Η OpenAI, μια εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης με μερικά από τα πιο ισχυρά μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αγωνίζεται να δημιουργήσει κέρδη.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το The Information, οι προβλέψεις της εταιρείας αποκαλύπτουν ότι δεν θα έχει κέρδη μέχρι το 2029, αφού φτάσει τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια σε έσοδα.

Το κόστος της καινοτομίας

Η OpenAI προβλέπεται να υποστεί ζημίες ύψους περίπου 5 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024, ενώ οι ζημίες ενδεχομένως να φτάσουν τα 14 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι το 2026. Τα στοιχεία αυτά αναδεικνύουν το απότομο κόστος της κλιμάκωσης προηγμένων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης εν μέσω της αυξανόμενης παγκόσμιας ζήτησης για τεχνολογίες γεννητικής τεχνητής νοημοσύνης.

Η εταιρεία έχει γνωρίσει ταχεία ανάπτυξη, ιδίως στα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) και τη γενεσιουργό AI. Τα εμβληματικά μοντέλα της OpenAI, GPT-3 και GPT-4, έχουν μεταμορφώσει την επεξεργασία φυσικής γλώσσας. Παρόλα αυτά, τα έξοδα για τη διατήρηση της υποδομής και των δεδομένων που απαιτούνται για την υποστήριξη αυτών των μοντέλων είναι σημαντικά.

Το μεγαλύτερο μέρος των οικονομικών απωλειών του OpenAI προέρχεται από τις μεγάλες επενδύσεις σε πόρους υπολογιστικού cloud, την έρευνα τεχνητής νοημοσύνης και την απαραίτητη υποδομή για τη διατήρηση εκτεταμένων έργων. Καθώς όλο και περισσότερες επιχειρήσεις ενσωματώνουν την τεχνητή νοημοσύνη στις δραστηριότητές τους, η OpenAI πρέπει να αναβαθμίζει συνεχώς τα μοντέλα και τα συστήματα υποστήριξής της για να παραμείνει ανταγωνιστική.

Η εταιρική σχέση της OpenAI με τη Microsoft για τις υπηρεσίες υπολογιστικού cloud Azure υπήρξε ζωτικός παράγοντας για τη βιωσιμότητα των λειτουργιών της, αλλά είναι, επίσης, ένας από τους βασικούς παράγοντες κόστους.

Αύξηση των επενδύσεων

Παρά το κόστος, η εταιρεία συνεχίζει να αυξάνεται, το ίδιο και το ενδιαφέρον για επενδύσεις σε αυτήν. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία προέκυψαν αφού η OpenAI ανακοίνωσε έναν ακόμη επιτυχημένο γύρο χρηματοδότησης στις 2 Οκτωβρίου.

Η εταιρεία ανάπτυξης τεχνητής νοημοσύνης δήλωσε ότι συγκέντρωσε άλλα 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές, ανεβάζοντας τη συνολική αποτίμησή της στα 157 δισεκατομμύρια δολάρια. Η χρηματοδότηση μπορεί να «επιταχύνει την πρόοδο» στην αποστολή της.

Τον Αύγουστο, τα μηνιαία έσοδα της OpenAI ξεπέρασαν τα 300 εκατομμύρια δολάρια, γεγονός που αντικατοπτρίζει αύξηση 1.700% από τα πρώτα στάδια της έκρηξης της τεχνητής νοημοσύνης το 2023. Η εταιρεία αναμένει ετήσιες πωλήσεις ύψους 3,7 δισ. δολαρίων το 2024 και έχει προβλέψει έσοδα 11,6 δισ. δολαρίων για το 2025.

Η ανάπτυξη αυτή οφείλεται στις επιχειρηματικές λύσεις της και στην αυξημένη αδειοδότηση των τεχνολογιών AI.

Οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται όλο και περισσότερο για την ενσωμάτωση της τεχνολογίας στις λειτουργίες για την αυτοματοποίηση εργασιών, τη βελτίωση της εξυπηρέτησης πελατών και την ενίσχυση της ανάλυσης.

Παρόλα αυτά, η OpenAI δεν είναι μόνη της στην προσπάθειά της για την πρωτοκαθεδρία της AI.

Η κούρσα για την ανάπτυξη πρωτοποριακής AI έχει προσελκύσει μεγάλους παίκτες όπως η Google DeepMind, η Anthropic και άλλοι, οι οποίοι ανταγωνίζονται για την ηγεσία στον χώρο.

Αυτός ο ανταγωνισμός ασκεί πρόσθετη πίεση στην OpenAI να επενδύσει ακόμη περισσότερο στην απόκτηση ταλέντων, στην έρευνα και ανάπτυξη και στις υποδομές για να διατηρήσει το προβάδισμά της.