Στη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός και του Ερασιτέχνη έκανε την ιστορική δήλωση πως ο κύκλος του κλείνει στο «τριφύλλι».
Ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος έβαλε πωλητήριο στην ΚΑΕ έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ σε περίπτωση που το πλάνο της Διπλής Ανάπλασης στον Βοτανικό περιλαμβάνει μόνο γήπεδο ποδοσφαίρου για τον Παναθηναϊκό, τότε δεν σκοπεύει να βάλει την υπογραφή του ως πρόεδρος του Ερασιτέχνη και θα παραιτηθεί από την προεδρία της «Μάνας του Λόχου»
Το όνομα των Γιαννακόπουλων έγινε συνώνυμο με τον Παναθηναϊκό. Ο Παύλος, ο Θανάσης και ο Κώστας Γιαννακόπουλος γιγάντωσαν τον μπασκετικό Παναθηναϊκό, ο οποίος έγινε κυρίαρχος σε Ελλάδα και Ευρώπη με αποκορύφωμα τα 6 Ευρωπαϊκά.
Πώς φτάσαμε από το 1987 και την αρχή της δυναστείας του Παναθηναϊκού με μπροστάρηδες τους Γιαννακόπουλος, έως το σήμερα και την ανακοίνωση – αποχώρησης του Δημήτρη Γιαννακόπουλου από τον σύλλογο.
Η προσπάθεια για το ποδόσφαιρο και η είσοδος σε ερασιτέχνη και μπάσκετ
Το όνομα της οικογένειας Γιαννακόπουλου συνδέθηκε για πρώτη φορά με τον Παναθηναϊκό το 1979, όταν το ποδόσφαιρο στην Ελλάδα έγινε επαγγελματικό και οι ομάδες μετατράπηκαν σε Ανώνυμες Εταιρείες. Με παρουσία στις εξέδρες της Λεωφόρου ως οπαδός, ο Παύλος, έχοντας πάντα δίπλα του τον αδερφό Θανάση, ήθελε να αγοράσει τις μετοχές της νεοσύστατης ΠΑΕ αλλά τα πράγματα εξελίχθηκαν διαφορετικά και τελικά αυτές πέρασαν στα χέρια της οικογένειας Βαρδινογιάννη.
Πολλά έχουν ακουστεί, στο πέρασμα των χρόνων, για το παρασκήνιο της υπόθεσης, η οποία έμεινε σαν μια… ανοιχτή πληγή ανάμεσα στις δύο οικογένειες για δεκαετίες. Όπως και να έχει, με το ποδόσφαιρο να έχει χαθεί, ο Παύλος Γιαννακόπουλος αποφάσισε τελικά να επενδύσει στο τμήμα μπάσκετ του συλλόγου, το οποίο τυπικά ανέλαβε το 1992, όταν έγινε και αυτό επαγγελματικό. Ουσιαστικά, όμως, είχε τον έλεγχο από το 1987, όταν και ανέλαβε πρόεδρος όλων των ερασιτεχνικών τμημάτων του συλλόγου.
Και ήταν το μπάσκετ αυτό που μετέτρεψε τον Παύλο σε… Θεό και την οικογένεια Γιαννακόπουλου στην αγαπημένη των απανταχού οπαδών του Παναθηναϊκού. Χωρίς να υπολογίζουν ποτέ τα χρήματα, οι Γιαννακόπουλου έδειξαν από το καλοκαίρι του ’92, με το που έγινε επαγγελματικό το μπάσκετ δηλαδή, τις προθέσεις τους: Η βόμβα με την απόκτηση του Νίκου Γκάλη θα άλλαζε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, βάζοντας τέλος στην κυριαρχία της Θεσσαλονίκης και εγκαθιδύοντας αυτή της Αθήνας. Όχι και του Παναθηναϊκού ακόμη όμως…
Οι πράσινοι κάθε χρόνο τρέλαιναν κόσμο με τις μεταγραφές τους, κάποιες εκ των οποίων, ενδεικτικά, ήταν αυτές των Στόγιαν Βράνκοβιτς, Αλεξάντερ Βολκόφ, Ζάρκο Πάσπαλιε, Παναγιώτη Γιαννάκη, Άριαν Κόμαζετς, ενώ υπάρχει πάντα η φήμη και για συμφωνία με τον Ντράζεν Πέτροβιτς, αλλά η ζωή είχε άλλα σχέδια στην προκειμένη περίπτωση… Σημασία έχει ότι οι Γιαννακόπουλοι κατάφεραν σύντομα να εξελιχθούν στους τύπους που ήταν ικανοί να ξοδέψουν όσα χρειάζονταν για να πείσουν όποιον χρειαζόταν ώστε να φορέσει τη φανέλα με το τριφύλλι.
