Σε πανηγυρική εκδήλωση στο Ολυμπιακό Ποδηλατοδρόμιο έγινε η παρουσίαση των σχεδίων κατασκευής Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου στη Ραφήνα.
Στην παρουσίαση, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, παραβρέθηκαν ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, ο δήμαρχος Ραφήνας/Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, και μέλη του δημοτικού συμβουλίου, ο πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Ελλήνων Καλαθοσφαιριστών με Αμαξίδιο, Χρήστος Καλούδης, ο γενικός γραμματέας της Εθνικής Αθλητικής Ομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρίες, Κωνσταντίνος Σέχος, η διοίκηση του ΟΑΚΑ, η διοίκηση του ΣΕΦ, πλήθος Παραολυμπιονικών και αθλητών ΑμεΑ.
Την παρουσίαση του Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου έκανε ο πολιτικός μηχανικός ΕΜΠ, Κωνσταντίνος Λιόντος, ο οποίος το χαρακτήρισε «… ορόσημο μιας νέας αντίληψης που συνδέει τον αθλητισμό με τον πολιτισμό, μιας κοινωνίας που επιβεβαιώνει συνεχώς και με έμπρακτο τρόπο, την προσήλωσή της στις διαχρονικές αξίες της κοινωνικής συνοχής, της ισότητας και της δίκαιης προσβασιμότητας σε όλες και όλους ανεξαρτήτως τους πολίτες».
Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, τόνισε μεταξύ άλλων: «Ευχαριστώ τον Θεό που με αξιώνει σήμερα να συζητάμε για ένα τέτοιο έργο κοινωνικής πνοής. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat, ένας στους τέσσερις πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το 25% δηλαδή των πολιτών, άνω των 16 ετών έχει αναφέρει κάποια μορφή μακροχρόνιας αναπηρίας. Στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι 24%, μία μονάδα κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Η Κυβέρνηση, ήδη από τις προγραμματικές της δηλώσεις, είχε δεσμευθεί για την ανάπτυξη πολιτικών για την ισότιμη πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής: στην εκπαίδευση, την υγεία, την εργασία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στα ΑμεΑ για πραγματική ένταξη στην κοινωνική και την επαγγελματική ζωή.
Τα Άτομα με Αναπηρία δε ζητούν την συμπόνια μας. Άλλωστε η ίδια η ζωή τους έχει διδάξει να είναι πολύ δυνατοί και να πιστεύουν στον εαυτό τους. Μας ζητούν μονάχα να κάνουμε ως Πολιτεία το αυτονόητο καθήκον μας. Να προβλέψουμε, ό,τι προβλέπεται για όλους τους πολίτες, χωρίς διακρίσεις και ανισότητες.
Αυτό που παρουσιάζουμε σήμερα, δεν είναι παρά το αποτέλεσμα της άοκνης προσπάθειάς μας, της αδιάκοπης αγάπης μας προς όλους όσοι δίνουν τη μάχη της καθημερινότητας, της βαθιάς πίστης όλων ημών, ότι δεν υπάρχουν πολίτες δύο κατηγοριών. Αλλά και το αποτέλεσμα της συνέπειας στις δεσμεύσεις μας ένα περίπου χρόνο πριν. Και σήμερα, είμαστε ικανοποιημένοι για το γεγονός αυτό.
Όμως η βαθιά ικανοποίηση, η χαρά και το αίσθημα επιτυχίας θα έρθει όταν αυτό εδώ πάρει σάρκα και οστά, και όταν ο πρώτος αθλητής μπει σε αυτές τις εγκαταστάσεις για να αθληθεί.
Ό,τι είπαμε το τηρήσαμε. Ό,τι λέμε το κάνουμε. Σύντομα θα ξαναβρεθούμε εκεί, στη Ραφήνα, για ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, πρότυπο σε όλη την Ευρώπη».
Ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Προτεραιότητα για την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι η διαρκής διεκδίκηση της κατοχύρωσης του δικαιώματος των Ατόμων με Αναπηρία για ισότητα και παράλληλα η δημιουργία κινήτρων που θα ενθαρρύνουν τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, αθλητική και πολιτική ζωή του τόπου.
Η Περιφέρεια Αττικής είναι ισχυρός σύμμαχος στις προσπάθειές τους για μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μας, αποδείξαμε εμπράκτως πως έχουμε τη βούληση να σκύψουμε πάνω από τα προβλήματα των ατόμων με κινητική αναπηρία και να προτείνουμε αποτελεσματικές λύσεις που θα διευκολύνουν την καθημερινότητά τους.
