Στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, στο πέρασμα του χρόνου, υπήρξαν πολλοί αθλητές που ξεχώρισαν με τις επιδόσεις τους και τις επιτυχίες τους, κανείς ποτέ όμως δεν υπήρξε πιο τρομακτικά κυρίαρχος από τον Αλεξάντρ Καρέλιν, τον Ρώσο γίγαντα της ελληνορωμαϊκής πάλης, ο οποίος το 2000 στο Σίδνεϊ έζησε κάτι πρωτόγνωρο: Έχασε!

Με ύψος 1.91μ. και βάρος 130 κιλά, ο Καρέλιν ήταν ένα θηρίο, ένα «κτήνος» που προφανώς δεν ήθελες να έχεις απεναντί σου για να αναμετρηθείς μαζί του. Και αυτό μπορούν να το επιβεβαιώσουν και όλοι, κυριολεκτικά όλοι, όσοι είχαν την τιμή ή την ατυχία, όπως το βλέπει κανείς, να μονομαχήσουν μαζί του από το 1987 μέχρι και το 2000.

Σε αυτό το διάστημα ο Ρώσος απλά δεν έχασε ποτέ, έχοντας σαρώσει τα χρυσά μετάλλια. Πήρε μέρος σε 9 παγκόσμια πρωταθλήματα, σε 12 ευρωπαϊκά και σε τρεις Ολυμπιακούς Αγώνες και είχε μόνο χρυσά μετάλλια. Ούτε ένα ασημένιο, μόνο χρυσά! Ήταν απολύτως λογικό, επομένως, το να περιμένουν όλοι ότι αυτό θα γινόταν και το 2000 στο Σίδνεϊ, όπου ο Καρέλιν πήγε με στόχο να γίνει ο πρώτος παλαιστής με 4 χρυσά Ολυμπιακά μετάλλια. Και έδειχνε πανέτοιμος για να το πετύχει.

Ο κορυφαίος αθλητής στην ιστορία της ελληνορωμαϊκής πάλης πήγε με περίπατο μέχρι τον τελικό αφού δεν είχε χάσει ούτε ένα σημείο στους προηγούμενους αγώνες του. Έτσι, ήταν το ξεκάθαρο φαβορί στον τελικό με τον Αμερικανό Ρουλόν Γκάρντνερ, ο οποίος ήξεξε από πρώτο χέρι τι αντίπαλος ήταν ο Ρώσος, από τον οποίο είχε χάσει λίγα χρόνια πριν. Και όλοι πίστευαν ότι αυτό θα γινόταν ξανά, μέχρι που συνέβη τελικά μία από τις μεγαλύτερες εκπλήξεις όλων των εποχών.

Συγκεκριμένα, στο δεύτερο τρίλεπτο του αγώνα, με το πρώτο να έχει περάσει χωρίς κάποιον εκ των δύο να έχει πάρει πόντο, οι δύο αθλητές έπρεπε να «αγκαλιάσουν» ο ένας τον άλλο μέχρι ο ένας εκ των δύο να κάνει κίνηση για να πάρει πόντο ή μέχρι να λυθεί η λαβή ενός εκ των δύο. Και τελικά έγινε το δεύτερο. Έστω για κλάσματα του δευτερολέπτου η λαβή του Καρέλιν λύθηκε ή τουλάχιστον αυτό είδαν οι κριτές, με αποτέλεσμα να δώσουν τον πόντο στον Αμερικανό.

Αυτό ήταν… Ο αήττητος Καρέλιν, ο Ρώσος γίγαντας είχε μόλις χάσει αφού ο Γκάρντνερ απέφυγε οποιαδήποτε επαφή μαζί του στα τελευταία λεπτά του αγώνα, ποντάροντας και στην κούραση του αντιπάλου του. Μια κούραση που οριστικοποίησε τελικά την πρώτη ήττα του Αλεξάντρ Καρέλιν, γεγονός που επιβεβαίωσε ότι όλοι τελικά, αργά ή γρήγορα, μπορούν να ηττηθούν.