Το περασμένο καλοκαίρι έκανε ένα από τα μεγαλύτερα βήματα στην καριέρα του παίρνοντας μεταγραφή στη φιναλίστ του Champions League, Μπορούσια Ντόρτμουντ. Φέτος, μπήκε στο «μάτι» του Γιούργκεν Κλοπ… για καλό λόγο και πλέον ανυπομονεί να βοηθήσει και πάλι την Εθνική, αυτή τη φορά στο Μουντιάλ της Βραζιλίας.
Στο μυαλό του φυσικά δεν μπορεί να μην «τριγυρνάει» το Μουντιάλ της Βραζιλίας και γι’ αυτό τον λόγο είναι ανυπόμονος να τελειώσει τις υποχρεώσεις του στη Γερμανία (με τον μεγάλο τελικό Κυπέλλου το ερχόμενο Σάββατο απέναντι στη Μπάγερν Μονάχου) προκειμένου να ξεκινήσει την προετοιμασία του για το δεύτερο Παγκόσμιο Κύπελλο που θα πάρει μέρος στα 25 του χρόνια.
Το σπίτι του, ωστόσο, παρά τα έξι χρόνια που συμπληρώνει φέτος στο εξωτερικό, παραμένει η Ελλάδα. Ο «Papa», όπως τον αποκαλούν στην Ντούρτμουντ, βλέπει ως μακρινό το σενάριο να επιστρέψει στην πατρίδα του την παρούσα χρονική στιγμή αλλά εδώ και καιρό έχει ήδη έτοιμες στο μυαλό του τις προτεραιότητες για το μέλλον. Τέλος, δηλώνει πως αν και… μετανάστης τα προβλήματα του ελληνικού ποδοσφαίρου μόνο αδιάφορο δεν τον αφήνουν.
Αναλυτικά τα όσα είπε ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος:
Για τη μεταγραφή του στην Ντόρτμουντ και το γεγονός πως μετά τους Ιταλούς έκανε και τους Γερμανούς να πειστούν από την αξία του:
«Σίγουρα είναι κάτι το οποίο με τιμά, από την άποψη ότι είμαι 25χρονών και έχω αλλάξει ήδη δύο πρωταθλήματα, τρία μαζί με το ελληνικό. Από εκεί και πέρα μετά τη Μίλαν έψαχνα κάτι διαφορετικό στην καριέρα μου και εκείνη την περίοδο το γερμανικό πρωτάθλημα ανέβαινε πάρα πολύ. Γι’αυτό τον λόγο σκέφτηκα να έρθω εδώ και να αγωνιστώ για τη Βέρντερ Βρέμης και μετά από δύο χρόνια έφτασα στη Ντόρτμουντ».
Για το αν τον απογοητεύτηκε από το γεγονός πως δεν αγωνίστηκε στη Μίλαν:
«Όχι δεν το έβαλα κάτω γιατί ήξερα ότι στη Μίλαν δεν θα παίξω βασικός. Δεν γίνεται ένα παιδί 22χρονών να έχει παίκτες μπροστά του όπως ο Νέστα, ο Τιάγκο Σίλβα, ο Γέπες, ο Μπονέρα, ποδοσφαιριστές με τεράστια εμπειρία στο ιταλικό ποδόσφαιρο και μεγάλης αξίας και να παίξει βασικός, αλλά ήταν ένα μεγάλο σχολείο για εμένα».
Για το μυστικό που τον βοήθησε να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Κλοπ και να πάρει φανέλα βασικού:
«Το μυστικό είναι ότι μπορεί να φαινόταν έτσι αλλά ήρθα εδώ για να παίξω βασικός δεν ήρθα για να μείνω στον πάγκο. Πια είμαι σε μια ηλικία πολύ καλή για ποδόσφαιρο, ώριμη πλέον, έχω εμπειρίες πολλές και το επόμενο βήμα μετά τη Βέρντερ εφόσον αποφάσισα να φύγω από εκεί θα ήταν κάπου που να παίζω. Οπότε δεν ήρθα τυχαία εδώ, αλλιώς δεν θα ερχόμουν θα πήγαινα σε μια άλλη ομάδα, υπήρχαν άλλες 3-4 που μπορούσα να πάρω μεταγραφή».
