Η διαμάχη Ρώσων και Ουκρανών επηρεάζει και τον μηχανοκίνητο αθλητισμό, τουλάχιστον όσον αφορά τα μηνύματα που εκπέμπονται μέσω των οδηγών. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο τετράκις πρωταθλητής της Φόρμουλα 1, ο Γερμανός Σεμπάστιαν Φέτελ, φόρεσε στις δοκιμές για το GP του Μπαχρέιν ένα κράνος με τα χρώματα της Ουκρανίας και την επιγραφή «No War».
Στην βάση αυτού του κράνους υπάρχουν ζωγραφισμένες οι σημαίες πολλών κρατών, ανάμεσα στις οποίες και αυτή του Ψευδοκράτους της Βόρειας Κύπρου, ενός κράτους μη αναγνωρισμένου από την Διεθνή Κοινότητα, καθώς σχηματίστηκε μετά την παράνομη και πολλάκις καταδικασμένη διεθνώς εισβολή των Τούρκων το 1974.
Το γεγονός ξεσήκωσε τις έντονες διαμαρτυρίες της Κυπριακής & της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου, με την πρώτη να καλεί τον Φέτελ να αφαιρέσει την συγκεκριμένη σημαία από το κράνος, ενώ παράλληλα ζήτησε από την Διεθνή Ομοσπονδία Αυτοκινήτου την επιβολή προστίμου προς τον Γερμανό οδηγό.
Οι διαμαρτυρίες αυτές φαίνεται ότι είχαν αποτέλεσμα, καθώς αργά την Παρασκευή το βράδυ εκπρόσωπος της Άστον Μάρτιν (ομάδας του Φέτελ) διαβεβαίωσε ότι η σημαία του ψευδοκράτους αφαιρέθηκε από το κράνος του Φέτελ.
Η ιστορία αυτή έρχεται σαν συνέχεια αυτού που είχε συμβεί στην Φόρμουλα 1 και πάλι, το 2006, όταν στο νικητή του Τουρκικού Γκραν Πρι Φελίπε Μάσα, την απονομή έκανε ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ ως πρόεδρος της –δήθεν- Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου. Η κυπριακή κυβέρνηση καταδίκασε αμέσως την ενέργεια ως «απαράδεκτο και προκλητικό έργο θεάτρου» και η FIA (πρόεδρος ο Max Mosley) συμφώνησε, επιβάλλοντας στους διοργανωτές του αγώνα πρόστιμο 2,66 εκατομμυρίων λιρών (5 εκατομμυρίων δολαρίων), που εκείνη την εποχή ήταν η μεγαλύτερη χρηματική ποινή που επιβλήθηκε ποτέ στον μηχανοκίνητο αθλητισμό.
Στην περίπτωση του Φέτελ, άμεση ήταν και η αντίδραση της ΟΜΑΕ, με την παρακάτω επιστολή που έστειλε ο πρόεδρός της προς τον 35χρονο οδηγό με κοινοποίηση στην FIA:
«Προς: Σεμπαστιάν Φέτελ, Παγκόσμιο Πρωταθλητή Formula 1
Κοινοποίηση: FIA Sports Department
Αγαπητέ Σεμπαστιάν,
Με μεγάλη χαρά ενημερωθήκαμε ότι αποφάσισες σε μια κίνηση συμβολισμού να εμφανίζονται στο κράνος σου όλες οι σημαίες των κρατών οι οποίες είναι ενάντιες στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Τη χαρά όμως αυτή διαδέχθηκε η πικρία μας, αφού ανάμεσα στα κράτη που παρουσιάζονται, εμφανίζεται η σημαία της κατεχόμενης από την Τουρκία, Βόρειας Κύπρου. Ενός ψευδοκράτους που κατέχει η Τουρκία από το 1974 μετά από εισβολή και δεν έχει αναγνωριστεί από κανένα κράτος ή Παγκόσμιο Οργανισμό πλην της Τουρκίας. Μια ιστορία κατοχής περιοχών ενός ανεξάρτητου κράτους εδώ και 50 χρόνια. Ακριβώς όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.
Όπως αντιλαμβάνεσαι λόγω της αναγνωρισιμότητάς σου παγκοσμίως, όλη αυτή η κατάσταση, αποκτά ένα μεγάλο ειδικό βάρος. Σε παρακαλούμε θερμά και περιμένουμε να κάνεις αυτό που πρέπει, δηλαδή να αφαιρέσεις τη σημαία του ψευδοκράτους από το κράνος σου. Με αυτό τον τρόπο δεν θα θίξεις Κυπρίους και Έλληνες ζωντανούς και νεκρούς, παράλληλα με τη δίκαιη υποστήριξή σου σε αυτό που συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία.
Σε ευχαριστούμε για την προσοχή σου και σου ευχόμαστε καλή τύχη.
Με εκτίμηση,
Δημήτρης Μιχελακάκης
Πρόεδρος ΟΜΑΕ».
Νίκος Τσάδαρης