Το Μουντιάλ 2022 θα διεξαχθεί στα γήπεδα του Κατάρ από τις 21 Νοεμβρίου ως τις 18 Δεκεμβρίου. Με τρεις… άγνωστους «Χ» που θα αποκαλυφθούν τον Ιούνιο (13 ή 14), 29 από τις συνολικά 32 ομάδες της τελικής φάσης, θα γίνει απόψε (1/4-19:00) στο Συνεδριακό και Εκθεσιακό Κέντρο της Ντόχα, παρουσία επίσης 2.000 επίσημων καλεσμένων, η κλήρωση για τους οκτώ ομίλους.
Οι 28 ομάδες που έχουν ήδη προκριθεί μέσα από την προκριματική φάση (29 μαζί με το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα), θα χωριστούν σε τέσσερα γκρουπ δυναμικότητας, που ορίζονται από το 1 έως το 4, με βάση την Παγκόσμια Κατάταξη Ανδρών της FIFA που δημοσιεύτηκε εχθές από την παγκόσμια ομοσπονδία.
Το Κατάρ, ως διοργανώτρια χώρα, θα πάρει την πρώτη θέση (Α1) στο 1ο γκουπ, μαζί με τις επτά πρώτες ομάδες της κατάταξης: Βραζιλία, Βέλγιο, Γαλλία, Αργεντινή, Αγγλία, Ισπανία, Πορτογαλία.
Οι χώρες που ακολουθούν στην κατάταξη (εάν εξαιρεθούν φυσικά εκείνες που έχουν αποκλειστεί και εκείνες που είναι στα play off) θα βρίσκονται στο 2ο γκρουπ: Μεξικό, Ολλανδία, Δανία, Γερμανία, Ουρουγουάη, Ελβετία, ΗΠΑ, Κροατία
Αυτές που κατατάσσονται το 3ο γκρουπ, είναι: Σενεγάλη, Ιράν, Ιαπωνία, Μαρόκο, Σερβία, Πολωνία, Νότια Κορέα, Τυνησία
Τέλος, στο 4ο γκρουπ θα είναι οι: Καναδάς, Σαουδική Αραβία, Ισημερινός, Γκάνα, Καμερούν, Ουαλία ή Ουκρανία ή Σκωτία, Περού ή Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ή Αυστραλία, Κόστα Ρίκα ή Νέα Ζηλανδία
Οι ομάδες της ίδιας συνομοσπονδίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, θα παραμείνουν χωρισμένες στους διαφορετικούς ομίλους, με εξαίρεση αυτές της UEFA, η οποία εκπροσωπείται από 13 ομάδες. Με αυτόν τον τρόπο, οι πέντε από τους οκτώ ομίλους θα περιλαμβάνουν δύο ευρωπαϊκές ομάδες.
Καφού, ο τελευταίος Νοτιοαμερικάνος που σήκωσε το τρόπαιο
«Οικοδεσπότες» της κλήρωσης θα είναι οι Κάρλι Λόιντ, Τζερμέιν Τζένας και Σαμάνθα Τζόνσον, με…συνεργάτες τους παγκόσμιους πρωταθλητές, Καφού (Βραζιλία) και Λόταρ Ματέους (Γερμανία)-και έξι επιπλέον βοηθούς.
Βοηθοί στην κλήρωση, θα είναι οι Αμπέλ Αχμέντ ΜαλΑλάχ (Κατάρ), Αλί Νταεί (Ιράν), Μπόρα Μιλουτόβνοβιτς (Σερβία/Μεξικό), Τζέι Τζέι Οκότσα (Νιγηρία), Ραμπάχ Ματζέρ (Αλγερία) και Τιμ Κέιχιλ (Αυστραλία).
«Έχω συνηθίσει σε αυτό», είπε ο Καφού, ο οποίος θα λάβει μέρος στην κλήρωση για τρίτη φορά, έχοντας παίξει επίσης σε τρεις διαδοχικούς τελικούς του Παγκοσμίου Κυπέλλου το 1994, το 1998 και το 2002, κατακτώντας το τρόπαιο δύο φορές.
