Οι αθλητές στους Ολυμπιακούς Αγώνες της αρχαίας Ελλάδας προσπαθούσαν να κερδίσουν για να γράψουν το όνομά τους με «χρυσά γράμματα» στην ιστορία και ένας που το κατάφερε, είναι ο πρώτος Ολυμπιονίκης της διοργάνωσης.

Πρόκειται για τον Κόροιβο από την Ήλιδα, που νίκησε στον αγώνα δρόμου 192 μέτρων το 776 π.Χ., το μοναδικό άθλημα της τότε διοργάνωσης. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Greek Reporter εκείνη η χρονιά θεωρείται η στιγμή εκκίνησης των Αγώνων, ενώ ο Ολυμπιονίκης έλαβε ένα κλαδί ελιάς που καθιερώθηκε ως έπαθλο για τους νικητές.

Λίγα πράγματα είναι γνωστά για τη ζωή του Κοροίβου, πέρα από ότι ήταν μάγειρας και αρτοποιός στο επάγγελμα, ενώ καταγόταν από την Ήλιδα.

Ο Παυσανίας γράφοντας για τους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες, έκανε την εξής αναφορά στον Κόροιβο:

«Όταν ξεκίνησε η αδιάσπαστη παράδοση των Ολυμπιάδων, έγινε πρώτα ο αγώνας δρόμου με τα πόδια και νικητής ήταν ο Κόροιβος ένας Ελεάτης. Δεν υπάρχει άγαλμα του Κοροίβου στην Ολυμπία, αλλά ο τάφος του βρίσκεται στα σύνορα της Ήλιδας. Στη συνέχεια, στη δέκατη τέταρτη Ολυμπιάδα, προστέθηκε ο διπλός αγώνας δρόμου με τα πόδια: Ο Ύπαινος από την Πίζα κέρδισε το βραβείο της αγριελιάς στο διπλό αγώνα δρόμου, και στην επόμενη Ολυμπιάδα ο Άκανθος από τον Λακεδαιμόνιο κέρδισε στο μακρύ δρόμο».