Η φετινή σεζόν εξελίχθηκε πολύ καλά για τον Παναθηναϊκό, δεδομένων των συνθηκών, αλλά ο Ιβάν Γιοβάνοβιτς είναι της άποψης ότι εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και αυτό φρόντισε να το δείξει από την πρώτη κιόλας μεταγραφή που έκανε η ομάδα του ενόψει της νέας σεζόν.

Την Παρασκευή (4/6) οι πράσινοι ανακοίνωσαν την απόκτηση του Γιούρι Λοντίγκιν, εκπλήσσοντας πολλούς. Η θέση του τερματοφύλακα, άλλωστε, δεν ήταν αυτή στην οποία «πονάει» περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη η ομάδα. Κι όμως, ο Παναθηναϊκός μπήκε στη φετινή μεταγραφική περίοδο αποκτώντας έναν πορτιέρε. Μια μεταγραφή που μπορεί να φάνηκε περίεργη στους απ’ έξω, αλλά το θέμα ήταν και είναι να πάρουν το μήνυμα όσοι είναι «μέσα». Και το μήνυμα είναι το εξής: Πρέπει να βελτιωθούν όλοι, ακόμη περισσότερο.

Όταν μια ομάδα, μια μεγάλη ομάδα, φτάνει σε μια επιτυχία που είναι και λίγο απρόσμενη, όπως ήταν για παράδειγμα η κατάκτηση του πρωταθλήματος ή το καλό ποδόσφαιρο (με βάση το ρόστερ του) που έπαιξε ο Παναθηναϊκός φέτος σε όλο το πρωτάθλημα, είναι πολύ εύκολο να παρασυρθούν όλοι. Είναι πολύ εύκολο να πιστέψουν ότι τελικά είναι πολύ καλύτεροι απ’ ό,τι πίστευαν οι άλλοι, άρα όλα καλά. Δεν είναι έτσι όμως και ο Γιοβάνοβιτς το ξέρει καλά. Και επειδή το ξέρει καλά, φροντίζει πλέον να στείλει το μήνυμά του στους παίκτες.

Ο Αλμπέρτο Μπρινιόλι

Καμία σίγουρη θέση

Ο Λοντίγκιν έχει δείξει στον ΠΑΣ Γιάννινα ότι είναι μια χαρά τερματοφύλακας. Δεν υπέγραψε στους πράσινους, επομένως, για να είναι μονίμως στον πάγκο. Ούτε ο Γιοβάνοβιτς εισηγήθηκε την απόκτησή του για να είναι μονίμως εκτός 11άδας. Αντιθέτως, τον ήθελε για να πιέσει κι άλλο τον Μπρινιόλι, να τον οδηγήσει στο να δουλέψει ακόμη περισσότερο, να παρουσιαστεί ακόμη καλύτερος τη νέα σεζόν.

Αυτή, λοιπόν, θα είναι πλέον η λογική του Παναθηναϊκού στις μεταγραφές. Προφανώς, όπως καταλαβαίνει ο καθένας, δεν υπάρχει η οικονομική δυνατότητα για να γίνουν πολλές δυνατές κινήσεις. Όσοι αποκτηθούν, όμως, θα αποκτηθούν με την προοπτική να είναι βασικοί. Ακόμη κι αν… δεν είναι τελικά. Αυτό θα εξαρτηθεί από όσους είναι ήδη στο ρόστερ, από το πώς θα δουλέψουν και τι απόδοση θα έχουν. Δεδομένα, όμως, ο ανταγωνισμός θα είναι περισσότερος πλέον. Γιατί, στο κάτω-κάτω, αυτός είναι και ο μοναδικός τρόπος για να βελτιωθεί ο κάθε παίκτης ατομικά και κατ’ επέκταση η ομάδα.