Ο Γαλιλαίος είναι γνωστός ως ο πρώτος άνθρωπος που παρατήρησε τη Σελήνη με τηλεσκόπιο. Όμως, τον Ιούλιο του 1609, τέσσερις μήνες πριν από τον Γαλιλαίο, ένας Αγγλος, ο Τόμας Χάριοτ, είχε δει τη Σελήνη μέσα από τηλεσκόπιο και την είχε σχεδιάσει. Οι παρατηρήσεις του Γαλιλαίου έγιναν το Δεκέμβριο του ίδιου χρόνου.
Κι ενώ ο Γαλιλαίος δημοσιοποίησε τις παρατηρήσεις του και έγινε διάσημος, ο Χάριοτ δεν δημοσίευσε τα σκίτσα του, κι έτσι δεν κέρδισε την αναγνώριση που δικαιούνταν.
Αυτό που είχε κεντρίσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον του σπουδασμένου στην Οξφόρδη μαθηματικού, για την αστρονομία ήταν η διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Κανείς δεν γνωρίζει με βεβαιότητα ποιοι ήταν οι λόγοι για τους οποίους ο Χάριοτ επέλεξε να μείνει ένας επιστήμονας χαμηλών τόνων. Πάντως, σε αντίθεση με τον Γαλιλαίο, ο Τόμας Χάριοτ δεν αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα.
Οι παρατηρήσεις του μπορούν να θεωρηθούν ως η αφετηρία της σύγχρονης αστρονομίας, αλλά ο Γαλιλαίος έδρεψε τις δάφνες. Μόλις το 1970 ένας σεληνιακός κρατήρας -στην πίσω, τη σκοτεινή πλευρά του φεγγαριού- πήρε το όνομα Harriot.
Τετρακόσια χρόνια όμως μετά, η προσφορά του, επιτέλους αναγνωρίζεται. Το Science Museum του Λονδίνου οργάνωσε πέρυσι έκθεση με μερικά από τα σχέδιά του για τη Σελήνη, ενώ το πρώτο σχετικό σκίτσο του εκτίθεται στη Φλωρεντία.