Φέτος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες θα διεξαχθούν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας υπό τον φόβο τρομοκρατικού χτυπήματος, αφού είναι σε εξέλιξη η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και ο πόλεμος στη Γάζα.
Παράλληλα, οι διοργανωτές σχεδιάζουν να κάνουν την τελετή έναρξης σε διάφορα προάστια του Παρισιού και όχι σε ένα στάδιο, όπως συνηθίζεται, κάτι που αυξάνει τα ζητήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια.
Σύμφωνα με δημοσίευμα του news.com.au, η μαζική προσέλευση του κόσμου, η μεγάλη προβολή από τα ΜΜΕ, το πολιτικό κόστος και το οικονομικό διακύβευμα καθιστούν τους Ολυμπιακούς ελκυστικό στόχο για τους τρομοκράτες.
Ο καθηγητής κοινωνιολογίας με ειδίκευση στη βία στο Πανεπιστήμιο Victoria, Dr Ramón Spaaij, δήλωσε πως «οι Αγώνες είναι η τέλεια ευκαιρία για ζωντανή μετάδοση της τρομοκρατίας από τα ΜΜΕ. Σε περίπτωση χτυπήματος οι τρομοκρατικές ομάδες θα διαδώσουν παντού το μήνυμά τους, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα αποκτήσουν και συμπάθεια».
Ως παράδειγμα έφερε την τρομοκρατική επίθεση στο Μόναχο το 1972, όταν μέλη της παλαιστινιακής οργάνωσης Μαύρος Σεπτέμβρης εισέβαλαν στο Ολυμπιακό Χωριό και δολοφόνησαν 11 άτομα της ισραηλινής ολυμπιακής ομάδας και έναν αστυνομικό.
«Η φιλοξενία αθλητικών εκδηλώσεων είναι μια ευκαιρία για χώρες ή πόλεις να αποδείξουν πόσο καλά οργανωμένες είναι και πόσο καλές είναι τόσο εντός όσο και εκτός γηπέδου. Είναι ένα σύμβολο της δύναμής τους. Έτσι, αυτό που προσπαθούν να κάνουν οι τρομοκρατικές επιθέσεις είναι ουσιαστικά να προκαλέσουν ζημιά στην εκάστοτε κυβέρνηση. Τόσο φυσική ζημιά, αλλά και στη φήμη», είπε ο Dr Ramón Spaaij.
Επίσης, σημείωσε ότι φέτος υπάρχει φόβος για μικρές μεμονωμένες επιθέσεις και όχι μεγάλης κλίμακας, λόγω των μέτρων που έχουν παρθεί, αλλά και επειδή είναι πιο εύκολο να δράσουν λίγα άτομα.
«Από επαγγελματική άποψη, θεωρώ φέτος πιο επικίνδυνες τις μικρότερης κλίμακας επιθέσεις. Δηλαδή μαχαιρώματα, που μπορεί να γίνουν έξω από στάδια, στο δρόμο και γενικά με μέρη που μπορείς να επιτεθείς εύκολα και στη συνέχεια να ξεφύγεις», είπε ο καθηγητής.