Όλοι περιμένουν το νέο iPad 2 να ανακοινωθεί τις επόμενες εβδομάδες και να είναι διαθέσιμο στα Apple Store πολύ σύντομα, ο John Gruber κάνει λόγο για ένα ακόμα μοντέλο iPad που η Apple μπορεί να ρίξει στην αγορά κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο του 2011. Το iPad 3 όπως το αποκαλεί μπορεί να είναι μια αναβάθμιση στο hardware στα σημεία και τίποτα άλλο.. κάτι σαν iPad HD ας πούμε.

Η εξήγηση που δίνει ο Gruber, αφού διευκρινίσει ότι όλο αυτό είναι μια δική του πρόβλεψη και τίποτα παραπάνω, έχει να κάνει με τον ανταγωνισμό που καλείται να αντιμετωπίσει η Apple στην αγορά των Android και webOS tablets. Θεωρεί δηλαδή ότι η αγορά θα εξελιχθεί τόσο γρήγορα ώστε η Apple να αναγκαστεί να την προλάβει λίγο πριν από τις γιορτές του 2011.

Δεν υπάρχουν προβλέψεις για τα χαρακτηριστικά του iPad 3 πέρα από αυτό που ο Gruber όπως και πολλοί άλλοι έχουν συζητήσει: το retina display σε μέγεθος οθόνης iPad. Αν και ακούγεται και είναι ωραίο στα λόγια, μια τόσο λεπτομερής και καλή οθόνη στο μέγεθος των 9.7 ιντσών κοστίσει πάρα πολύ. Σύμφωνα με τον Gruber η Apple έχει επενδύσει σε τεχνολογίες οθονών και αυτό θα λύσει το πρόβλημα του κόστους στο άμεσο μέλλον.

Οι λόγοι που το iPad αλλάζει τον κόσμο όπως τον ξέρουμε είναι γνωστοί. Σχεδόν ένα χρόνο πριν είχα γράψει: “Σημασία έχει ότι μέχρι σήμερα κανείς δεν είχε να προσφέρει κάτι τόσο απλό και φθηνό στην χρήση, κάτι τόσο κοντά στον άνθρωπο. Είναι καιρός να απομακρυνθούμε από την κατάρα του πληκτρολογίου και του ποντικιού που μας κυνηγάνε δεκαετίες τώρα” συμπληρώνοντας “Αυτό που έχει σημασία όμως είναι ότι το 2010 και το 2011 θα υπάρχουν άνθρωποι που θα έρχονται σε επαφή με προσωπικό υπολογιστή που μπορεί να ικανοποιήσει τις βασικές τους ανάγκες με πολύ πιο φιλικό προς τον άνθρωπο τρόπο, χρησιμοποιώντας την αφή μόνο, πατώντας ένα κουμπί και περιμένοντας μόνο μερικά δευτερόλεπτα για το boot, με γρήγορα συνδέσεις στο internet […] Θα χρειαστούν χρόνια αλλά η αλλαγή έχει μόλις γίνει και θα συνεχίσει να επιταχύνεται με συσκευές όπως το iPad, προτάσεις από τον ανταγωνισμό και φυσικά τα κινητά τηλέφωνα” για να κλείσω λέγοντας “Μόνο που το iPad είναι η πρώτη συσκευή με τόσο μεγάλη οθόνη και τόσο καλή διάρκεια μπαταρίας που θα αναγκάσει τον ανταγωνισμό να δουλέψει σκληρά και να προτείνει αντίστοιχες ή καλύτερες λύσεις για χρήση των tablets παντού. […] Αν το iPad, τα iPad apps και τα services αξίζουν τα λεφτά τους είναι ερώτημα τόσο ανούσιο όσο αν το Gmail χρησιμοποιεί HTML5 για να στείλει email. Αυτό που μετράει είναι η αποστολή του email με interface και τρόπο απλό και όμορφο και τόσο ανταγωνιστικό ώστε τα σημερινά δεκάχρονα να χρησιμοποιήσουν τις υπηρεσίες αυτές ως de facto βάση και να προχωρήσουν 5 βήματα παραπέρα, όχι μόνο ένα”.

Ένα χρόνο μετά, η αγορά που δημιούργησε το iPad είναι τόσο σημαντική ώστε ο Gruber να γράφει: “The growth potential of this market is too big to be estimated. I genuinely believe that these platforms are the future of the entire computing industry. The market for these tablets — and whatever other future form factors arrive running these OSes — will soon, collectively, be bigger than today’s Windows/Mac PC market “.

Το iPad 3 ή όπως αλλιώς ονομαστεί και αν ποτέ ανακοινωθεί τον Σεπτέμβριο του 2011 θα έχει νόημα για την Apple και για την αγορά γενικότερα, θα χαλάσει όμως την ροή των γεγονότων στο σύμπαν της Apple που μέχρι σήμερα έχει δείξει ότι διατηρεί ένα πολύ σταθερό πρόγραμμα ανακοινώσεων και διάθεσης νέων προϊόντων που ικανοποιούν με μεγάλη ακρίβεια τα μοντέλα αγοράς και ζήτησης της εταιρείας. Αυτό επιτρέπει στην Apple να κατασκευάζει όσα ακριβώς iPads, iPhones, iPods, Macs χρειάζεται όταν τα χρειάζεται και να πουλάει με το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος χωρίς να διατηρεί μεγάλο stock. Το iPad 3 ή iPad HD μπορεί να ταιριάξει στα μέσα του χρόνο μόνο αν οι ισορροπίες διαταραχθούν σημαντικά και η Apple πρέπει να απαντήσει στον ανταγωνισμό και τους μετόχους της. Το πρώτο έχει ήδη συμβεί με την δημιουργία του iPad.

Πηγή: pestaola.gr