Το Παρίσι περιμένει πώς και πώς την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων για να υποδεχτεί τους τουρίστες και τα χρήματα που θα φέρουν, όμως τα στοιχεία δείχνουν ότι οι πρόωρες εκλογές, ο φόβος τρομοκρατικού χτυπήματος και το αυξημένο κόστος οδηγούν στο άκρως αντίθετο.

Δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters έγραψε ότι η ιστοσελίδα Airbnb κατέγραψε ρεκόρ κρατήσεων για τη θερινή περίοδο, ειδικά το διάστημα που θα διεξαχθεί η διοργάνωση, με τις κρατήσεις να είναι 400% υψηλότερα από την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Εντούτοις, δεν ισχύει το ίδιο για τους υπόλοιπους κλάδους του τουρισμού. Παραδείγματος χάριν, οι κρατήσεις πτήσεων προς τη γαλλική πρωτεύουσα αναμένεται να αυξηθούν κατά 10% σε ετήσια βάση από τις 6 Ιουνίου και μετά, σύμφωνα με την εταιρεία έκδοσης αεροπορικών εισιτηρίων ForwardKeys. Αυτό έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αύξηση των τουριστικών αφίξεων κατά 115% για τους Αγώνες του Ρίο το 2016. Ακόμη και οι Αγώνες του Τόκιο, που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σημείωσαν αύξηση 20%, δήλωσε η ForwardKeys.

Επίσης, τα στοιχεία της εταιρείας συμβούλων MKG έδειξαν μειωμένες κρατήσεις στα ξενοδοχεία για την περίοδο των Αγώνων, μαζί με μείωση εσόδων κατά 25%. Ο Alan Bachand, ένας αθλητικός ταξιδιωτικός πράκτορας, δήλωσε ότι ακόμη και οι πλούσιοι αποφεύγουν τη γαλλική πρωτεύουσα, ειδικά από τη στιγμή που ξενοδοχεία τεσσάρων αστέρων ξεκίνησαν να χρεώνουν έως και 1.000 ευρώ τη βραδιά

«Αυτή τη στιγμή, είναι οι χαμηλότερες κρατήσεις που έχουμε δει τα τελευταία 25 χρόνια για σχεδόν οποιοδήποτε αθλητικό γεγονός», είπε χαρακτηριστικά.

Ο Duncan Greenfield-Turk, επικεφαλής σχεδιαστής ταξιδιών της Global Travel Moments, σχολιάζοντας το φιάσκο που μπορεί να επέλθει στο γαλλικό τουρισμό, επέρριψε ευθύνες στο πολιτικό κλίμα, τον φόβο της τρομοκρατίες και τις υπερβολικά υψηλές τιμές.

Ολυμπιακοί αγώνες 2024

«Οι άνθρωποι αποφεύγουν το Παρίσι λόγω του σημερινού κλίματος… Από τη μία έχεις τις εκλογές και από την άλλη τον κίνδυνο να εμφανιστούν τρομοκράτες. Παράλληλα, οι τουρίστες είναι αντιμέτωποι με αρκετά υψηλές τιμές, σε σχέση με την υπηρεσία που θα λάβουν», είπε σε δηλώσεις που έκανε στο Reuters.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Γαλλίας ευελπιστεί να διαψευσθούν τα άσχημα σενάρια, ειδικά από τη στιγμή που έδωσε αγώνα για να πείσει τη γαλλική κοινωνία, ότι η χώρα χρειάζεται να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς για να τονώσει την οικονομία της.