Είναι 36 ετών, καθηγητής κινέζικων και δρομέας. Το τελευταίο διάστημα το όνομά του φιγουράρει στα ρεκόρ Γκίνες γιατί πήρε την απόφαση να τερματίσει τον Ημιμαραθώνιο της Καλλιθέας κάνοντας σχοινάκι και τα κατάφερε. Ο Παναγιώτης Πολύδωρας με χρόνο 1:50:23 μπορεί στις αρχές του Οκτωβρίου να κατέκτησε την 127η θέση του αγώνα αλλά τελικά έγινε ο πρώτος του κόσμου καθώς έκανε σχοινάκι για πάνω από 21 ολόκληρα χιλιόμετρα.
Γράφει η Σταυρούλα Πεταλιού
Όπως εξηγεί μιλώντας στο Newsbeast είναι ο μόνος στην Ελλάδα και από τους λίγους σε όλο τον κόσμο που ασχολούνται με αυτό το ιδιαίτερο άθλημα. Πώς όμως ξεκίνησαν όλα; Αφορμή για την ενασχόληση του Παναγιώτη με το σχοινάκι, που του χάρισε μια θέση στο βιβλίο Γκίνες, ήταν ο κορονοϊός και ειδικότερα η περίοδος της πρώτης καραντίνας.
«Είμαι καθηγητής κινέζικων και τα τελευταία περίπου πέντε με έξι χρόνια ασχολούμαι ερασιτεχνικά με το τρέξιμο. Μέσα στην πρώτη καραντίνα ύστερα από παρότρυνση της κοπέλας μου, που είναι και γυμνάστρια, ξεκίνησα να κάνω σχοινάκι γιατί δεν έβγαινα έξω για τρέξιμο. Στην αρχή δεν μπορούσα να κάνω ούτε ένα. Σιγά – σιγά έγινα καλύτερος. Έκανα μισή ώρα, μετά μία ώρα και συνέχιζα» επισημαίνει ο 36χρονος.
«Στη δεύτερη καραντίνα πήγα στο γήπεδο όπου προπονούμαστε με την ομάδα μου τον ΣΚΑ Χολαργού – Παπάγου και είδα μία αθλήτρια που έκανε ευθείες με το σχοινάκι. Με εξίταρε η ιδέα και είπα γιατί όχι; Στην αρχή πάλι δεν μπορούσα να κάνω ούτε 10 μέτρα. Μετά όμως τα 10 έγιναν 20 και ξαφνικά μία ημέρα έκανα 5 χιλιόμετρα» αναφέρει.
«Μου άρεσε. Το έκανα κυρίως για λόγους διασκέδασης και ψυχολογικής ευχαρίστησης. Κάπως έτσι άρχισε η προπόνηση με το σχοινάκι» εξηγεί ο Παναγιώτης Πολύδωρας.
Από το γήπεδο στον… Ημιμαραθώνιο
«Η μεγαλύτερη απόσταση που είχα κάνει στην προπόνηση ήταν τα 14 χιλιόμετρα. Μπήκα στο ίντερνετ και άρχισα να ψάχνω σκεπτόμενος ”θα υπάρχει και άλλος τρελός που να το κάνει εκτός από εμένα”. Έτσι βρήκα έναν από την Τουρκία, έναν από την Ελβετία και άλλους από το εξωτερικό και είδα πως υπάρχει το ρεκόρ Γκίνες. Αφού προπονούμαι που προπονούμαι είπα, γιατί να μην βάλω έναν στόχο;
Υπήρχε σαν κατηγορία ”Ημιμαραθώνιος με σχοινάκι” δηλαδή περίπου 21 χιλιόμετρα. Τότε πήρα την απόφαση να το κάνω» λέει ο Παναγιώτης Πολύδωρας εκφράζοντας τη χαρά του που τα κατάφερε.
«Το Γκίνες δεν ήταν το ζητούμενο»
Σύμφωνα με τον Παναγιώτη Πολύδωρα το Γκίνες δεν ήταν το ζητούμενο. «Ήταν η απόδειξη της επίπονης προσπάθειας που έκανα τους προηγούμενους μήνες. Η χαρά μου όμως ήταν μεγάλη γιατί το έζησα με τους δικούς μου ανθρώπους. Στο τιμ που έτρεχε μαζί μου στον αγώνα ήταν ο Μιχάλης Περράκης που ήταν 14ος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ημιμαραθωνίου φέτος και ο Διονύσιος Βασιλάκος που είναι δισέγγονος του ασημένιου Ολυμπιονίκη του 1896, Χαρίλαου Βασιλάκου και κολλητός μου από το δημοτικό. Επίσης με το ποδήλατο μας ακολουθούσε και βιντεοσκοπουσε την προσπάθεια ο αδερφός μου Παύλος. Τους ευχαριστώ πάρα πολύ όλους» εξηγεί.
«Είναι ό,τι καλύτερο το να περνάς με τους φίλους και την οικογένεια σου κάτι τόσο σημαντικό» υπογραμμίζει.
Ο στόχος για το επόμενο ρεκόρ και ο Μαραθώνιος
Τα σχέδια του Παναγιώτη για το μέλλον είναι σίγουρα δύσκολα αλλά όχι όπως τονίζει ακατόρθωτα.
«Τον επόμενο μήνα θα προσπαθήσω να σπάσω το ρεκόρ Γκίνες ταχύτερου μιλιού με σχοινάκι το οποίο είναι γύρω στα 1.620 μέτρα και θα το κάνω εντός γηπέδου και εάν είμαστε καλά θέλω να πάω και στον Μαραθώνιο» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Κλείνοντας μάλιστα εξηγεί πως η μεγάλη του χαρά θα ήταν μία «εάν έστω και ένας μετά από αυτό που είδε από εμένα ξεκινούσε να τρέχει με σχοινάκι».
Τις φωτογραφίες παραχώρησε στο Newsbeast ο Παναγιώτης Πολύδωρας