Μία και μόνο λέξη, «κόσμος». Αυτή βγαίνει από τα στόματα των ανθρώπων της Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ ενόψει της αναμέτρησης της Πέμπτης με τον ΠΑΟΚ στο πλαίσιο του δεύτερου προκριματικού γύρου του Europa Conference League. Το 0-0 του πρώτου αγώνα στην Τούμπα αφήνει τα πάντα ανοιχτά και οι Ισραηλινοί μοιάζουν να πιστεύουν πως ο κόσμος δεν θα είναι απλά ο «δωδέκατος παίκτης», όπως συνηθίζουμε να λέμε στην Ελλάδα. Από τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν τον επαναληπτικό, θαρρεί κανείς πως οι άνθρωποι της Μπεϊτάρ αναμένουν ο κόσμος να είναι ο «παίκτης» από τον οποίο θα ξεκινήσει η ομάδα.

Παρακολουθώντας την τελευταία προπόνηση των ποδοσφαιριστών του Αμπουκασίς πριν τον αγώνα κόντρα στον ΠΑΟΚ, μας πλησίασε ένας συνάδελφος από την τηλεόραση του Ισραήλ. Μας ρώτησε αν είμαστε από την Ελλάδα και μόλις επιβεβαίωσε την υποψία που είχε, μας είπε «Αυτό που θα δείτε αύριο, δεν το έχετε συναντήσει ξανά. Όταν αυτό το γήπεδο γεμίζει, δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα άλλο». Προσπάθησε με κάποιες κινήσεις των χεριών του και με κάποιες γκριμάτσες να γίνει ακόμα πιο παραστατικός. Ήθελε να μας βάλει στο κλίμα, να μας μεταφέρει την ατμόσφαιρα που επικρατεί στις τάξεις των αντιπάλων του Δικεφάλου του Βορρά.

Μιλώντας με τους ιθύνοντες των Ισραηλινών μας εξηγούσαν πως αυτές τις ημέρες βιώνουν κάτι πρωτόγνωρο. Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένοι στο να έχουν σημαντικές ευρωπαϊκές υποχρεώσεις. Ρωτώντας τους για το κατά πόσον η αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ μοιάζει σαν ραντεβού με την ιστορία για τους γηπεδούχους, παραδέχθηκαν ότι υπάρχει αναμφίβολα μεγάλη προσμονή, ωστόσο, δεν θα μπορούσαν να το συγκρίνουν με την περσινή τους εμπειρία στον τελικό του κυπέλλου Ισραήλ. Εκεί που, όπως συμπλήρωναν χαρακτηριστικά, αν είχαν 100.000 ή 150.000 εισιτήρια θα τα διέθεταν μέσα σε λίγη μόνο ώρα.

Πάντως, δεν ξεχνούν και τα όσα ακολούθησαν του τελικού του State Cup με την εισβολή των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο που είχε ως αποτέλεσμα να μην δουν ποτέ την απονομή του τροπαίου στην αγαπημένη τους ομάδα.

Αυτό που κάνει το γήπεδο της πόλης να ξεχωρίζει είναι πως έχει κατασκευαστεί από πέτρα. Μάλιστα, ο χώρος έξω από τα αποδυτήρια των δύο ομάδων και πριν την σκάλα που οδηγεί στο χορτάρι, έχει διαμορφωθεί έτσι ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να δει τον βράχο πάνω στον οποίο έχει χτιστεί το Teddy Stadium. Πρόκειται για ένα όμορφο γήπεδο το οποίο δεν ανήκει στην Μπεϊτάρ, αλλά στον δήμο, ενώ το χρησιμοποιεί τόσο η έτερη ομάδα της πόλης, η Χαποέλ Ιερουσαλήμ, όσο και η εθνική ομάδα του Ισράηλ. Πάντως, η τελευταία δεν έχει σταθερή έδρα και δίνει τους αγώνες της σε αρκετά γήπεδα της χώρας.

Το γεγονός πως η Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ είναι ένας οργανισμός που στους κόλπους του υπάρχουν οπαδοί που δεν κρύβουν πως είναι ρατσιστές έχει ουκ ολίγες φορές προκαλέσει σάλο στο Ισραήλ. Η Λίγκα της χώρας έχει κάνει πολλές προσπάθειες να αντιμετωπίσει το φαινόμενο, ωστόσο, δεν τα έχει καταφέρει. Αυτό που εμείς διαπιστώσαμε, είναι πως η στάση αυτής της μερίδας του κόσμου της Μπεϊτάρ έχει προκαλέσει μεγάλη έχθρα με τους υπόλοιπους κατοίκους της πόλης. Και η αλήθεια είναι πως χωρίς να είμαστε βέβαιοι αν κάποιοι ντόπιοι που συναντήσαμε υποστηρίζουν την Χαποέλ Ιερουσαλήμ, πάντως μας είπαν μεταξύ άλλων πως… εύχονται ο ΠΑΟΚ να πάρει την πρόκριση κερδίζοντας με 4-0!

Πηγή: gazzetta