Σήμερα, βάζουμε τις βάσεις που απαιτούνται προκειμένου να εξασφαλιστούν οι αναγκαίες αθλητικές υποδομές, διαμορφώνοντας ένα πιο λειτουργικό και φιλικό περιβάλλον για όλους τους Αθλητές με Αναπηρία.
Η Περιφέρεια Αττικής, σε στενή συνεργασία με τον υφυπουργό Αθλητισμού, Λευτέρη Αυγενάκη, τον δήμαρχο Ραφήνας/Πικερμίου, Βαγγέλη Μπουρνούς, την Αθλητική Ομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρίες και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, καταφέραμε ένα εθνικό όραμα και ισχυρή βούληση της σημερινής κυβέρνησης, να γίνει πραγματικότητα. Ενώσαμε τις δυνάμεις μας για την επίτευξή αυτού του μεγαλεπήβολου στόχου, να υλοποιηθεί Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο στη Ραφήνα, το οποίο θα είναι προσβάσιμο σε όλους.
Ως Περιφέρεια Αττικής έχουμε προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για τη διασφάλιση πόρων ύψους έως και 24 εκατ. ευρώ».
Ο δήμαρχος Ραφήνας/Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, επισήμανε: «Σήμερα βρισκόμαστε στην παρουσίαση υλοποίησης ενός εμβληματικού έργου. Στην παρουσίαση του μοναδικού, σε πανελλήνιο επίπεδο, Παραολυμπιακού Αθλητικού Κέντρου Ραφήνας. Πρόκειται για το πέρασμα από τα λόγια στην πράξη. Έργων που δίνουν το δικαίωμα στη ζωή σε συμπολίτες μας που έχουν διαφορετικότητες και αντιμετωπίζουν αντιξοότητες στην καθημερινή τους ζωή. Αντιξοότητες που εντείνονται από τον τρόπο που έχουμε δομήσει τον κόσμο μας.
Σε 65 στρέμματα ενταγμένης στο σχέδιο περιοχής, έχουν αναπτυχθεί αθλητικές εγκαταστάσεις ανοιχτών γηπέδων διαφόρων αθλημάτων, στίβος, κλειστό γυμναστήριο, κολυμβητήριο, ποδηλατοδρόμος, υποδομές μαζικού αθλητισμού, ξενοδοχειακές υποδομές και όλα αυτά με σεβασμό στο περιβάλλον, με ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την ενεργειακή αυτοτέλεια μέσω φυσικού αερίου, με υποδομές στάθμευσης και ένα πλήθος άλλες συνοδευτικές εγκαταστάσεις, όλες φιλικές στους ανθρώπους με κινητικά προβλήματα.
Πρόκειται για την εξέλιξη μετασχηματισμού μιας αθλητικής εγκατάστασης, όπου διαχρονικά επενδύσαμε ως Δήμος Ραφήνας/Πικερμίου, αγοράζοντας την έκταση, εντάσσοντάς την σε τοπικό ρυμοτομικό σχέδιο με προβλεπόμενες αθλητικές χρήσεις γης (ΖΟΕ Μεσογείων) και δίνοντας συντελεστές δόμησης.
Εκεί, επίσης διαχρονικά, με χρηματοδοτήσεις από όλες τις διοικήσεις της Περιφέρειας Αττικής, ξεκινήσαμε την υλοποίηση τμημάτων του Αθλητικού Κέντρου και στη διοίκηση του περιφερειάρχη, Γιώργου Πατούλη, μιλήσαμε και λάβαμε όλοι μαζί την μεγάλη απόφαση να δημιουργήσουμε σε αυτόν τον αδειοδοτημένο χώρο ένα Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο, κόσμημα για τη χώρα και ολόκληρα τα Βαλκάνια.
Εχουμε δεσμευτεί σε συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και σίγουρα πριν το τέλος του 2023 να έχουμε υλοποιήσει αυτό το έργο πνοής και κοινωνικής ευαισθησίας, το οποίο κατασκευαστικά μπορεί να φτάσει τα 14 εκατομμύρια ευρώ».
Ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κυμπουρόπουλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Είναι χαρά μου να βρίσκομαι σήμερα εδώ, μεταξύ φίλων που γνωριζόμαστε από πολύ μικροί και αγωνιζόμαστε από διαφορετικά πόστα για να πετύχουμε κάτι σημαντικό, μία αλλαγή. Είμαι εδώ σε ό,τι χρειαστείτε και εσείς ως υφυπουργός και εσείς ως Ολυμπιονίκες, ως αθλητές των Παραολυμπιακών αθλημάτων.