Η μεγαλύτερη απόδειξη αυτού, ήταν η μεταγραή του Ντομινίκ Ουίλκινς, του μεγαλύτερου ονόματος του ΝΒΑ που ήρθε ποτέ στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, το καλοκαίρι του 1995! Ήταν μια μεταγραφή που προκάλεσε πάταγο σε Ευρώπη και Αμερική, οδήγησε περισσότερους από 5.000 οπαδούς στο αεροδρόμιο για να υποδεχθούν τον Ντομινίκ και τελικά τον Απρίλιο του 1996 αυτός ήταν ο ηγέτης της ομάδας που θα έφερνε για πρώτη φορά το κύπελλο Πρωταθλητριών στην Ελλάδα. Και ήταν μόνο η αρχή…
Έχοντας σπάσει το… ταμπού του ελληνικού πρωταθλήματος το 1998, με σταρ τους Ντίνο Ράτζα, Μπάιρον Σκοτ και Φάνη Χριστοδούλου, ο Παναθηναϊκός έβαλε τις βάσεις για την παντοκρατορία του το 1999, με την κατάκτηση του τίτλου μέσα στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας με αντίπαλο τον Ολυμπιακό. Ήταν η μεγαλύτερη χαρά για τους οπαδούς και ήταν ένα μήνα πριν ανακοινωθεί η συμφωνία των Γιαννακόπουλων με τον προπονητή που σημάδεψε όσο κανείς τον Παναθηναϊκό και το ελληνικό μπάσκετ.
Ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς, για τον οποίο ο λόγος, υπέγραψε στους πράσινους το καλοκαίρι του 1999 και αυτό που θα ακολουθούσε ήταν πέρα από κάθε πρόβλεψη: Πέντε ευρωπαϊκοί τίτλοι, 11 πρωταθλήματα, 8 κύπελλα. Με τον Σέρβο προπονητή στον πάγκο και τους Ντέγιαν Μποντιρόγκα, Ζέλικο Ρέμπρατσα, Οντέτ Κάτας, Σαρούνας Γιασικεβίτσιους, Δημήτρη Διαμαντίδη, Μάικ Μπατίστ, Ραμούνας Σισκάουσκας να είναι μόνο κάποιοι από αυτούς που φόρεσαν την πράσινη φανέλα, το τριφύλλι δεν έκανε τίποτα άλλο από το να βελτιώνεται συνεχώς και να κατακτάει τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη.
Κι όλα αυτά, με την οικογένεια Γιαννακόπουλου να είναι πάντα εκεί για να κάνει πραγματικότητα οποιαδήποτε επιθυμία του προπονητή, χωρίς ποτέ, μα ποτέ, να υπολογίσει το οικονομικό κόστος. Όπως είχε πει, άλλωστε, ο Παύλος κάποτε, άλλοι είχαν για πάθος τον τζόγο. Ο ίδιος είχε τον Παναθηναϊκό και γι’ αυτό ποτέ δεν λυπήθηκε ούτε… μία δραχμή από όσα ξόδεψε για να δει την αγαπημένη του ομάδα να πετυχαίνει τους στόχους της, να μεγαλώνει συνεχώς, να κάνει υπερήφανους τους οπαδούς της και να κρατάει πάντα ψηλά το παναθηναϊκό φρόνημα.
Ο Δημήτρης αναλαμβάνει και το σίριαλ με τον Ομπράντοβιτς
Το 2012 η ομάδα μπάσκετ του Παναθηναϊκού πέρασε στα χέρια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου. Η μετάβαση στην επόμενη ημέρα ήταν δύσκολη, καθώς ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς έπειτα από 13 χρόνια και 23 τίτλους σε Ελλάδα και Ευρώπη αποχωρούσε από το «τριφύλλι».
Μετά από αυτή την εξέλιξη οι σχέσεις του Δημήτρη Γιαννακόπουλου με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς πέρασαν από 40 κύματα. Ο κόσμος δεν μπορούσε να συνηθίσει την ομάδα χωρίς τον Σέρβο που σάρωσε τα πάντα με την ομάδα και το ξεκίνημα του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στη νέα εποχή ήταν δύσκολη.
