Οι σουρεάλ καταστάσεις που βιώνει το τελευταίο διάστημα το ελληνικό ποδόσφαιρο, με αγώνες που δεν ολοκληρώνονται ή που δεν ξεκινούν καν, με οπλισμένους μεγαλοπαράγοντες να εισέρχονται ετσιθελικά στον αγωνιστικό χώρο, με ματς να κρίνονται στις δικαστικές αίθουσες και εκπροσώπους ομάδων να επιδίδονται σε εμπρηστικές δηλώσεις προκαλώντας το κοινό αίσθημα, οδηγούν το σπορ σε επικίνδυνες ατραπούς.

Το πρωτάθλημα της Superleague, ως προϊόν, απαξιώνεται και ο κόσμος που αγαπά το «μπαλέτο των μαζών», όπως είχε χαρακτηρίσει το ποδόσφαιρο ο Ρώσος συνθέτης, Ντμίτρι Σοστακόβιτς, γυρίζει την πλάτη του, γεγονός που αποδεικνύεται και από τον πολύ «φτωχό» μέσο όρο εισιτήριων (3.904 ανά αγώνα μ.ο σε 25 αγωνιστικές μέχρι τώρα χωρίς να υπολογίζεται ο αγώνας ΠΑΣ Γιάννινα – Απόλλων Σμύρνης που δεν διεξήχθη λόγω διακοπής του Πρωταθλήματος).

Το αν και το πως θα ολοκληρωθεί το φετινό Πρωτάθλημα, μετά την διακοπή του λόγω των όσων τραγελαφικών συνέβησαν στην Τούμπα, στο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ, δεν θα πρέπει να αποτελεί την πρώτη και κύρια έγνοια των ανθρώπων που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο ορίζουν τις τύχες του σπορ (ΕΠΟ, Superleague, ΠΑΕ, κάτοχος τηλεοπτικών δικαιωμάτων, σπόνσορες).

Η βασική τους μέριμνα πρέπει να είναι το πως θα διαμορφώσουν τις συνθήκες έτσι ώστε το προϊόν που ονομάζεται Superleague να αποκτήσει αξία και να κερδίσει το ενδιαφέρον, την εμπιστοσύνη και την υποστήριξη του κόσμου.

Η μίζερη ελληνική πραγματικότητα βεβαίως δεν έχει καμία απολύτως σχέση με αυτήν που συναντάμε στις ευρωπαϊκές διοργανώσεις και ιδίως στο Champions League, όπου το χρήμα ρέει άφθονο.

Μόνο που για τις ελληνικές ομάδες το όνειρο της συμμετοχής στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης γίνεται ακόμα πιο δύσκολο, λόγω των αλλαγών που θα ισχύσουν από τη σεζόν 2018/19.

Και αυτό γιατί τόσο ο Πρωταθλητής όσο κι αυτός που θα τερματίσει στη δεύτερη θέση της βαθμολογίας θα αγωνιστούν στα προκριματικά διεκδικώντας δύο από τα μόλις έξι (δέκα ήταν τη φετινή σεζόν) διαθέσιμα εισιτήρια που οδηγούν στους ομίλους.

Ο Πρωταθλητής, όποιος κι αν είναι αυτός (ΑΕΚ, ΠΑΟΚ, Ολυμπιακός, Ατρόμητος), θα βρεθεί στο μονοπάτι των Πρωταθλητών στον 3ο προκριματικό γύρο και θα πρέπει να αποκλείσει δύο ομάδες στο δρόμο για τους χρυσοφόρους ομίλους.

