Τα ταξίδια στο Βορρά δεν φέρνουν καλές μνήμες στον Ολυμπιακό. Με δύο εξαιρέσεις, η παράδοση των «ερυθρόλευκων» δεν είναι η καλύτερη και θέλουν να βάλουν ένα τέλος σε αυτά την Τετάρτη κόντρα στη Μάλμε.

Στη μοναδική προηγούμενη επίσκεψή τους στη Σουηδία, οι Πειραιώτες είχαν ηττηθεί με 1-0 από την Έστερ το Σεπτέμβριο του 1982. Πάντως αυτό το αποτέλεσμα δεν είχε στοιχίσει την πρόκριση στον δεύτερο γύρο του Πρωταθλητριών, αφού είχε προηγηθεί το 2-0 στα… εγκαίνια του ΟΑΚΑ με τέρματα των Αναστόπουλου (10’) και Κοκολάκη (47’).

Τα υπόλοιπα τρία στραβοπατήματα ήταν στη Νορβηγία. Το 1997, το πρώτο ταξίδι του Ολυμπιακού στο Champions League είναι εφιαλτικό, καθώς γνωρίζει τη συντριβή με 5-1 από τη Ρόζενμποργκ στο παγωμένο Τρόντχαϊμ, με το γκολ του Οφορίκουε να μην σώζει την κατάσταση. Στο ίδιο γήπεδο, οκτώ χρόνια μετά, το πανέμορφο γκολ του Ριβάλντο στο 25’ δεν έφτανε για το «τρίποντο», αφού στο 88’ ο Γιόνσεν είχε κλέψει το βαθμό για τους γηπεδούχους. Είχε μεσολαβήσει, ομοίως για τους ομίλους του Champions League, το 1999 η ήττα με 3-2 από τη Μόλντε του πανύψηλου Λουντ σε ένα ματς που τα γκολ των Μαυρογενίδη (36’) και Ζάχοβιτς (40’) είχαν φέρει τους φιλοξενούμενους μπροστά με 2-0 στο ημίχρονο.

Οι δύο ευχάριστες «παρενθέσεις» του Ολυμπιακού στον ευρωπαϊκό Βορρά ήταν η νίκη με 2-0 επί της Φραμ στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας στον πρώτο γύρο του Κυπελλούχων το 1968 με γκολ των Γιούτσου (23’) και Στόλιγκα (63’), που έφερε την πρόκριση σε συνδυασμό με το ίδιο σκορ από το πρώτο παιχνίδι, αλλά και το επίσης 2-0 στη Δανία επί της Νόρτζελαντ στον πρώτο γύρο του Κυπέλλου UEFA το 2008 με σκόρερ τους Μήτρογλου (73’) και Λέτο (92’), πριν το 5-0 της ρεβάνς.

Πηγή: sport-fm.gr