Με την υπόθεση Qatar Gate να έχει συγκλονίσει την πολιτική σκηνή της Ευρώπης, Γάλλοι πολιτικοί καλούν τον πρόεδρο της χώρας, Εμανουέλ Μακρόν, να μην ταξιδέψει στο Κατάρ για τον ημιτελικό του Μουντιάλ 2022 μεταξύ της Γαλλίας και του Μαρόκου στο «Al Bayt Stadium» (14/12, 21:00).

Ο αριστερός πρώην ευρωβουλευτής και νυν μέλος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης, Μανουέλ Μπομπάρ, καθώς κι ο ευρωβουλευτής των οικολόγων, Γιανίκ Ζαντό, δήλωσαν πως ο Μακρόν δεν θα έπρεπε να κάνει αυτό το ταξίδι γιατί έτσι θα δηλώσει την πολιτική του υποστήριξη στο εμιράτο, την στιγμή που οι ευρωπαϊκοί θεσμοί ζουν στη θύελλα ενός σκανδάλου διαφθοράς.

Μετά από τη νίκη της Γαλλίας επί της Αγγλίας με 2-1 στον προημιτελικό, η υπουργός Αθλητισμού της χώρας Αμελί Ουντεά-Καστερά ανακοίνωσε πως απέμεναν ορισμένες λεπτομέρειες για το ταξίδι του προέδρου στο Κατάρ. «Παρακολουθούσε την πορεία της ομάδας», είπε η υπουργός. Ο Μακρόν είχε προαναγγείλει πως θα βρισκόταν στα ημιτελικά ή και στον τελικό – αν περνούσε η Γαλλία – πριν καν γίνει η σέντρα στο Μουντιάλ 2022. Ο Μακρόν είχε στηρίξει την εθνική Γαλλίας και στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018 στη Ρωσία όπου οι «τρικολόρ» κατέκτησαν το τρόπαιο.

«Ναι μεν από τη μια υπάρχει ο ενθουσιασμός του κοινού, αλλά από την άλλη δεν γίνεται να παρέχει πολιτική στήριξη με την παρουσία του εκεί», είπε ο Μπομπάρ και συνέχισε: «Οι Γάλλοι παίκτες και οι Γάλλοι οπαδοί δεν χρειάζονται την υποστήριξη του Εμανουέλ Μακρόν στις εξέδρες. Αντιθέτως, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι αναγκαίο να έχουν τη διπλωματική υποστήριξη της Γαλλίας».

«Το Qatar Gate εντός του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι κάτι πάρα πολύ σοβαρό. Περισσότερο από ποτέ είναι απαραίτητο το πολιτικό μποϊκοτάζ στο Μουντιάλ 2022. Ταπεινά ζητώ από τον πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν να ακυρώσει το ταξίδι του στο Κατάρ», ανέφερε σε μήνυμά του στο Twitter ο Ζαντό.

Στη Γαλλία βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για το αν υπήρξε διαφθορά με την αλλαγή της ψήφου του τότε προέδρου της UEFA Μισέλ Πλατινί μια εβδομάδα πριν από την ανάθεση της διοργάνωσης στο Κατάρ το 2010 έπειτα από… πιέσεις του άλλοτε προέδρου της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί.

Όσον αφορά στον Μακρόν, την περασμένη άνοιξη κατηγορήθηκε πως δεν θα έπρεπε να εμπλακεί στην υπόθεση της ανανέωσης του συμβολαίου του Κιλιάν Εμπαπέ με την Παρί Σεν Ζερμέν. Ο Μακρόν τον κάλεσε και του είπε πως η χώρα έχει ανάγκη την παραμονή του και δεν θα έπρεπε να φύγει με πιθανότερο προορισμό τη Ρεάλ Μαδρίτης. Η Παρί Σεν Ζερμέν ανήκει στο κρατικό επενδυτικό fund του Κατάρ, Qatar Sports Investments.