Πριν από λίγο καιρό η Meta παρουσίασε στο Instagram την Billie ένα χαρακτήρα τεχνητής νοημοσύνης με το πρόσωπο της Κένταλ Τζένερ, που θα μπορούσε να είναι η «μεγαλύτερη αδελφή σου», η «καλύτερη φίλη σου», ένας ψηφιακός σύντροφος που θα βρίσκεται μαζί σου κάθε στιγμή, όποτε τον ζητήσεις.
Η μητρική εταιρεία του Facebook και του Instagram, με επικεφαλής τον Μαρκ Ζάκερμπεργκ, έχει δημιουργήσει συνολικά 28 χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης, 15 εκ των οποίων είναι πλέον διαθέσιμοι στους χρήστες των social media, και βασίζονται σε διάσημες προσωπικότητες. Η Meta πλήρωσε αδρά για να χρησιμοποιήσει τα πρόσωπα των influencers. Σύμφωνα με το theinformation, η εταιρεία πλήρωσε 5 εκατομμύρια για να δημιουργήσει αυτά τα προφίλ.
Η Τσάρλι Γκρέις Ντ’Αμέλιο είναι η Κοκό, που λατρεύει τον χορό. Η Πάρις Χίλτον είναι η Άμπερ, μια ντετέκτιβ εγκλημάτων. O Σνουπ Ντογκ, είναι ένας εξαίρετος και περιπετειώδης αφηγητής, ο Τομ Μπρέιντι είναι ο Μπρου, ένας παρουσιαστής τοκ σόου με εμμονή στα αθλήματα και η Ναόμι Οσάκα είναι η Ταμίκα, μια φανατική οπαδός των anime.
Τα chatbot των διάσημων δίνουν τη δυνατότητα στους χρήστες να συνομιλήσουν μαζί τους για οτιδήποτε. Όπως αναφέρει η El Pais, η Λία Χάμπερμαν, διαχειρίστρια του ιστολογίου ICYMI, δοκίμασε να συνομιλήσει με τα διάσημα chatbots και δήλωσε εντυπωσιασμένη από την ανταπόκρισή τους. Όμως στα σχόλια πολλοί ήταν αυτοί που επέκριναν τις διασημότητες για τη συμμετοχή τους στο σχέδιο της Meta. «Δεν μπορώ να πιστέψω ότι πούλησαν τα δικαιώματα για τα πρόσωπα και την ταυτότητά τους για να αποκτήσουν περισσότερη δημοσιότητα και φήμη… Σκοτεινοί καιροί μπροστά», έγραψε κάποιος.
Ανάλογες ήταν και οι αντιδράσεις στα social media, όταν παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το chatbot της Κένταλ Τζένερ, το οποίο έχει δημιουργήσει και τις περισσότερες διαδικτυακές συνομιλίες. «Αυτό είναι ειλικρινά τρομακτικό», έγραψε ένας σχολιαστής, ενώ ένας άλλος σημείωσε: «Δεν μου αρέσει αυτό, δεν μου αρέσει που πηγαίνει ο κόσμος, δεν θα το υποστηρίξω». «Αυτό είναι τόσο ανατριχιαστικό… Ελπίζω να είναι στην πραγματικότητα η Kendall που λέει απλώς ότι είναι η Billie και όχι ένα βίντεο που δημιουργήθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη γιατί αυτό είναι φρικτό», τόνισε κάποιος άλλος.
Παρά τις αντιδράσεις η Μπίλι, το chatbot της Κένταλ Τζένερ έχει αποκτήσει ήδη 200.000 ακολούθους. Είναι το δημοφιλέστερο από αυτά που έχουν παρουσιαστεί, καθώς οι υπόλοιποι χαρακτήρες τεχνητής νοημοσύνης που δημιούργησε η Meta έχουν λιγότερους από 15.000 ακολούθους ο καθένας.
«Βασική προτεραιότητα θα είναι η προώθηση γνήσιων συνδέσεων με τα αγαπημένα μας πρόσωπα», είχε δηλώσει ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Meta, Μαρκ Ζάκερμπεργκ, κατά τη διάρκεια του συνεδρίου Connect 2023 στα τέλη Σεπτεμβρίου, αναφερόμενος στην εστίαση της εταιρείας για την ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα προϊόντα της. Οι χρήστες μπορούν να στραφούν στην τεχνητή νοημοσύνη για διάφορα πράγματα και η «Μπίλι θα είναι εκεί για να βοηθήσει».
Ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ εξήγησε ότι η χρήση προσώπων influencers έγινε ώστε να νιώθουν οι χρήστες πως «μιλούν με άτομα που γνωρίζουν». «Ζούμε δηλαδή σε μια εποχή παρακοινωνικών σχέσεων και την οικονομία της μοναξιάς», σχολιάζεται στο άρθρο της στην El Pais, η Χανίρα Πλάνες. «Νιώθουμε κοντά σε ανθρώπους που παρακολουθούμε στενά μέσω των social media. Αρχίζουμε να τους νιώθουμε ως φίλους ή ως οικογένεια».
Μελέτη για τις παρακοινωνικές σχέσεις κατέληξε στο συμπέρασμα πως η ανάπτυξη τόσο ισχυρών συναισθηματικών δεσμών με διασημότητες μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τις πραγματικές σχέσεις. «Η Meta δημιούργησε τα chatbot των διάσημων με βάση τις πρακτικές αναλύσεις των αγορών και νέων αναδυόμενων οικονομιών, συμπεριλαμβανομένης της οικονομίας της μοναξιάς. Αν η μοναξιά είναι επιδημία, τότε μπορεί να είναι και μια κερδοφόρα βιομηχανία», αναφέρεται στο άρθρο της El Pais και καταλήγει:
«Ο Mark Zuckerberg ολοκλήρωσε την παρουσίαση της chatbot τεχνητής νοημοσύνης με μια ένα μήνυμα που έγραφε “Υπεύθυνη Δημιουργία”, εξηγώντας πως τον επόμενο χρόνο ο καθένας θα μπορεί να δημιουργήσει το δικό του bot τεχνητής νοημοσύνης.
Στην ταινία «Her» του 2013, ο Θέοντορ (τον οποίο υποδύεται ο Χοακίν Φοίνικξ) λέει στη Σαμάνθα, την τεχνητή νοημοσύνη που ερωτεύεται, ότι είναι λίγο περίεργη επειδή μιλάει σαν άνθρωπος, αλλά είναι απλώς μια φωνή από έναν υπολογιστή. Η Σαμάνθα απαντά: “Μπορώ να καταλάβω πώς η περιορισμένη οπτική γωνία ενός μη τεχνητού μυαλού θα μπορούσε να με αντιληφθεί κατά αυτόν τον τρόπο”. Και τελειώνει τη συζήτηση με ένα ωμό “Θα το συνηθίσεις”. Σύντομα θα μάθουμε όλοι αν η Σαμάνθα είχε δίκιο».