Για τα στοιχεία που κρατάει από Ιταλία και Γερμανία προκειμένου να εξελίσσεται χρόνο με τον χρόνο:
«Εγώ τώρα μιλάω εκ του ασφαλούς γιατί έχουν έρθει όλα καλά. Το ιταλικό πρωτάθλημα σε βοηθάει στο κομμάτι της τακτικής, είναι ένα σχολείο στο θέμα της άμυνας και για τους αμυντικογενείς παίκτες γενικότερα. Στη Γερμανία μαθαίνεις να σκέφτεσαι πιο επιθετικά, πιο δημιουργικά και για να παίξεις εδώ χρειάζονται περισσότερο τα σωματικά και γενικότερα τα αθλητικά προσόντα».
Για την πρώτη του χρονιά στην ομάδα της Βεστφαλίας:
«Είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα, είναι μια οικογένεια όπως φαίνεται και στους έξω. Έχω έναν προπονητή που είναι πάρα πολύ καλός άνθρωπος και βοηθάει τους παίκτες του. Γενικότερα είναι μια πολύ μεγάλη ομάδα».
Για τον αν ο Κλοπ είναι τόσο εκδηλωτικός και με τους παίκτες του στα αποδυτήρια:
«Νομίζω είναι πιο πολύ απλά στην τηλεόραση ορισμένες φορές κρατιέται».
Για το αν είναι έτοιμος για το Μουντιάλ της Βραζιλίας:
«Σίγουρα νιώθω έτοιμος. Πάνω απ’ όλα θα πρέπει να πάμε όλοι οι παίκτες υγιείς. Φέτος είδαμε πολλά παιδιά που είχαν τραυματισμούς και παίκτες που δεν αγωνίστηκαν αλλά εγώ προσωπικά νιώθω πάρα πολύ καλά, περιμένω να τελειώσω τις υποχρεώσεις μου εδώ έχοντας ακόμη ένα πάρα πολύ σημαντικό παιχνίδι και μετά να ξεκινήσω με την Εθνική ομάδα».
Για τις δυσκολίες που περιμένει να συναντήσουμε στο Παγκόσμιο Κύπελλο:
«Πιστεύω ότι όλα θα είναι δύσκολα γιατί είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξαναζήσει. Είναι μια καινούργια εμπειρία όπως λέγαμε στο Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής ότι ήταν κάτι ξεχωριστό, έτσι θα είναι και στη Βραζιλία. Αντιμετωπίζουμε τρεις ομάδες οι οποίες παίζουν διαφορετικό ποδόσφαιρο και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν το έχουμε ξανασυναντήσει γενικά είναι πολύ ωραίο ότι το Μουντιάλ γίνεται στη Βραζιλία, μια χώρα που ζει για το ποδόσφαιρο και πιστεύω ότι θα είναι μια πετυχημένη διοργάνωση».
Για το περιστατικό ανάμεσα στον Κώστα Κατσουράνη και τον Γιάννη Μανιάτη, αλλά και το γενικότερο κλίμα στην Εθνική:
«Δεν νομίζω ότι θα μας επηρεάσει, είναι κάτι το οποίο δεν έχει να κάνει με την Εθνική ομάδα. Κανείς δεν θεωρεί σωστό, ούτε και οι ίδιοι, αυτό που συνέβη, αλλά από εκεί και πέρα μεγάλα παιδιά είμαστε, ξέρει ο καθένας πως συμπεριφέρθηκε και τι λάθος έκανε και νομίζω ότι ήδη έχει βρεθεί η λύση ανάμεσά τους και πιστεύω ότι δεν υπάρχει κάποιο θέμα. Αν δούμε ότι κι άλλες εθνικές ομάδες, όπως η Ισπανία, έχουν ζήσει τέτοιες καταστάσεις οπότε είναι κάτι το ξεχωριστό. Άλλο η Εθνική που όλοι οι παίκτες παίζουν για το εθνόσημο και την Ελλάδα και άλλο ο σύλλογος στον οποίο ανήκεις».
Για τη νέα σελίδα που ετοιμάζεται να γυρίσει η Ελλάδα μετά την αποχώρηση του Φερνάντο Σάντος το ερχόμενο καλοκαίρι:
«Δεν μπορούμε να πούμε αν είναι έτοιμη ή όχι. Γιατί όταν έφυγε ο Ρεχάγκελ κάναμε την ίδια ερώτηση και να που βρέθηκε ο Σάντος, ο οποίος έκανε αυτά που έκανε, έφερε δύο προκρίσεις και πιστεύω ότι τα πήγε πάρα πολύ καλά σε ένα δύσκολο κομμάτι γιατί ο πήχης είχε μείνει πάρα πολύ ψηλά μετά τον Γερμανό. Οπότε θα δούμε πως θα χειριστούν το θέμα αυτοί που δουλεύουν γι’ αυτό, έχοντας μεγάλη εμπειρία καθώς έχουν ζήσει ανάλογες καταστάσεις στο παρελθόν. Εμείς θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την Εθνική ομάδα, όποτε δίνεται η ευκαιρία στον κάθε έλληνα παίκτη να φορέσει το εθνόσημο. Νομίζω ότι αν είμαστε όλοι ενωμένοι και μια οικογένεια, όπως μέχρι τώρα, δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα στη συνέχεια».
