It’s coming home τραγουδούν σε ακόμα μία μεγάλη διοργάνωση οι φίλοι της Αγγλίας, αλλά για να γίνει αυτό πρέπει να περάσουν πρώτα από τον όμιλο, αρχής γενομένης από το αποψινό ματς (22:00 ΕΡΤ1) με τη Σερβία στην Αουφσάλκε Αρένα του Γκελζενκίρχεν. Τα Τρία Λιοντάρια ρίχνονται στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος ως ένα από τα μεγάλα φαβορί για το τρόπαιο, αλλά το ότι δεν το κατέκτησαν ποτέ στην ιστορία λέει πράγματα σχετικά με την προσήλωση και την αντιμετώπιση οριακών καταστάσεων. Οι διεθνείς του Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ (από το 2016 στον πάγκο) έβγαλαν το 2023 αήττητοι (8-2-0), αλλά στα τέσσερα φιλικά μέσα στο 2024 έχουν 1-1-2 αφού νίκησαν μόνο τη Βοσνία. Αναδείχθηκαν ισόπαλοι με το Βέλγιο, ηττήθηκαν από Βραζιλία και Ισλανδία και ενώ όλα τα ματς διεξήχθησαν εντός έδρας.

Η Σερβία δεν αμφισβήτησε την κυριαρχία της Ουγγαρίας στα προκριματικά, τουλάχιστον τερμάτισε 2η θέση και προκρίθηκε στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος για πρώτη φορά μετά το 2000 (όταν και αγωνιζόταν ως Σερβία και Μαυροβούνιο). Ο άλλοτε θρυλικός επιτελικός μέσος Ντράγκαν Στοΐκοβιτς κρατάει το τιμόνι από το 2021 και ψάχνει μία διάκριση, δεδομένου ότι στο Μουντιάλ του 2022, οι διεθνείς του δεν πέρασαν καν το εμπόδιο του ομίλου. Το ατομικό ταλέντο περισσεύει στις τάξεις των «Ορλόβι», αλλά ουδέποτε τις τελευταίες δεκαετίες απέκτησαν υψηλό δείκτη ομαδικότητας και αυτός είναι ο βασικός λόγος της παταγώδους αποτυχίας. 

Πολωνία – Ολλανδία

Η 3η αγωνιστική ανοίγει στο Αμβούργο με την αναμέτρηση της Πολωνίας με την Ολλανδία (16:00 ΕΡΤ1).

Η Πολωνία απογοήτευσε κατά την προκριματική διαδικασία του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, αλλά πήρε τη δεύτερη ευκαιρία μέσω Nations League και προκρίθηκε στα πέναλτι, ξεπερνώντας την Ουαλία. Βέβαια, το σημαντικό για τους διεθνείς του Μίχαλ Πρόμπιερζ είναι ότι χτίζουν χαρακτήρα, καθώς συμμετέχουν στα τελικά της διοργάνωσης για 5η διαδοχική φορά. Πρόβλημα είναι η πιθανή απουσία του επιθετικού της όπλου, Ρόμπερτ Λεβαντόβσκι. Αμφίβολος και ο Σβιντέρσκι.

Η Ολλανδία δεν μπορούσε να κοντράρει τη Γαλλία στα προκριματικά, αλλά πήρε εύκολα τη 2η θέση του ομίλου της -όπου συμμετείχε και η Εθνική μας- και εξασφάλισε το εισιτήριο δίχως πρόβλημα. Οι Φρένκι Ντε Γιονγκ και Κομπάινερς χάνουν το τουρνουά λόγω τραυματισμών.

Σλοβενία-Δανία

Στη Στουτγάρδη διεξάγεται (19:00 ΕΡΤ1) η αναμέτρηση της Σλοβενίας με τη Δανία. Η Σλοβενία είχε σταθερό αγωνιστικό πρόσωπο στα προκριματικά, της ξέφυγε η πρωτιά του ομίλου στην ισοβαθμία με τη Δανία που βρίσκει ξανά μπροστά της. Από το 2018 στον πάγκο ο πολύπειρος Μάτιαζ Κεκ. Αυτή είναι μόλις η 2η παρουσία στα τελικά Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος και πρώτη μετά απο 24 χρόνια και παρά το ότι ο ανταγωνισμός δείχνει ανυπέρβλητος, υπάρχει βάσιμη αισιοδοξία που αφορά τουλάχιστον στην 3η θέση. Χωρίς ουσιαστικά προβλήματα, μοναδικό ερωτηματικό αποτελεί η ετοιμότητα του αναπληρωματικού εξτρέμ Βέρμπιτς.

Η Δανία δεν έπαιξε το καλύτερο δυνατό ποδόσφαιρο στα προκριματικά, μάλιστα είχε χειρότερη επίθεση και άμυνα από τη Σλοβενία, ωστόσο βγήκε από πάνω στην ισοβαθμία. Οι Σκανδιναβοί πορεύονται με τον Κάσπερ Χιούλμαντ στον πάγκο από το 2020 και ψάχνουν αντίδραση μετά την αποτυχία στο Μουντιάλ του Κατάρ το 2022 όπου δεν πέρασαν τον όμιλο. Ο αμυντικός της Γαλατασαράι, Νέλσον δεν κατάφερε να αγωνιστεί στα δύο φιλικά με Νορβηγία και Σουηδία και μοιραία αποκλείστηκε απο την αποστολή, με τον Γιοργκενσεν (Μπρέντφορντ) να τον αντικαθιστά.