Τα τσουνάμι δημιουργούν ιδιαίτερους κινδύνους για τα ψυκτικά συστήματα των πυρηνικών μονάδων, αλλά οι αντιδραστήρες της Ιαπωνίας είναι σχεδιασμένοι για να αντέχουν μια τέτοια πρόκληση, δήλωσε σήμερα ένας ειδικός σε θέματα ασφάλειας.

Μετά από το μεγάλο σεισμό στα ανοιχτά της βορειοανατολικής ακτής της Ιαπωνίας, ένα σύστημα ψύξης κατέρρευσε στην πυρηνική μονάδα Φουκουσίμα Νταιΐτσι και ένα εφεδρικό σύστημα έπρεπε να χρησιμοποιηθεί. Από περίπου 2.000 ανθρώπους ζητήθηκε να εκκενώσουν τη μονάδα.

«Η ειρωνεία είναι ότι ένα τσουνάμι προκαλεί απώλεια του νερού», στα συστήματα ψύξης των αντιδραστήρων, δήλωσε ο Μαρίν Κοστόφ, μηχανικός ασφαλείας σε πυρηνική μονάδα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στην Βουλγαρία.

Ο Κοστόφ εξέτασε επανειλημμένα την πυρηνική μονάδα Κασιβαζάκι στην Ιαπωνία που είχε υποστεί ζημιές σε ένα σεισμό το 2007, ως μέρος μιας ομάδας της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ).

Τα τεράστια κύματα που προκαλούνται από σεισμούς ξεβράζουν τόνους συντριμμιών στο σύστημα ψύξης της μονάδας, με αποτέλεσμα την κατάρρευση του συστήματος.

Οι αντιδραστήρες έχουν σχεδιαστεί να κλείνουν στις περιπτώσεις αυτές, αλλά το ραδιενεργό υλικό παραμένει καυτό.

«Αν κλείσετε τον αντιδραστήρα, θα πρέπει να συνεχίσετε την ψύξη», δήλωσε ο Κοστόφ, διοικητικός υψηλού βαθμού στην εταιρεία μηχανικής RISK στη Σόφια.

Οι μονάδες έχουν εφεδρικές δεξαμενές νερού, αλλά η πρόσβαση σε φρέσκο νερό θα πρέπει να αποκατασταθεί εντός 72 ωρών, εξήγησε.

Ο Κοστόφ πρόσθεσε ότι οι μηχανικοί της Ιαπωνίας σχεδιάζουν τις πυρηνικές εγκαταστάσεις με πολύ ισχυρότερη δομή από ό,τι σε άλλες χώρες, ώστε να αντέχουν γεγονότα όπως το σημερινό. «Ήξεραν ότι ένας σεισμός αυτού του μεγέθους θα ερχόταν αργά ή γρήγορα».

Μετά τον σεισμό που έπληξε το Κασιβαζάκι το 2007, η ΙΑΕΑ και οι Ιαπωνικές αρχές επανεξετάζουν τους κανονισμούς ασφάλειας, ιδίως όσον αφορά την επιλογή ασφαλών από τους σεισμούς τοποθεσιών για την κατασκευή αντιδραστήρων, καθώς και την ενίσχυση των βοηθητικών δομών που δημιουργούν μη πυρηνικούς κινδύνους για την ασφάλεια σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς.

«Υπήρξαν πολλές τροποποιήσεις που απαιτούνται από (τους νέους) κανονισμούς ή τις προδιαγραφές», δήλωσε ο Τακεφούμι Κιταμούρα, εκπρόσωπος της Ιαπωνίας στην ΙΑΕΑ στη Βιέννη.