή του πλαισίου μετακίνησης που ένα περιστρεφόμενο αντικείμενο μετακινεί τον χώρο και το χρόνο καθώς περιστρέφεται.
Η αποστολή του GP-B προσδιόρισε με πρωτοφανή ακρίβεια καθώς στόχευσε στο άστρο IM Pegasi, ενώ βρισκόταν σε τροχιά γύρω από τη Γη. Αν η βαρύτητα δεν επηρέαζε τον χώρο και το χρόνο, τα γυροσκόπια του GP-B θα έπρεπε να στοχεύουν πάντα προς την ίδια κατεύθυνση. Αλλά η επιβεβαίωση των θεωριών του Einstein ήρθε όταν τα γυροσκόπια κατέγραψαν μικρές αλλαγές στην κατεύθυνση της περιστροφής τους.
Τα ευρήματα είναι online στο περιοδικό Physical Review Letters.
“Φανταστείτε τη Γη σαν να ήταν βυθισμένη στο μέλι. Καθώς περιστρέφεται ο πλανήτης, το μέλι γύρω από αυτό θα στροβιλίζεται κάτι το οποίο συμβαίνει και με το χώρο και το χρόνο”, δήλωσε ο Francis Everitt, κύριος ερευνητής του GP-B στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ. “Η αποστολή GP-B επιβεβαίωσε δύο από τις πιο σημαντικές προβλέψεις του Αϊνστάιν σχετικά με το σύμπαν, και έχει βαθιές επιπτώσεις σε ολόκληρη την έρευνα της αστροφυσικής. Ομοίως, οι δεκαετίες της τεχνολογικής καινοτομίας πίσω από την αποστολή θα είναι μόνιμη κληρονομιά για την Γη και το διάστημα.