Βάζοντας κάτω τα δεδομένα της υπόθεσης και διακρίνοντας τις ανάγκες της κάθε πλευράς, είναι δύσκολο να υποθέσει κανείς ποιος θα ωφεληθεί περισσότερο από αυτή τη συνεργασία. Πλησιάζοντας στον τερματισμό της μεταγραφικής περιόδου, ο μεν Άρης αναζητούσε απελπισμένα έμπειρο κεντρικό αμυντικό έχοντας ως βασικά κριτήρια την ταχύτητα, την ικανότητα στο ψηλό παιχνίδι και τη σκληράδα. Ο δε Γιοχάν Μπεναλουάν βρισκόταν σε εξαιρετικά δυσμενή θέση, διότι (κυρίως) οι δύο τελευταίες αγωνιστικές περιόδου είχαν απογοητευτικό πρόσημο και επίσης ήταν σε διαδικασία αναζήτησης ενός νέου περιβάλλοντος για μια καινούργια αρχή.
Η αλήθεια είναι ότι για τον 33χρονο Τυνήσιο κεντρικό αμυντικό, τα χρόνια της απόλαυσης ήταν αυτά που πέρασε στην Ιταλία. Είτε πρόκειται για την Τσεζένα, είτε για την Πάρμα είτε με την Αταλάντα, κατέγραψε διαδοχικές γεμάτες χρονιές μέσα από τις οποίες εκτοξεύτηκε η αγοραστική αξία του. Γι’ αυτό το 2015 η Λέστερ επένδυσε το ποσό των επτά εκατομμυρίων ευρώ για να τον εντάξει στο δυναμικό της, ενώ τα προηγούμενα ποσά που είχαν δαπανηθεί για του λόγου του, ήταν 2.35 εκατομμύρια ευρώ.
Βάσει της αγωνιστικής ταυτότητάς του, είναι απορίας άξιον το γιατί ο Μπεναλουάν δεν ταίριαξε στο αγγλικό στιλ ποδοσφαίρου διότι διαθέτει όλο το πακέτο των χαρακτηριστικών. Στην πραγματικότητα όμως, από το 2015 έως και μέχρι πρότινος δεν υπήρξε μακρά περίοδος ποδοσφαιρικής απόλυσης. Υπό την έννοια ότι έφτασε στο σημείο συμμετοχής στην προημιτελική φάση του Champions League αντιμετωπίζοντας την Ατλέτικο Μαδρίτης, αλλά αγωνίστηκε έως και στην ημιεπαγγελματική ομάδα της Λέστερ. Συνολικά στη Λέστερ και σε διάστημα τριών χρόνων, αγωνίστηκε σε μόλις 29 παιχνίδια ενώ πέρασε μερικούς μήνες και στη Φλωρεντία (στο πλαίσιο δανεισμού) στη Φιορεντίνα.
Ενδεχομένως να έπαιξαν ρόλο και οι κραδασμοί που υπήρξαν στη Λέστερ μετά την κατάκτηση του Πρωταθλήματος (2016), το γεγονός ότι υπήρξαν αλλαγές στην τεχνική ηγεσία και γενικώς η κυριαρχία μιας κατάστασης η οποία ήταν… έξω από τις συνήθειες του αγγλικού συλλόγου. Το σίγουρο είναι ότι για τον Μπεναλουάν τα πράγματα εξελίχθηκαν αρνητικά. Το διάστημα της δόξας δεν ήταν μεγάλο κι αν έχει κάτι να θυμάται από την παρουσία του στη Λέστερ είναι τα πορτραίτα του ζωγράφου, Τζέι Κόνελι. Ο τελευταίος είναι ένθερμος οπαδός της Λέστερ και ζωγράφισε τον Μπεναλουάν τη στιγμή μιας μονομαχίας του με τον Φερνάντο Τόρες στη διάρκεια του αγώνα της Λέστερ με την Ατλέτικο Μαδρίτης στο Champions League.
Σπανίως συναντά κανείς ποδοσφαιριστή που λατρεύει την τέχνη και δη τη ζωγραφική, συνεπώς ο Τυνήσιος μάλλον αποτελεί εξαίρεση καθώς ο ίδιος επεξεργάζεται το επίπεδο της δικής του αισθητικής στη τέχνη και λατρεύει τον Ισπανό ζωγράφο, Πάμπλο Πικάσο. Γι’ αυτόν τον λόγο χρησιμοποιεί στα social media το #yb29pablopicasso, ενώ οι περισσότερες αναρτήσεις του αφορούν έργα τέχνης. Σύμφωνα με τον αστικό μύθο, προσπάθησε να ζωγραφίσει τον πασίγνωστο πίνακα του Ισπανού ζωγράφου, «The Dream».
Η Νότιγχαμ και το σπασμένο κόκαλο
Ο Γιοχάν Μπεναλουάν ήταν η πρώτη επιλογή του Μάρτιν Ο’ Νιλ στη Νότιγχαμ Φόρεστ καθώς ο προπονητής από τη Βόρεια Ιρλανδία ανέλαβε την τεχνική ηγεσία του αγγλικού συλλόγου στις 15 Ιανουαρίου 2019 και ο Τυνήσιος «κατέφθασε» τρεις ημέρες αργότερα. Θεωρητικά, οι συνθήκες ήταν ιδανικές για τον 33χρονο κεντρικό αμυντικό αλλά η παρουσία του στη Νότιγχαμ χαρακτηρίστηκε από αρκετά γεγονότα. Καταρχήν, πριν καλά-καλά συνηθίσει τη φανέλα της ομάδας, τραυματίστηκε στην περιοχή της κροταφογναθνικής άρθρωσης, αλλά αυτό δεν τον πτόησε και μάλιστα το «φώναξε» με κάθε τρόπο μέσω του λογαριασμού του στα social media. «Ένα σπάσιμο δεν είναι αρκετό για να με σταματήσει», είχε γράψει.
Τον σταμάτησαν όμως δύο άλλα πράγματα. Καταρχήν το γεγονός ότι δεν χαλιναγώγησε το πάθος του με συνέπεια να είναι επιρρεπής στις κίτρινες κάρτες. Αντίστοιχο πρόβλημα είχε αντιμετωπίσει και με τη φανέλα της Αταλάντα όταν σε 29 αγώνες (τη σεζόν 2014-15) δέχθηκε 14 κίτρινες κάρτες. Την αμέσως επόμενη σεζόν αντίκρισε 10 κίτρινες κάρτες σε 25 αγώνες, ενώ στο διάστημα της αγωνιστικής περιόδου 2018-19 και σε 14 αγώνες αποβλήθηκε δύο φορές, ενώ «κιτρινίστηκε» ακόμη επτά.
Το δεύτερο πρόβλημα ήταν ένας τραυματισμός στη μέση ο οποίος τον κράτησε όσο διάστημα… χρειαζόταν για να βγει από το αγωνιστικό πλάνο του Μάρτιν Ο’ Νιλ. Συνέπεια της όλης κατάστασης ήταν να αγωνιστεί μόλις 50 λεπτά σε ολόκληρη αγωνιστική περίοδο. Γι’ αυτό καταλήγει κανείς στο αρχικό ερώτημα του κειμένου. Όπως ο Άρης είχε την ανάγκη ενός σκληροτράχηλου αμυντικού με παραστάσεις από το υψηλό επίπεδο, έτσι και ο Γιοχάν Μπεναλουάν είχε πολύ μεγαλύτερη ανάγκη για ένα νέο περιβάλλον με σκοπό να βάλει και πάλι την καριέρα του στη σωστή τροχιά.
Πηγή: gazzetta.gr