Είδε κι απόειδε ένας εκ των παραγόντων του Οργανισμού Αντιντόπινγκ της Ιταλίας και προχώρησε σε μια πρόταση-σοκ για τις αρμόδιες αρχές, ζητώντας να νομιμοποιηθούν όσες ουσίες θεωρούνται μέχρι σήμερα απαγορευμένες.

Ιταλοί και Ισπανοί, κυρίως ποδηλάτες, «πρωταγωνιστούν» τα τελευταία χρόνια στις υποθέσεις ντόπινγκ που βλέπουν το φως της δημοσιότητας. Οι αρμόδιες αρχές έχουν δουλειά με… φούντες και οι όποιες προσπάθειες γίνονται για την καταπολέμησή του, μάλλον πέφτουν στο κενό.

Για το λόγο αυτό, ένας εκ των υπευθύνων των ελέγχων για την ποδηλασία, πρότεινε να δοθεί το «πράσινο» φως στους αθλητές να χρησιμοποιούν ουσίες, εκτός αν θεωρούνται επικίνδυνες για την υγεία τους. Πρόκειται για τον 78χρονο Ετόρε Τόρι, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στο «Associated Press» δήλωσε πως «έπειτα από τέσσερα χρόνια σε αυτό το πόστο, είμαι πλέον πεπεισμένος ότι δεν υπάρχει ποδηλάτης που να μην είναι ντοπαρισμένος. Και δεν είμαι ο μόνος που το λέει, μέχρι και οι ίδιοι οι αθλητές το παραδέχονται».

Οι δηλώσεις του προκάλεσαν, όπως ήταν φυσικό, την αντίδραση της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας και της Ολυμπιακής Επιτροπής της χώρας, που του υπενθύμισαν τον αγώνα που δίνουν τα τελευταία χρόνια για «καθαρό» αθλητισμό. «Οι άνευ διακρίσεως και γενικευμένες δηλώσεις από τον κ.Τόρι μας αφήνουν κατάπληκτους, όπως ακριβώς και η λύση που προτείνει, που δεν αρμόζουν για κάποιον με τη δική του θέση», σχολίασε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδηλασίας της Ιταλίας, Ρενάτο Ντι Ρόκο.

Ο Τόρι μπήκε στην πρώτη γραμμή της «μάχης» από το 2006, όταν βγήκε στο φως η υπόθεση με τον νικητή του Γύρου Ιταλίας, Ιβάν Μπάσο και τον αργότερα με τον Ντανίλο Ντι Λούκα. «Όσο περνούν οι μέρες, τόσο περισσότερο εκπλήσσομαι με την εξάπλωση του ντόπινγκ. Δεν πιστεύω ότι θα περιοριστεί ποτέ, αφού εξελίσσεται συνεχώς. Υπάρχουν νέες ουσίες που δεν μπορούν να ανιχνευθούν», συμπλήρωσε.

Φυσικά αρκετές ήταν οι ομάδες, μεταξύ αυτών και η Liquigas, που με επιστολές τους προς την Ιταλική Ολυμπιακή Επιτροπή πρότειναν να απομακρυνθεί από τη θέση του ο Τόρι. Πάντως, ο 78χρονος βρήκε τον υποστηρικτή που έψαχνε στο πρόσωπο του Ιβάνο Φανίνι, υπεύθυνο της ομάδας «Amore e Vita» που έχει εκφράσει πολλές φορές την άποψή του για το ντόπινγκ.

«Ο Τόρι αξίζει το βραβείο Νόμπελ. Ο ζήλος αυτός προέρχεται από έναν άνθρωπο που τόσα χρόνια παλεύει το ντόπινγκ, ενώ το έργο του αποτελεί μία από τις ελάχιστες ελπίδες να υπάρξει ποδηλασία χωρίς απατεώνες και κλέφτες. Δεν ήταν μια επίδειξη για τα ΜΜΕ, αλλά μια κλήση συναγερμού», είπε χαρακτηριστικά.

πηγή: gazzetta.gr