Ο δεύτερος της κατάταξης, θα τοποθετηθεί στο μονοπάτι των μη Πρωταθλητών, στον 2ο προκριματικό γύρο, ξεκινώντας τις υποχρεώσεις του στα τέλη Ιουλίου. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να αποκλείσει συνολικά τρεις ομάδες ούτως ώστε να εξασφαλίσει την παρουσία του στους ομίλους και να επωφεληθεί των σημαντικών οικονομικών προνομίων που προσφέρει η UEFA. Και στις δύο περιπτώσεις ο δρόμος προφανώς και δεν είναι στρωμένος με ροδοπέταλα καθώς οι αντίπαλοι σε τόσο υψηλό επίπεδο κάθε άλλο παρά εύκολοι μπορούν να χαρακτηριστούν. Εξάλλου έχουν περάσει ανεπιστρεπτί οι εποχές που οι ελληνικές ομάδες είχαν την πολυτέλεια να «υποτιμούν» αντιπάλους…

Χορός δισεκατομμυρίων στο «παλκοσένικο» του Champions League

Το αστρονομικό ποσό των 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ θα μοιράσει η UΕFΑ τη σεζόν 2018/19 στους συλλόγους που θα λάβουν μέρος στο Champions League, μετά τη νέα συμφωνία που υπεγράφη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και την Ένωση Ευρωπαϊκών Συλλόγων (ECA) για το διάστημα 2018-21.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Mundo Deportivo», η αύξηση σε σχέση με την περασμένη σεζόν θα ανέλθει στα 500 εκατομμύρια ευρώ, ενώ θα υπάρχει πλέον και ένα επιπρόσθετο μπόνους ύψους 528 εκατομμυρίων ευρώ, το οποίο οι σύλλογοι θα μοιράζονται ανάλογα με την ιστορική τους πορεία.

Ας δούμε επιγραμματικά πως θα μοιραστούν τα 1,9 δισ. ευρώ την επόμενη σεζόν. Σε παρένθεση παραθέτονται τα αντίστοιχα ποσά της σεζόν 2017/18:

  • Συνολικά για συμμετοχή στους ομίλους: 480 εκ. ευρώ (406 εκ. ευρώ)
  • Συνολικά για πορεία στη διοργάνωση: 600 εκ. ευρώ (348 εκ. ευρώ)
  • Συνολικά από το «Market Pool» (έσοδα από τηλεοπτικά δικαιώματα και μάρκετινγκ): 300 εκ. ευρώ (500 εκ. ευρώ) / Η μοναδική κατηγορία στην οποία υπάρχει μείωση σε σχέση με φέτος
  • Συνολικά μπόνους με βάση την ιστορική πορεία (θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά): 528 εκ. ευρώ / μάξιμουμ 32. εκ. ευρώ για κάθε ομάδα
  • Είσοδος στους ομίλους: 15 εκ. ευρώ (12,7 εκ. ευρώ)
  • Ισοπαλία: 900 χιλιάδες ευρώ (500.000 ευρώ)
  • Νίκη: 2,7 εκ. ευρώ (1,5 εκ. ευρώ)
  • Πρόκριση στους «16»: 9,5 εκ. ευρώ (6 εκ. ευρώ)
  • Πρόκριση στους «8»: 10,5 εκ. ευρώ (6,5 εκ. ευρώ)
  • Πρόκριση στα ημιτελικά: 12 εκ. ευρώ (7,5 εκ. ευρώ)
  • Πρόκριση στον τελικό: 15 εκ. ευρώ (11 εκ. ευρώ)
  • Νικητής διοργάνωσης: 19 εκ. ευρώ (15,5 εκ. ευρώ)

Κι αν το όνειρο για είσοδο στους ομίλους του Champions League φαντάζει δύσκολο για τις ελληνικές ομάδες, πιο εφικτό, θεωρητικά μιλώντας πάντα, είναι αυτό της συμμετοχής στους ομίλους του Europa League, όπου και εκεί θα υπάρξουν… αυξήσεις την επόμενη σεζόν.

Προφανώς και απέχουν παρασάγγας από τα δυσθεώρητα ποσά του Champions League, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν αποτελούν ένα πολύ σημαντικό έσοδο ειδικά για τις ελληνικές ομάδες.

Συγκεκριμένα, βάσει της συμφωνίας ανάμεσα στην UEFA και την ECA, τη σεζόν 2018/19 θα μοιραστούν στις ομάδες που θα λάβουν μέρος στη διοργάνωση 500 εκατομμύρια ευρώ – 100 εκ. ευρώ παραπάνω δηλαδή σε σχέση με φέτος.