«Είναι ένα σημάδι ότι το Παγκόσμιο Κύπελλο πλησιάζει. Έχουν περάσει σχεδόν 20 χρόνια από τότε που έγινα ο τελευταίος Νοτιοαμερικανός παίκτης που σήκωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο και είναι μια ανάμνηση που θα λατρεύω πάντα. Το να παίζεις στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όταν ολόκληρη η χώρα σου σταματά για να παρακολουθήσει τον αγώνα, είναι ασύγκριτο», πρόσθεσε.
Ο Λόταρ Ματέους ήταν αρχηγός της Δυτικής Γερμανίας στον θρίαμβο του 1990. Ο Τζέι Τζέι Οκότσα ήταν ένας παίκτης που βοήθησε τη Νιγηρία να προκριθεί στο πρώτο της Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA το 1994 και κέρδισε τον Ολυμπιακό τίτλο δύο χρόνια αργότερα, ενώ ο Τιμ Κέιχιλ σκόραρε το πρώτο γκολ σε Παγκόσμιο Κύπελλο για την Αυστραλίας, εναντίον της Ιαπωνίας το 2006 και εκπροσώπησε επίσης τους Socceroos το 2010, το 2014 και το 2018.
Ο Μπόρα Μιλουτίνοβιτς είναι ο μόνος προπονητής που έχει καταφέρει να βρεθεί σε πέντε συνεχόμενα τουρνουά με διαφορετικές ομάδες: Μεξικό (1986), Κόστα Ρίκα (1990) , ΗΠΑ (1994), Νιγηρία (1998) και Κίνα (2002).
Θα υπάρχουν επίσης τρία διάσημα πρόσωπα από τον κόσμο της Μέσης Ανατολής μεταξύ των βοηθών της κλήρωσης για το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο στην περιοχή. Η διοργανώτρια χώρα θα εκπροσωπηθεί από τον Αμπέλ Αχμέντ ΜαλΑλάχ. Ο πρώην αμυντικός εκπροσώπησε το Κατάρ στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Νέων της FIFA το 1981, όταν κέρδισε το ασημένιο μετάλλιο, και στο Ολυμπιακό τουρνουά ποδοσφαίρου ανδρών το 1984.
Το 1982, ο Ραμπάχ Μαντζέρ οδήγησε την Αλγερία σε μια από τις μεγαλύτερες ανατροπές του Παγκοσμίου Κυπέλλου στην ιστορία της διοργάνωσης, όταν σκόραρε το πρώτο γκολ στη νίκη 2-1 της ομάδας του επί της Δυτικής Γερμανίας, ενώ ο πρώην επιθετικός του Ιράν Αλί Νταεί ήταν ο πρώτος σκόρερ εθνικών ομάδων με 109 γκολ, έως τότε που τον ξεπέρασε ο Πορτογάλος Κριστιάνο Ρονάλντο, τον Σεπτέμβριο του 2021.
Οι ημερομηνίες
Στο Παγκόσμιο Κύπελλο, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο Ευρωπαϊκό, υπάρχει ένας επιπλέον αγώνας, αυτός της τρίτης και τέταρτης θέσης που παίζουν οι δύο ομάδες που ηττούνται στα ημιτελικά, μια μέρα πριν τον μεγάλο τελικό.
Οι ημερομηνίες:
- Φάση ομίλων: Από 21 Νοεμβρίου έως 2 Δεκεμβρίου
- Φάση «16»: 3 έως 6 Δεκεμβρίου
- Προημιτελικά: 9 και 10 Δεκεμβρίου
- Ημιτελικά: 13 και 14 Δεκεμβρίου
- Αγώνας 3ης θέσης: 17 Δεκεμβρίου
- Τελικός: 18 Δεκεμβρίου