Το… μαύρο χάλι του Παναθηναϊκού, το άδειασμα του πάγκου, η επιλογή Κέζου και το «δεν μπορούσαμε» προκαλούν εύλογα ερωτήματα προς τον Νίκο Νιόπλια.
Δεν είναι τόσο η ήττα κόντρα στην ΑΕΚ των δεκάδων προβλημάτων και των… παροπλισμένων Νταντόμο και Γκερέιρο που έκαναν πάρτι. Ντέρμπι είναι και η ήττα, είναι πάντα μέσα στο παιχνίδι. Αυτός ο Παναθηναϊκός, όμως, που παρουσιάστηκε χθες βράδυ στο ΟΑΚΑ ήταν για λύπηση. Δεν σημαίνουν απολύτως τίποτα οι απουσίες των Λέτο, Νίνη και Γκοβού. Αυτό η άθλια εικόνα δεν έχει δικαιολογίες. Και δεν ήταν η πρώτη φορά.
Για τα… πακέτα που έχουν πέσει την τελευταία τριετία, τους παίκτες που διαθέτει στο ρόστερ η ομάδα και την αδιαμφισβήτητη ποιότητα το φετινό αγωνιστικό πρόσωπο του «τριφυλλιού» απέχει… έτη φωτός μακριά από αυτά που θα έπρεπε να βλέπουμε μέσα στο γήπεδο. Και από εκείνα που έδειχνε η ομάδα πέρυσι.
Όπως, λοιπόν, ο Νίκος Νιόπλιας πιστώθηκε ένα μεγάλο κομμάτι του νταμπλ με τις επιλογές και τις κινήσεις του, έτσι και φέτος που το πράγμα έχει στραβώσει του αναλογεί ένα σημαντικό μερίδιο ευθύνης. Και εύλογα δημιοργούνται αρκετές απορίες προς το πρόσωπο του Έλληνα τεχνικού και το gazzetta.gr σας τις παρουσιάζει.
1) Γιατί «δεν μπορούσαμε»;
Ο Παναθηναϊκός έδειχνε τόσο κόντρα στην Ρούμπιν όσο και στο χθεσινό ντέρμπι ότι αν και έπρεπε να παλέψει για το γκολ, περίμενε τον αντίπαλο. Και στα δύο ματς άργησε να… ξυπνήσει και το πλήρωσε.
Δικαίως στην χθεσινή συνέντευξη Τύπου διατυπώθηκε η ερώτηση «γιατί ο Παναθηναϊκός δεν πίεσε πιο νωρίς την ΑΕΚ». Η απάντηση «δεν μπορούσαμε» που έδωσε ο Έλληνας τεχνικός σίγουρα προβληματίζει. Αν ο πρωταθλητής Ελλάδος από το 4′ που δέχεται το γκολ, μέχρι το τελευταίο τέταρτο που… κλάταρε η ΑΕΚ που μέχρι εκείνο το σημείο πίεζε σαν… τρελή, δεν μπορεί να κάνει μισή φάση τότε υπάρχει πρόβλημα. Πολύ μεγάλο.
2) Γιατί… χωλαίνει επιθετικά;
Με εξαίρεση την πολύ καλή εμφάνιση με τον Εργοτέλη, οι «πράσινοι» στην πλειοψηφία των φετινών αγώνων έχουν δείξει ότι «πονούν» στο δημιουργικό κομμάτι. Ο Νίκος Νιόπλιας είναι σχεδόν ένα χρόνο στην ομάδα, το καλοκαίρι έκανε την προετοιμασία και «έχτισε» την ομάδα με τα υλικά που εκείνος διάλεξε. Είναι ανεπίτρεπτο ο Παναθηναϊκός να μην μπορεί να αλλάξει δεύτερη μπαλιά, ο Σισέ να είναι στα 30-40 μέτρα από τον πιο κοντινό συμπαίκτη και να γίνονται λάθη με απίστευτη ευκολία.
Όπως επίσης είναι αποκρουστικό για μια ομάδα που παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ να προσπαθεί να αξιοποιήσει τον Γάλλο με… γιόμες από την άμυνα.
3) Γιατί συμφώνησε στον Κέζο;
Με την αποχώρηση του Κώστα Αντωνίου και την έλευση των Γόντικα και Φρέιτας, ο Νίκος Νιόπλιας έγινε το απόλυτο αφεντικό στην Παιανία. Ο Έμπεν είχε φύγει μαζί με τον Τεν Κάτε, ο Φωτόπουλος αποχώρησε και έτσι στην κομβική θέση του γυμναστή προτιμήθηκε ο Κέζος. Ο Κύπριος απολύθηκε, καθώς. όπως εξάλλου φαίνεται μέχρι στιγμής, ο Παναθηναϊκός που ήταν… duracell δεν μπορεί να πιέσει ούτε για ένα δεκάλεπτο.