Ο Ζοτς βραβεύτηκε στην επιστροφή του στο ΟΑΚΑ, ως αντίπαλος και προπονητής της Φενέρ, από τον Παύλο, τον Θανάση και τον Δημήτρη, αλλά το σίριαλ δεν είχε ολοκληρωθεί.
Το Μάιο του 2017 η πλευρά του Δημήτρη Γιαννακόπουλου δημοσίευσε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τις διαπραγματεύσεις με τον Ζέλικο Ομπράντοβιτς το 2012, έπειτα από δηλώσεις του Ζοτς ο οποίος είχε αναφέρει ότι δεν αποχώρησε από τον Παναθηναϊκό για το μπάτζετ.
Πλέον οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν αποκατασταθεί και φάνηκε στο τελευταίο τουρνουά στο ΟΑΚΑ στη μνήμη του Παύλου Γιαννακόπουλου. Ζέλικο Ομπράντοβιτς και Δημήτρης Γιαννακόπουλος είχαν μία θερμή επαφή, με τον διοικητικό ηγέτη της «πράσινης» ΚΑΕ να μιλάει με τα καλύτερα λόγια για τον Σέρβο κόουτς.
Η κόντρα με μερίδα των οργανωμένων και ο ανοιχτός πόλεμος με την Euroleague
Ο εκρηκτικός χαρακτήρας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου είναι γνωστός. Έτσι, το αίσθημα αδικίας από την Euroleague έφερε τους «πράσινους» στα μαχαίρια με την διοργανώτρια αρχή και τον εκτελεστικό διευθυντή Τζόρντι Μπερτομέου.
Ο Γιαννακόπουλος κήρυξε πόλεμο, καθώς έβλεπε πως ο Παναθηναϊκός δεν έπαιρνε τον σεβασμό που θα έπρεπε. Μπορεί πέρυσι να υπήρξε μία κατάπαυση του πυρός, όμως η κόντρα μαίνεται ξανά και τους «πράσινους» να κοιτάνε πλέον προς τη διοργάνωση της FIBA και το Champions League Basketaball θεωρώντας πως έτσι θα ταράξουν τα θεμέλια της Euroleague και να προκληθεί αλλαγή στο ευρωπαϊκό μπάσκετ.
Κόντρα όμως υπήρξε και την πλευρά των πιο ένθερμων υποστηριχτών του Παναθηναϊκού. Στην προηγούμενη συνέντευξη Τύπου ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος άστραψε και βρόντηξε με τη χαρακτηριστική δήλωση πως «θα σας βγάλω τις κουκούλες και θα…».
Πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο Παναθηναϊκός στα χρόνια του Δημήτρη Γιαννακόπουλου κατάφερε να κατακτήσει 12 από τους 16 τίτλους που διεκδίκησε, αν και αυτό που έλειψε ήταν η συμμετοχή στο Final Four της Euroleague και οι πιθανότητες που θα είχαν οι «πράσινοι» να διεκδικήσουν εκεί το 7ο ευρωπαϊκό.
Ο Παύλος και ο Θανάσης στα αστέρια και το φινάλε της οικογένειας στον Εξάστερο
Τον Ιούνιο του 2018 ο πατέρας του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, ο Παύλος Γιαννακόπουλος, έφυγε από τη ζωή. Σχεδόν έναν χρόνο αργότερα, τον Μάρτιο του 2019 και ο Θανάσης Γιαννακόπουλος που νοσηλευόταν στο νοσοκομείο δεν τα κατάφερε και άφησε την τελευταία του πνοή έπειτα από σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Ο θάνατος των δύο μεγάλων ηγετών του Παναθηναϊκού ήταν το φινάλε σε μία ιστορία που θα μείνει για πάντα γραμμένη στην καρδιά των Παναθηναϊκών, αλλά και του αθλητισμού.
Πλέον, με τη σημερινή συνέντευξη Τύπου του Δημήτρη Γιαννακόπουλου, αν δεν αλλάξει κάτι η συγκεκριμένη οικογένεια βάζει την τελεία σε ένα «πράσινο» βιβλίο του μπάσκετ που ολοκληρώνεται με αμέτρητες συγκινήσεις, επιτυχίες, τίτλους και τεράστιες προσωπικότητες.