Η πορεία της μικρής ποδοσφαιρικά Δανίας στη διεθνή σκηνή μοιάζει συχνά με παραμύθι του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν!

Κόντρα σε όλες τις προβλέψεις, στέφθηκαν πρωταθλητές Ευρώπης το 1992, σε μια ομάδα που καθοριστικό ρόλο έπαιζε ο περίφημος τερματοφύλακάς της Πίτερ Σμάιχελ.

Μιλάμε για τον πορτιέρο με το επιβλητικό παράστημα και τα ακαριαία αντανακλαστικά, που ξεπερνιόνταν μόνο από τη βροντερή φωνή του, σήμα-κατατεθέν των αθλητικών ημερών του δανού κολοσσού.

Ο Σμάιχελ, κορυφή κάτω από τα δοκάρια, κατάφερε να κατακτήσει 9 τίτλους πρωταθλήματος σε Δανία, Αγγλία και Πορτογαλία μεταξύ 1987-2000, διαδραματίζοντας ταυτοχρόνως σημαίνοντα ρόλο στον θρίαμβο της Μάντσεστερ στο Champions League του 1998/1999!

«Ο Σμάιχελ ήταν πιθανότατα ο μεγαλύτερος γκολκίπερ όλων των εποχών», είπε γι’ αυτόν ο προπονητής των Κόκκινων Διαβόλων, σερ Άλεξ Φέργκιουσον, για να συνεχίσει: «Οι μεγαλύτεροι παίκτες για μένα είναι πάντα επιθετικοί, αυτοί που μπορούν να κάνουν να συμβεί κάτι από το τίποτα. Οι Πελέ, Μαραντόνα και Κρόιφ του παρελθόντος, οι Μέσι, Ρονάλντο και Ρούνεϊ του σήμερα. Αλλά ο Σμάιχελ ήταν αυτή η σπάνια εξαίρεση τερματοφύλακα που είχε τέτοια επιρροή όσο και οι κορυφαίοι παίκτες της εποχής του»!

Κι αυτό γιατί ο Σμάιχελ ήταν αναμφίβολα ο κορυφαίος γκολκίπερ της γενιάς του και σίγουρα ο πιο βροντόφωνος! Ούρλιαζε τόσο σε συμπαίκτες όσο και αντιπάλους κι αν έμπαινες στο στόχαστρό του, πολύ δύσκολα έβγαινες από αυτό.

Ο Σμάιχελ έλαβε το κάλεσμα για διεθνή καριέρα τον Μάιο του 1987, όντας 23 ετών, με τη συμπερίληψή του στην Εθνική Δανίας να ισοδυναμεί με τις πλέον χρυσές σελίδες του ποδοσφαίρου της χώρας. Παρά το γεγονός ότι οι Δανοί απέτυχαν να προκριθούν στο Μουντιάλ του 1994 στην Αμερική και έπεσαν στο πρώτο εμπόδιο στο Ευρωπαϊκό του 1996, ο Σμάιχελ βοήθησε τα μέγιστα στην πρόκριση του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 1998 στα γήπεδα της Γαλλίας.

Η Δανία προκρίνεται μάλιστα στα προημιτελικά του Μουντιάλ, σε μια ανέλπιστη τροπή που θα κάνει τον ομοσπονδιακό προπονητή Bo Johansson να παραδεχτεί: «Κάθε φορά που σημειώνουμε μια μεγάλη νίκη είναι απλώς γιατί ο Πίτερ Σμάιχελ είναι τόσο καλός»!

Κάτι που ίσχυε φυσικά, καθώς η σταθερότητα που εξασφάλισε ο φημισμένος πορτιέρο κάτω από τα δοκάρια της μικρής ποδοσφαιρικά Δανίας την έκανε να συνηθίσει σε μεγάλα κατορθώματα, παρά τις χαμηλές προσδοκίες όλων. Κι έτσι λίγοι περίμεναν να κερδίσει η Δανία τη Βραζιλία στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1998, κάτι που φυσικά δεν έγινε καθώς η Σελεσάο έφυγε με τη νίκη με 3-2…

Ο Σμάιχελ έκλεισε τη διεθνή του καριέρα με την 129η και τελευταία εμφάνισή του κατά της Σλοβενίας το 2001 κρατώντας την εστία του για άλλη μια φορά ανέπαφη.

Κάτι που είχε κάνει εξάλλου στο αστρονομικό ποσοστό του 42% των εμφανίσεών του με τα χρώματα της Μάνστεστερ, γεγονός που θα τον έκανε να περάσει τον Λεβ Γιασίν και τον Γκόρντον Μπανκς ως ο κορυφαίος πορτιέρο όλων των εποχών σε ψηφοφορία του Reuters το 2001…