Οι μυϊκοί τραυματισμοί τείνουν να γίνουν… επιδημία στην Παιανία και ο Κοζανίτης τεχνικός συναίνεσε στην επιλογή Κέζου και φυσικά όσο φταίει ο γυμναστής για την τραγική φυσική κατάσταση και τα προβλήματα άλλο τόσο φταίει και ο Έλληνας τεχνικός. Το μεγάλο όπλο της ομάδας την περασμένη διετία έχει γυρίσει… μπούμερανγκ και η συγκεκριμένη απόφαση θα έπρεπε να παρθεί με πολύ πιο σοβαρά κριτήρια και όχι μόνο με… οδηγό την άποψη του Κώστα Κατσουράνη που είχε δουλέψει μαζί του στην ΑΕΚ.
4) Γιατί… άδειασε τον πάγκο;
Σίγουρα, το ρόστερ του Παναθηναϊκού ήθελε… ανάσες. Κάποια παιδιά δεν βοήθησαν καθόλου τα τελευταία χρόνια και έπρεπε να αποχωρήσουν, ώστε να μπορεί και ο προπονητής να δουλέψει με έναν συγκεκριμένο αριθμό ποδοσφαιριστών. Το ζήτημα είναι ότι κάποιοι παγκίτες έφυγαν και ποτέ δεν αναπληρώθηκαν. Εννοείται πως την διαφορά την κάνουν οι πρωτοκλασάτοι αλλά σε μια ομάδα βοηθούν πάντα και οι ρολίστες. Με τρεις τραυματίες(Λέτο, Νίνης, Γκοβού) το «τριφύλλι έφτασε να προσπαθεί να γυρίσει το ντέρμπι με τον τον 16χρονο Μαυρία και το αριστερό μπακ Ιωαννίδη.
Για παράδειγμα ο Ρουκάβινα και ο Κλέιτον μια χαρά ήταν σαν ρεζέρβες. Ή ακόμα- ακόμα και ο Γκαμπριέλ. Ποδοσφαιριστές που ερχόμενοι από τον πάγκο θα έδιναν λύσεις όταν τους χρειαζόσουν.
Πάντως, σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι ο Νιόπλιας… φώναζε όλο το καλοκαίρι για να αποκτηθεί και τρίτος επιθετικός αλλά του έφεραν τον Πλεσί στο τέλος της μεταγραφικής περιόδου.
5) Ο Πετρόπουλος που είναι;
Το… κόλλησε κόντρα στην Ξάνθη. Τραυματίστηκε, επέστρεψε τις τελευταίες δύο εβδομάδες και από την στιγμή που είναι ο μοναδικός που υπάρχει πίσω από τον Σισέ θα περίμενε κανείς να είναι στην αποστολή. Δεν ήταν. Ο Αντώνης Πετρόπουλος έμεινε εκτός και αναρωτιόμαστε αν είναι τόσο ανέτοιμος πια που δεν θα μπορούσε να μπει για ένα εικοσάλεπτο στο τέλος να δώσει ένα στήριγμα στον Σισέ, να δώσει καμιά μάχη στον άερα και να… γεμίσει την περιοχή. Στράβωσε από νωρίς το ματς. Θα το γυρνούσε ο Ιωαννίδης από το αριστερό άκρο της άμυνας ή ο Μαρίνος με τον Καντέ;
6) Γιατί να… καεί ο μικρός;
Καλά τα πρωτοσέλιδα, τα ρεκόρ και τα φλας της δημοσιότητας αλλά μην ξεχνάμε ότι μιλάμε για ένα δεκαεξάχρονο παιδί. Ο Χάρης Μαυρίας έπεσε κατευθείαν στα… βαθιά με Ρουμπίν και ΑΕΚ. Σίγουρα, ο μικρός έχει μέλλον και έπρεπε μέσα στην χρονιά να πάρει ευκαιρίες.
Μόνο που η διαχείριση που του γίνεται και τα παιχνίδια που αποφασίστηκε να μπει και να παίξει δεν του κάνουν καλό. Αλλιώς χειρίζεσαι μια τέτοια υπόθεση. Παραδείγματα υπάρχουν πολλά και με τεράστια ονόματα του παγκοσμίου ποδοσφαίρου. Ο τρόπος που έχει διαχειριστεί ο Νιόπλιας τον μικρό είναι λανθασμένος 100% και δεν έχει περάσει απαρατήρητος στα υψηλά κλιμάκια.
7) Ούτε για δεύτερος ο Φερνάντες;
Ο Τζόρβας δεν κάνει και την καλύτερη χρονιά του. Η σταθερότητα του λείπει. Μπορεί να κατεβάσει τα… ρολά όπως έκανε μετά το γκολ του Τζιμπούρ, μπορεί, όμως, να αργήσει να πέσει και να χάσει μια απόκρουση που την «έχει» όπως έγινε στο σουτ του Αλγερινού. Το καλοκαίρι ήρθε ο Φερνάντες για να έχει ανταγωνισμό ο Άλεξ. Στοιχείο που μόνο καλύτερο κάνει τον κάθε τερματοφύλακα. Ο ανταγωνισμός όμως έχει πάει… περίπατο, καθώς ο Πορτογάλος είναι μονίμως εκτός.
Από τον ΠΑΟΚ, τον Ηρακλή και την θητεία του στην Γερμανία δεν τον έλεγες και τόσο κακό για να γυαλίζει τις… εξέδρες. Αλλιώς δεν θα ερχόταν το καλοκαίρι. Μήπως έφτασε η ώρα να πάρει μια ευκαιρία;
Πηγή: gazzetta