Είμαι δίπλα σας όχι μόνο, όσο μπορώ και όπως μπορώ οικονομικά, αλλά και όπως μπορώ για να μεταφέρω την εικόνα, ότι πραγματικά δημιουργείται ένα διαμάντι στην Αττική, το οποίο πρέπει να το διαφημίζουμε. Να κάνουμε όσο πιο ισχυρή γίνεται την εικόνα, ότι η Ελλάδα αλλάζει θετικά και μπορεί να χωράει όλους τους πολίτες, ανεξαρτήτως αν είναι ή δεν είναι ανάπηροι.
Εύχομαι αυτό το αθλητικό κέντρο να είναι ένα αθλητικό κέντρο για όλους, ένα κέντρο άθλησης το οποίο θα διατηρήσει από εδώ και στο εξής, τον λόγο για τον οποίο δημιουργήθηκε. Να είναι ένα κέντρο με όλες τις προδιαγραφές που απαιτούνται για τους πολίτες με αναπηρία, τους αθλητές με αναπηρία. Που θα εξυπηρετεί κατά προτεραιότητα αυτούς τους αθλητές και δεν θα γίνει κάτι άλλο στο μέλλον, έτσι ξαφνικά, όπως έχουμε συνηθίσει να γίνεται κατά το παρελθόν.
Επίσης, ελπίζω και εύχομαι το άνοιγμα αυτού του αθλητικού κέντρου να είναι ο προπομπός και για άλλα αθλητικά κέντρα, να δίνουν μια άνεση, μια ευκολία, ένα άνοιγμα προς όλα τα ΑμεΑ, έτσι ώστε να εξυπηρετούνται απ’ όλα τα αθλητικά κέντρα, διότι όλοι είναι πολίτες που θέλουν να αθληθούν με το δικό τους τρόπο».
O πρόεδρος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, Γιώργος Φουντουλάκης, ανέφερε, μεταξύ άλλων: «Σήμερα είναι μια γιορτή για μας. Πριν από επτά χρόνια είχα δηλώσει ότι για μένα ήταν ένα όνειρο, ίσως απραγματοποίητο, να δημιουργηθεί στην Ελλάδα επιτέλους ένα Αθλητικό Κέντρο που να μπορεί να καλύπτει τις ανάγκες των αθλητών ΑμεΑ.
Είναι όμως και πρωτόγνωρο να γίνεται αυτό, πολιτικά τουλάχιστον, χωρίς να ενημερώσει και να κλείσει ένα ραντεβού κανείς με τον πρωθυπουργό και να του θέσει το θέμα αυτό και οποιαδήποτε άλλα θέματα. Όταν έχουμε στην κορυφή της διακυβέρνησης ανθρώπους όπως τον Κυριάκο Μητσοτάκη, πρέπει να νιώθουμε πιο άνετα. Πιστεύω ότι τα Άτομα με Αναπηρία θα έχουν τη δυνατότητα να νιώσουν καλύτερες μέρες και πέρα από τον αθλητισμό.
Τα Άτομα με Αναπηρία δεν είναι αχάριστα και όσοι άνθρωποι, από οποιοδήποτε πόστο, τους συμπαραστέκονται, οφείλουμε και εμείς να τους τιμάμε και τους ανταποδίδουμε τη στήριξη και την αγάπη μας.
Tο Παραολυμπιακό μας κέντρο, πιστεύω ότι θα είναι ένα από τα τρία καλύτερα στην Ευρώπη και όχι μόνο στα Βαλκάνια και αυτό γιατί βλέπω το ενδιαφέρον των φορέων, καθώς και του μελετητικού γραφείου που έχει αναλάβει την ανέγερσή του.
Δεν σας κρύβω ότι όταν άκουσα ότι θα γίνει στη Ραφήνα, ήμουν λίγο επιφυλακτικός, όχι για το χώρο, ο χώρος είναι καταπληκτικός, καθώς είναι 70 στρέμματα, είναι κοντά και στο αεροδρόμιο και αυτό είναι μια εξυπηρέτηση για κάποιους ανθρώπους που θα έρθουν να κάνουν προετοιμασίες από την περιφέρεια και είναι και κοντά στο λιμάνι της Ραφήνας που θα είναι και αυτό εξυπηρετικό. Σκέφτηκα τα 27 σωματεία της Αθήνας, πώς θα μπορούν να εξυπηρετούνται να κάνουν εκεί τις προπονήσεις και τις προετοιμασίες τους, λόγω των χιλιομετρικών αποστάσεων. Μετά από αλλεπάλληλα ραντεβού που έκανε ο υφυπουργός με τον περιφερειάρχη, εμένα και τον πρόεδρο μπάσκετ με καρότσι, βρήκαμε τη χρυσή τομή.
