Στο ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας στο ελληνικό ποδόσφαιρο αναφέρθηκε με ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος τα προηγούμενα 24ωρα είχε συναντήσεις σε Νιόν και Γενεύη με εκπροσώπους της FIFA και της UEFA με θέμα την αντιμετώπιση των παθογενειών του δημοφιλέστερου αθλήματος στην Ελλάδα.
Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε μέσω του ΣΚΑΪ ότι, εφόσον η τιμωρία θα επιβάλλεται σε κάθε ματς, όσο υφίσταται η πολυϊδιοκτησία, η ομάδα θα φτάνει σε αρνητική βαθμολογία, κάτι που σημαίνει ότι θα υποβιβάζεται.
Στην συνέντευξη που παραχώρησε -μεταξύ άλλων- αναφέρθηκε και στο θέμα που έχει ανοίξει τις τελευταίες ημέρες στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ξεκαθάρισε επίσης ότι η UEFA θα κάνει τις προτάσεις της, αλλά η Ελληνική Πολιτεία είναι αυτή που θα νομοθετήσει σχετικά.
«Είχα μία σειρά από συναντήσεις και με τεχνικά κλιμάκια και με αξιωματούχους και με τον ίδιο τον πρόεδρο της UEFA. Η UEFA συμφώνησε απολύτως ότι θα παρέχει στην ελληνική κυβέρνηση μία τεχνογνωσία που θα αφορά όλα τα κεφάλαια του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Δηλαδή, θα αφορά την αναδιοργάνωση του ελληνικού ποδοσφαίρου, το κομμάτι της διαιτησίας, της βίας και της χειραγώγησης», επισήμανε ο υπουργός.
Και συμπλήρωσε: «Οι κατευθύνσεις που θα τεθούν από πλευράς UEFA θα κατατεθούν σε ένα μνημόνιο συναντίληψης, που θα υπογράψει ο ίδιος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας με τον Έλληνα πρωθυπουργό, σε επίσκεψή του στην Αθήνα, σε λίγες ημέρες. Οι προτάσεις αυτές θα τεθούν υπόψιν της Ελληνικής Πολιτείας, η οποία θα έχει ένα ρυθμιστικό ρόλο».
Για το αν φτιάχνεται διευθυντήριο πάνω από την ΕΠΟ, απάντησε: «Δεν θα υπάρξει κανένα απολύτως διευθυντήριο, θα διατηρηθεί βεβαίως η ΕΠΟ, αλλά θα εξορθολογηστεί το σύστημα οργάνωσης του ελληνικού ποδοσφαίρου και θα τεθεί σε βάσεις ανάλογες με ό,τι συμβαίνει στην υπόλοιπη Ευρώπη. Οι ανορθολογισμοί που υφίστανται σήμερα, θα πάψουν να υφίστανται».
Αναφορικά με το ζήτημα της πολυϊδιοκτησίας, επισήμανε πως «είναι ένα ειδικό φαινόμενο, που έχει να κάνει με τη λειτουργία του επαγγελματικού ποδοσφαίρου. Βεβαίως, πρέπει να απαγορεύεται, θα πρέπει να υπάρχουν τρόποι με τους οποίους αποδεικνύεται η πολυϊδιοκτησία και κυρώσεις που θα είναι όχι μόνο αποτελεσματικές, αλλά θα αποτελούν και γνήσια απειλή. Όπως έχουμε ήδη διατυπώσει, σε περίπτωση που οι κανόνες θα τεθούν σε όλα τα επίπεδα του επαγγελματικού ποδοσφαίρου, δεν τηρηθούν εκ μέρους των ομάδων, υπάρχει σαφέστατη κύρωση από τις διοργανώσεις της Ευρώπης».
Σχετικά με τη θέση της UEFA πάνω στο ζήτημα, σημείωσε: «Το ένα ζήτημα είναι ότι υπάρχει προφανώς μία παραβατική συμπεριφορά όταν μιλάμε για πολυϊδιοκτησία και το άλλο οι κυρώσεις που επιβάλλονται. Στο πλαίσιο των κυρώσεων, υπάρχει μία ευρύτερη διακριτική ευχέρεια της Ομοσπονδίας να καθιερώσει τις ποινές ανά χώρα. Στην περίπτωση αυτή, μπορεί να ενδείκνυται να φτάσει στο σημείο να αποβάλλεται από το επαγγελματικό πρωτάθλημα, ή να έχει και άλλες κυρώσεις, όπως η αφαίρεση βαθμών ή ο αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις. Προφανώς και τιμωρούνται όλες οι ομάδες».
Για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στο θέμα, είπε: «Όταν μία κυβέρνηση φέρει νομοθετική πρωτοβουλία, σταθμίζει το κόστος και το όφελος της όποιας πράξης. Εδώ, λοιπόν, είχαμε τη στάθμιση ότι προκαλείται ένα τεράστιο ζήτημα δυσανάλογα μεγάλο του γεγονότος. Κάναμε παρέμβαση μεν, όχι για να αλλάξουμε την παράβαση αυτή. Παραμένει η παράβαση, άρα πειθαρχικώς ελέγχεται η πολυιδιοκτησία. Τρέπεται η ποινή που προέβλεπε αποκλεισμό από την επαγγελματική κατηγορία σε μεγάλη αφαίρεση βαθμών και σε διακριτική ευχέρεια να επιβληθεί.
Δηλαδή, να έχει και το δικαιοδοτικό όργανο και ένα περιθώριο εκτίμησης, αναλόγως της βαρύτητας της κάθε περίπτωσης, διότι στην προηγούμενη συνθήκη προβλεπόταν ανελαστικά αποκλεισμός. Ούτε στην UEFA προβλέπεται ανελαστικά αποκλεισμός. Σε στάθμιση η κυβέρνηση έκρινε ότι το μείζον στην περίπτωση αυτή δεν είναι αν θα πέσει μία ομάδα ή αν θα αφαιρεθούν 10 βαθμοί, αλλά το κρίσιμο είναι με ευκαιρία αυτού του συμβάντος να υπάρχει καταλαγή ώστε να φτιάξει το επαγγελματικό ποδόσφαιρο».
«Από τη στιγμή που θα επιβληθεί κύρωση από το αρμόδιο όργανο, θα πρέπει αυτομάτως να πάψει η πολυϊδιοκτησία», ανέφερε ο κ. Γεραπετρίτης και ξεκαθάρισε ότι σε διαφορετική περίπτωση θα επιβάλλεται διαρκώς η ποινή αφαίρεσης βαθμών.
Ακούστε τη συνέντευξη του κ. Γεραπετρίτη: