Όταν ο έφηβος Πελέ σκόραρε το δεύτερο γκολ του και πέμπτο για τη Βραζιλία στον ιστορικό τελικό του Μουντιάλ της Σουηδίας το 1958 και ξέσπασε σε κλάματα, βρήκε αγκαλιά να κουρνιάξει στον ογκόλιθο των βραζιλιάνικων καρέ, κατά κόσμον Γκιλμάρ ντος Σάντος Νέβες.

Η αξιομνημόνευτη σκηνή με το 17χρονο φιντάνι αγκαλιά με τον φύλακα-άγγελο της Σελεσάο έγινε το απόλυτο highlight της διοργάνωσης, με τον κατά 10 χρόνια γηραιότερο Γκιλμάρ να το κάνει να μοιάζει φυσικό και ταιριαστό: ήταν το απόλυτο καταφύγιο για όλους τους παίκτες της Βραζιλίας!

«Το γκολ μου σφράγισε το Παγκόσμιο Κύπελλο και όταν όλα τελείωσαν, δεν ήξερα τι να πω, δεν ήξερα αν πρέπει να φωνάξω ή να κλάψω», είπε ο Πελέ για να συνεχίσει: «Ο Γκιλμάρ ήταν εκεί. Ήταν ένας από τους μεγαλύτερους ηλικιακά και πιο έμπειρους παίκτες της ομάδας»…

Ο Γκιλμάρ ήταν πράγματι εκεί και καθόλου τυχαία! Επιβλητικός, έμπειρος και με αξιοθαύμαστη ευελιξία, κατάφερε να μετατραπεί σε έναν από τους κορυφαίους βραζιλιάνους γκολκίπερ όλων των εποχών, γράφοντας ταυτοχρόνως Ιστορία ως ο μόνος παίκτης της θέσης του που κατάφερε να κατακτήσει δύο συνεχόμενες παγκόσμιες κούπες ως βασικός τερματοφύλακας: Σουηδία 1958 και Χιλή 1962!

Και βέβαια, παρά την εμπειρία και την αναντίρρητη ικανότητά του, ο Γκιλμάρ έκανε το ντεμπούτο του με τη βαριά φανέλα της Βραζιλίας σε εκείνο το Παγκόσμιο του 1958, όπως εξάλλου και το φιντάνι Πελέ!

Ο Γκιλμάρ ντος Σάντος Νέβες έκανε το ντεμπούτο του στη Σελεσάο το 1953, αν και δεν επιλέχθηκε στη μουντιαλική αποστολή της Βραζιλίας την επόμενη χρονιά στα γήπεδα της Ελβετίας. Και θα έπρεπε να περιμένει το 1955 για να καπαρώσει τη θέση του βασικού στη Σελεσάο, όντας πια στα 25 χρόνια της ζωής του.

Κι όταν έφτασε στη Σουηδία ως η αδιαφιλονίκητη επιλογή του βασικού τερματοφύλακα της Βραζιλίας ήταν 28 χρονών, πιο αξιόπιστος όμως στα δοκάρια του από ποτέ. Στιλάτος και ατρόμητος, ο Γκιλμάρ κράτησε το απαραβίαστο της εστίας του στα πρώτα 4 ματς της διοργάνωσης, με το σερί του να παίρνει τέλος στο 5-2 κατά της Γαλλίας στα ημιτελικά.

Κατόπιν επέτρεψε άλλες δύο παραβιάσεις της εστίας του στον τελικό με τη διοργανώτρια Σουηδία, αν και τίποτα δεν μπορούσε να ανακόψει την ορμή της Σελεσάο στον θρίαμβο του 1958…

Τέσσερα χρόνια αργότερα, στα γήπεδα της Χιλής το 1962, ο Γκιλμάρ θα έτρωγε μόλις 5 γκολ σε όλη την πορεία της Σελεσάο μέχρι τη μουντιαλική κούπα, παραμένοντας βασικός συντελεστής του βραζιλιάνικου θριάμβου σε ένα ακόμα Παγκόσμιο Κύπελλο! Στο τελευταίο ματς μάλιστα των ομίλων με την Ισπανία, με τη Βραζιλία να χάνει με 1-0, έκανε τη (διπλή) απόκρουση της ζωής του και πιθανότατα και του τουρνουά, όταν αρνήθηκε αρχικά το γκολ στον Πούσκας πριν πει και πάλι «όχι» στους Κονκισταδόρες στο ριμπάουντ!

«Οι Ισπανοί έφτασαν στο σημείο να ισχυριστούν ότι εκείνη η απόκρουση τους απέκλεισε από τη διοργάνωση», είπε μετά ο θρυλικός πορτιέρο, ο οποίος βοήθησε την ομάδα του να κερδίσει με 2-1 και να προκριθεί στον επόμενο γύρο, κατακτώντας τελικά τη βαρύτιμη κούπα.

Ο Γκιλμάρ ολοκλήρωσε τις μουντιαλικές του υποχρεώσεις στα γήπεδα της Αγγλίας το 1966, όταν ξεκίνησε στα δύο πρώτα ματς της Σελεσάο ως βασικός, πριν αντικατασταθεί στο ματς με την Πορτογαλία και χάσουν τελικά οι Βραζιλιάνοι, βλέποντας νωρίς-νωρίς την πόρτα της εξόδου.

Ο Γκιλμάρ κρέμασε τα γάντια του σε ηλικία 39 ετών, παίζοντας 104 φορές για τη Σελεσάο…