Ίσως το δυνατότερο ζευγάρι της προκριματικής φάσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου (στην ευρωπαϊκή ζώνη) θα αναμετρηθεί για 35η φορά στην ιστορία του, απόψε στο Τορίνο. Η μεταξύ τους προϊστορία είναι σχεδόν ισορροπημένη, αφού η Ιταλία μετρά 11 νίκες, η Ισπανία 10, ενώ 14 ματς έχουν λήξει ισόπαλα. Από τα προηγούμενα 34 παιχνίδια, μόνο τα δέκα ήταν σε επίσημη διοργάνωση. Το FourFourTwo του gazzetta.gr θυμίζει τι έγινε σε όλα τα επίσημα παιχνίδια ανάμεσα σε «σκουάντρα ατζούρα» και «φούριας ρόχας».

Ιταλία – Ισπανία 1-1, 1-0 (World Cup 1934)

Η πρώτη φορά που αναμετρήθηκαν σε επίσημο επίπεδο ήταν στο Μουντιάλ της Ιταλίας το 1934, στην προημιτελική φάση. Μετά από κανονική διάρκεια και παράταση, οι δύο ομάδες έμειναν στο 1-1 (Ρεγκέιρο 31’, Φεράρι 45’) και επειδή τότε δεν υπήρχε η διαδικασία των πέναλτι, Ιταλία και Ισπανία ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη μέρα. Ένα 24ωρο μετά, η οικοδέσποινα επικράτησε με 1-0, χάρις στο γκολ του Τζουσέπε Μεάτσα και πήρε την πρόκριση για τα ημιτελικά.

Ιταλία – Ισπανία 0-0 (Euro 1980)

Έπρεπε να περάσουν 46 ολόκληρα χρόνια, προκειμένου οι δύο ομάδες να ξανασυναντηθούν σε επίσημο αγώνα. Και πάλι σε ιταλικό έδαφος, αυτή τη φορά για το Κύπελλο Εθνών, που συμμετείχε και η εθνική μας ομάδα. Στο εναρκτήριο ματς του δεύτερου ομίλου, Ιταλία και Ισπανία έμειναν στη λευκή ισοπαλία, σε μία διοργάνωση που η «σκουάντρα ατζούρα» κατετάγη τέταρτη και οι «φούριας ρόχας» αποκλείστηκαν από τη φάση των ομίλων.

Ιταλία – Ισπανία 1-0 (Euro 1988)

Οκτώ χρόνια μετά, οι δύο ομάδες αναμετρήθηκαν εκ νέου σε φάση ομίλων ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Αυτή τη φορά για τη δεύτερη αγωνιστική, με την Ιταλία να επικρατεί με 1-0, χάρις στο γκολ του Τζιανλούκα Βιάλι. Το αποτέλεσμα αυτό ουσιαστικά έδωσε την πρόκριση στη «σκουάντρα ατζούρα», με την Ισπανία να μένει και πάλι εκτός από την πρώτη φάση.

Ιταλία – Ισπανία 2-1 (World Cup 1994)

60 χρόνια μετά την αναμέτρησή τους στα προημιτελικά του Μουντιάλ του 1934, οι δύο ομάδες συναντήθηκαν ξανά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και πάλι στη φάση των «8». Ντίνο Μπάτζιο και Χοσέ Λουίς Καμινέρο είχαν πετύχει από ένα γκολ για την κάθε ομάδα, πριν αναλάβει δράση ο έτερος Μπάτζιο, ο «μικρός Βούδας» Ρομπέρτο, και με γκολ στο 88’ δώσει τη νίκη-πρόκριση στην Ιταλία.

Ιταλία – Ισπανία 0-0/4-2 πεν. (Euro 2008)

Η πορεία των «φούριας ρόχας» προς την επιστροφή τους στην κορυφή της Ευρώπης πέρασε από τις «συμπληγάδες» της Ιταλίας. Σε κανένα άλλο παιχνίδι της διοργάνωσης (ούτε καν στον τελικό) η Ισπανία δε δυσκολεύθηκε τόσο πολύ, όσο στον προημιτελικό με τη «σκουάντρα ατζούρα». Μετά από 120 λεπτά στη λευκή ισοπαλία, οι δύο ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους στη διαδικασία των πέναλτι, με την ομάδα του αείμνηστου Λουίς Αραγονιές να επικρατεί με 4-2.

Ισπανία – Ιταλία 1-1 (Euro 2012)

Οι δυο τους αναμετρήθηκαν στο εναρκτήριο παιχνίδι του τρίτου ομίλου, στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2012. Με τα γκολ των Φάμπρεγας και Ντι Νατάλε, Ισπανία και Ιταλία έμειναν στο 1-1, όμως η κόντρα τους θα είχε και συνέχεια. Άλλωστε προκρίθηκαν και οι δύο στην επόμενη φάση.

Ισπανία – Ιταλία 4-0 (Euro 2012)

Εκτός από το πρώτο ματς του ομίλου τους, οι δυο τους αναμετρήθηκαν και στο τελευταίο της διοργάνωσης. Η Ιταλία είχε κάνει την έκπληξη, φτάνοντας μέχρι τον τελικό, ο οποίος όμως εξελίχθηκε σε εφιάλτη για εκείνη. Σε ένα ματς, που δεν είχε καμία σχέση με αυτό στον όμιλο, η Ισπανία συνέτριψε την αντίπαλό της με 4-0 (Σίλβα, Άλμπα, Τόρες, Μάτα) και κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη φορά το ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ισπανία – Ιταλία 0-0/7-6 πεν. (Confederations Cup 2013)

Η Ισπανία ήταν πρωταθλήτρια Ευρώπης και κόσμου, οπότε στο Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 2013 συμμετείχε και η Ιταλία, ως φιναλίστ του Euro 2012. Οι δυο τους συναντήθηκαν στον ημιτελικό, με το παιχνίδι να οδηγείται στα πέναλτι, έπειτα από 120 λεπτά χωρίς γκολ. Ο Μπονούτσι αστόχησε στο έβδομο χτύπημα της «σκουάντρα ατζούρα», με την Ισπανία να παίρνει τη νίκη με 7-6.

Ιταλία – Ισπανία 2-0 (Euro 2016)

Η τελευταία τους αναμέτρηση ήταν στο πρόσφατο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Γαλλίας, στη φάση των «16». Η αμυντική λειτουργία της Ιταλίας «μπλόκαρε» και την Ισπανία, παίρνοντας τη νίκη-πρόκριση με σκορ 2-0, χάρις στα τέρματα των Κιελίνι και Πελέ.