Ποια είναι αυτή; Η Περιφέρεια θα εφοδιάσει με πέντε πούλμαν μεγάλα, ειδικά διαμορφωμένα, που θα μπορούν να μεταφέρουν το λιγότερο 15 καροτσάκια. Ένα πούλμαν θα πάρει η ΕΟΕ, ένα η Ομοσπονδία μπάσκετ με καρότσι, ένα η Παραολυμπιακή Επιτροπή και δύο ο Οργανισμός που θα έχει την ευθύνη του Παραολυμπιακού Κέντρου.
Συμφωνήσαμε, λόγω συμβολικότητας, το όργανο που θα έχει τη διοίκηση και την ευθύνη του Παραολυμπιακού Κέντρου, το οποίο θα αποτελείται από τη ΓΓΑ, την Περιφέρεια, τον Δήμο Ραφήνας και την ΕΠΕ, τον προεδρεύοντα να τον ορίζει η Παραολυμπιακή Επιτροπή.
Το Εθνικό Παραολυμπιακό Κέντρο δεν το θέλουμε μόνο για να εξυπηρετούμαστε εμείς, το θέλουμε και για όλον τον κόσμο, ώστε να έρχονται συνάδελφοι από το εξωτερικό να κάνουν την προετοιμασία τους. Στόχος μας είναι να το αξιοποιήσουμε, ώστε να έχει τους πόρους για τη συντήρησή του και να μην ζητάμε συνεχώς από την Πολιτεία».
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, ανέφερε: «Σήμερα είναι μια μέρα γιορτής και χαίρομαι που αυτή την ημέρα γιορτής, βλέπω μπροστά μου Παραολυμπιονίκες τριών γενεών. Βλέπω Παραολυμπιονίκες οι οποίοι, όταν η λέξη Παραολυμπιονίκης ήταν άγνωστη, πάλευαν με όλες τους τις δυνάμεις να καταφέρουν να φέρουν το Παραολυμπιακό κίνημα στη χώρα μας και να κάνουν το αναπηρικό κίνημα να βγει μπροστά, να βγει από το σπίτι του και να δείξει όλες τις αξίες του.
Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό, αυτή ήταν η αρχή. Η συνέχεια δόθηκε από τη 2η γενιά, η γενιά που συμμετείχε στους πιο δυνατούς Παραολυμπιακούς αγώνες στην Αθήνα και στο Πεκίνο, που έφερε όλες τις διακρίσεις, τα μετάλλια και πλέον η λέξη Παραολυμπιονίκης καθιερώθηκε και γνωρίσαμε όλες αυτές τις αξίες και όλες τις δυνατότητες.
Έχουμε και την 3η γενιά, που είναι έτοιμη και περιμένει να αγωνιστεί στους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Τόκιο, για να κατακτήσει και άλλα μετάλλια και να φέρει το κίνημα ακόμη πιο μπροστά.
Αυτό το Παραολυμπιακό Αθλητικό Κέντρο θα σημάνει μια νέα εποχή για το Παραολυμπιακό κίνημα στην Ελλάδα.
Θα μπορούμε όλοι οι αθλητές να έχουμε ένα κέντρο πλήρως εκσυγχρονισμένο με όλες τις προδιαγραφές έτσι ώστε να είμαστε ακόμη πιο δυνατοί. Θα μπορούμε πλέον να κάνουμε και διοργανώσεις στην Ελλάδα, κάτι που θα είναι μια καινούργια σελίδα και αυτή για το χώρο μας και θα μπορούμε να κάνουμε και την προετοιμασία μας έτσι ώστε να πάμε σε μια μεγάλη διοργάνωση και να πάρουμε ένα χρυσό μετάλλιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος.
Το Κέντρο αυτό το βλέπουμε σαν μια νέα αρχή για να υπάρξουν αντίστοιχα Αθλητικά Κέντρα σε όλη την περιφέρεια, σε όλη την επικράτεια, έτσι ώστε ο μεγάλος μας στόχος, όλα τα άτομα αναπηρίας να βγουν από το σπίτι τους και να ασχοληθούν με τον αθλητισμό».