Για το αν σκέφτεται να γυρίσει στην Ελλάδα:
«Η Ελλάδα μου έχει λείψει με την έννοια της πατρίδας. Βαδίζω στον έκτο χρόνο μου στο εξωτερικό, μου έχει λείψει η Ελλάδα, η οικογένειά μου αλλά δεν θεωρώ ότι αυτό είναι ικανό να με γυρίσει πίσω. Να χάσω όλα αυτά που έχω κάνει και να αφήσω μια εμπειρία σαν αυτή που ζω. Μπορείτε να καταλάβετε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα το ποδόσφαιρο δεν είναι αυτό το οποίο θα κάνει τον Έλληνα του εξωτερικού να γυρίσει πίσω. Μπορεί στο μέλλον να υπάρχουν οι ομάδες και οι βάσεις, να έχει ανέβει ο πήχης και ίσως κάποια στιγμή να γυρίσω».
Για τα σενάρια που τον ήθελαν να βρίσκεται στη μεταγραφική λίστα του Ολυμπιακού:
«Όταν γίνονται μεταγραφές ακούγονται πολλά. Εγώ αυτή τη στιγμή δεν σκέφτομαι να γυρίσω στην Ελλάδα, εάν στα επόμενα χρόνια αποφασίσω να γυρίσω και υπάρχει κάποια ομάδα που μπορώ να πάω στην Ελλάδα θα το κάνω».
Για την προτεραιότητα που είχε δώσει στην ΑΕΚ αλλά και για τη νέα προσπάθεια της «Ένωσης» και το καινούργιο γήπεδο:
«Και βέβαια ισχύει, ό,τι έχω πει από τότε που ξεκίνησα να παίζω ποδόσφαιρο δεν αλλάζει. Ό,τι έχω πει στα 17 μου δεν αλλάζει ακόμη και τώρα που είμαι 25. Η ΑΕΚ είναι η ομάδα στην οποία αναδείχτηκα, με βοήθησε πάρα πολύ και την βοήθησα και εγώ. Τώρα έχει έναν πρόεδρο ο οποίος γνωρίζει πάρα πολλά στο ποδόσφαιρο, έχει ασχοληθεί 20χρόνια με αυτό, έναν πρόεδρο που δείχνει ικανός να φέρει την ομάδα εκεί που της αξίζει και εκεί που ήταν παλιά.
Όλες οι ομάδες πλέον θα πρέπει να έχουν το δικό τους γήπεδο. Δεν γίνεται ο Παναθηναϊκός να μην έχει το δικό του γήπεδο και να πηγαίνει στο ΟΑΚΑ, όπως και η ΑΕΚ. Το προπονητικό και το γήπεδο είναι οι βάσεις που θα πρέπει να έχουν όλες οι ομάδες στην Ελλάδα για να βοηθούν τους παίκτες τους αλλά και τα οικονομικά τους. Όταν έρθει η ώρα να γυρίσω την προτεραιότητα την έχει η ΑΕΚ. Από εκεί και πέρα αν η ΑΕΚ εκείνη τη στιγμή δεν θέλει τον Σωκράτη, θα επιλέξω κάποια άλλη ομάδα είτε τον Ολυμπιακό είτε τον Παναθηναϊκό είτε τον ΠΑΟΚ είτε τον Άρη, ή οποιαδήποτε άλλη ομάδα ενδιαφέρεται».
Για το στοιχείο που λείπει περισσότερο από το ελληνικό ποδόσφαιρο σε σχέση με το εξωτερικό:
«Φταίει η παιδεία, όλα ξεκινούν από εκεί. Στην Ελλάδα σ’ αυτόν τον τομέα είμαστε πάρα πολύ πίσω και αυτό μας κάνει να σκεφτόμαστε και για άλλα πράγματα –εκτός ποδοσφαίρου- πολύ διαφορετικά και πολλές φορές προς τη λάθος μεριά. Όταν ήμουν κι εγώ στην Ελλάδα σκεφτόμουν με αυτόν τον τρόπο χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι φταίμε εμείς σαν Έλληνες είναι η νοοτροπία μας έτσι και κάποια πράγματα δεν αλλάζουν».
Πηγή: Sport-fm.gr