Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι συγκλονισμένη από την υπόθεση διαφθοράς με το Κατάρ στην οποία εμπλέκεται και η Εύα Καϊλή, ενώ η Liberation σε δημοσιεύματα της τονίζει ότι η Γαλλία χρησιμοποιήθηκε ως βασική πύλη εισόδου του λόμπινγκ, ενώ ύποπτο ρόλο διαδραμάτισε και η Παρί Σεν Ζερμέν.
Σύμφωνα με την liberation.fr, όλα φέρεται να ξεκινούν το 2011 όταν ο όμιλος Qatar Sports Investments αναλαμβάνει τη διαχείριση της γαλλικής ποδοσφαιρικής ομάδας κι έκτοτε δαπανά ασύστολα τεράστια ποσά.
Έπειτα, το 2017 με βασικό ενορχηστρωτή τον 63χρονο Αλεξάντρ Μενβτεντόβσκι, πρώην Σύμβουλος Επικρατείας και πρώην μέλος του Σοσιαλιστικού Κόμματος δημιουργείται το κυρίως διεθνές συμβόλαιο για λόμπινγκ υπέρ του Κατάρ. Τότε, μέρος της σύμβασης που συνήφθη επισήμως στις 25 Ιουλίου του 2017, ήταν η «υπεράσπιση» του Κατάρ έναντι του αποκλεισμού που του είχε επιβληθεί λίγες εβδομάδες νωρίτερα από άλλες χώρες του Κόλπου, όπως η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Προσφέροντας 2,34 εκατομμύρια ευρώ, το Γραφείο Κυβερνητικών Επικοινωνιών του Κατάρ (GCO) απαιτούσε έναν ορισμένο αριθμό ενεργειών για να «βγει» η χώρα από την διεθνή απομόνωση.
Έτσι, οι παραπάνω ενέργειες φέρεται να αφορούσαν την αναδιαμόρφωση της γαλλικής Εθνοσυνεύλευσης μέσω των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2017, την κινητοποίηση βασικών παραγόντων στον οικονομικό τομέα, οι οποίοι διατηρούν διασυνδέσεις με μετόχους από το Κατάρ, τη στόχευση σε στελέχη που επηρεάζονται άμεσα από «δεξαμενές σκέψης και μην κυβερνητικές οργανώσεις» καθώς και την προσέγγιση και ευαισθητοποίηση της μουσουλμανικής κοινότητας σε Γαλλία και Ευρώπη.
Μάλιστα, ένα γεγονός που έχει σχολιαστεί ποικιλοτρόπως είναι ότι ο Εμανουέλ Μακρόν έδωσε το παρόν στο ματς της Γαλλίας με το Μαρόκο στο Κατάρ, εν μέσω του συγκεκριμένου σκανδάλου και τη στιγμή που έγινε Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ με τις χώρες τις Ασίας.